• UPDATE 11:14: Crin Antonescu: "Cine speră o dezbatere şi o revizuire a Constituţiei exorcizată de politică este condamnat să rămâna pe teritoriul iluziei"
Crin Antonescu a precizat în continuarea declaraţiilor făcute de preşedintele României că are optiuni privind procesul de modificare a Constituţiei şi susţine anumite solutii în calitate de om politic, dar că intenţia acestuia nu este să le prezinte si să le argumenteze în acest context.
"Deşi evident, am nişte opţiuni, susţin nişte soluţii, ca om politic, ca preşedinte al unui partid politic, ca preşedinte al Comisiei parlamentare de revizuire a Constituţiei, nu stă în intenţia mea să le prezint şi să le argumentez acum", a declarat acesta.
Crin Antonescu a adus în vedere faptul că revizuiriea Constituţiei însemnă o expresie a politicii mari şi că politicienii nu vor scăpa ocazia de a se implica în acest proces: "Cine speră o dezbatere şi o revizuire a Constituţiei exorcizată de politică este condamnat să rămâna pe teritoriul iluziei, nu numai pentru că politicienii nu vor scăpa o asemenea ocazie de a face politică, dar şi pentru faptul că o Constituţie este o expresie a politicii mari".
Preşedintele Senatului a precizat că revizuirile Constituţiei au în vedere cetăţeanul român astfel încât să nu se ajungă la o ruptură de regim constituţional:
"Constituţia va fi revizuită pentru cetăţeanul român, deci european, al secolului XXI. Nu va fi o rupere istorică de regim constituţional".
---
Preşedintele Traian Băsescu a participat astăzi, de la ora 9:30, la o dezbatere pe tema revizuirii Constiţutiei, desfăşurată la Academia Româna, în cadrul căreia a punctat principalele aspecte privind modificările propuse în procesul de revizuire, respectiv evoluţia înregistrată până în prezent.
Traian Băsescu a punctat că Referendumul din noiembrie 2009 trebuie să stea la baza revizuirii Constiţutiei, iar un alt punct de plecare al procesului ar fi nedemocratic:
"Orice plecare de pe alte baze la revizuirea Constituţiei este, după părerea mea, eronată, nedemocratică. Procesul de revizuire a Constituţiei, în opinia unui preşedinte al României care a îndeplinit acest rol timp de peste 8 ani, trebuie să plece, fără niciun fel de dubiu, de la referendumul din noiembrie 2009", a precizat acesta.
Domnia sa a informat că astăzi s-a constituit o comisie parlamentară şi o comisie a societăţii civile, dar că încă nu se ştie ce obiective au acestea:
"Încă nu ştim obiectivele, ce vor să modifice aceste comisii în Constituţie. Cert este că niciuna din entităţile deja anunţate ca fiind viitorii părinţi ai Constituţiei nu porneşte de la referendumul din 2009".
Preşedintele României a reamintit premizele care au stat la baza referendumul din anul 2009, subliniind că punctul de plecare a vizat un Parlament unicameral şi reducerea numărului de parlamentari la 300.
Preşedintele a mai adus în vedere şi alte obiective avute în acel moment privind revizuirea Constituţiei prin care s-a dorit inclusiv clarificarea raporturilor dintre preşedinţie şi Parlament. Traian Băsescu a identificat drept o breşă în textul Constituţiei neclaritatea exprimării care a perturbat anumite raporturi dintre instituţii:
"Păcatele Constituţiei noastre vin din neclaritatea unor exprimări din Constituţiei care ar fi putut fi rezolvate prin nişte legi de clarificare. Nu s-a întâmplat. Am rămas cu nişte neclarităţi în raporturile dintre instituţii", a precizat acesta.
O altă prevedere din proiectul depus la Parlament a fost stabilirea procedurii de realizare a referendumului, care au "izbucnit tot din neclarităţile apărute".
Modificările au prevăzut reducerea de la 60 la 45 de zile a termenului de dizolvare a Parlamentului în cazul în care sunt respinse două Guverne pentru a diminua posibilitatea unor crize politice.
Traian Băsescu a mai adus în vedere că proiectul depus la Parlament a propus reglementarea răspunderii judecătorilor şi procurorilor prin lege organică, respectiv adoptarea prin vot public a deciziilor CSM.
"Acest lucru înseamnă o mai consistentă punere sub control public al CSM-ului. Creşterea transparenţei activităţii CSM este importantă".
O altă categorie de ajustări a fost legată de clarificarea unor reguli constituţionale referitoare la calitatea ţării noastre de stat membru al UE şi NATO.
Un alt set de reglementări au propus clarificarea unor probleme financiare ale statului.
"Aceste noi articole au fost introduse ca efect al evoluţiilor europene în ultimii ani şi ele vizează stabilirea la nivelului Constituţiei a faptului că datoria publică nu poate depăşi 60% din PIB, iar deficitul nu poate depăşi 3% din PIB", a declarat Traian Băsescu.
Şeful statului a mai propus modificarea termenului de reţinere de către procurori de la 24 de ore la 48 de ore deoarece, "în multe situaţii, termenul de 24 de ore este neoperant", a precizat acesta.
Traian Băsescu a subliniat că revizurea Constituţiei vizează strict clarificarea modului de interacţiune dintre instituţii.
Domnia sa a concluzionat că este surprins de faptul că nu au fost anunţate obiectivele revizuirii şi nu este respectată voinţa poporului exprimată la referendumul din anul 2009:
"Supriza mea este că toată lumea anunţă revizuirea, nimeni nu anunţă obiectivele revizuirii. Toţi cei care susţin că se pricep la Constituţie au vorbit despre orice, mai puţin despre aplicarea voinţei poporului".