Autorităţile române au capturat peste 27 de milioane de ţigări de contrabandă în lunile martie şi aprilie ale anului curent, conform datelor centralizate în cadrul campaniei "Stop Contrabandă", desfăsurată de British American Tobacco. Datele sunt calculate în baza capturilor înregistrate în timp real, au anunţat reprezentanţii companiei.
Aceştia ne-au precizat: "Cele 27 de milioane de ţigări capturate în martie şi aprilie au o valoare totală de peste 20 de milioane de lei. Capturile reprezintă circa 22.500 de pachete de ţigări de contrabandă care nu au mai ajuns zilnic pe piaţa neagră din România. Regiunea de nord-est, zona cea mai afectată de contrabanda cu ţigări, a înregistrat capturi în valoare de aproximativ 5 milioane de lei.
Luna martie a înregistrat şi cea mai mare captură de ţigări de contrabandă din ultimii cinci ani, atunci când vameşii din portul Constanţa Sud-Agigea au descoperit un container cu 1.400 de baxuri de ţigări, în valoare de circa 11 milioane de lei.
Nici perioada Sărbătorilor Pascale nu a fost uşoară pentru contrabandiştii de ţigări, autorităţile făcând capturi duble faţă de media obişnuită: jumătate de milion de ţigări de contrabandă au fost capturate doar în urma celor 35 de percheziţii care au avut loc pe raza judeţelor de graniţă cu Republica Moldova. Tot într-o zonă de frontieră, dar de această dată în partea de sud-est a ţării, Direcţia Operaţiuni Speciale din cadrul IGPR a reţinut o cantitate semnificativă de ţigări de contrabandă în urma unor percheziţii de amploare în municipiul Constanţa".
Ileana Dumitru, Director Juridic şi Relaţii Publice în cadrul British American Tobacco România, susţine că eforturile autorităţilor dau rezultate şi menţionează: "În martie, nivelul contrabandei a scăzut cu aproape două puncte procentuale faţă de finalul anului trecut. Ceea ce înseamnă mai mulţi bani la buget şi mai puţine ţigări de provenienţă incertă pe piaţa din România".
Cel mai recent studiu Novel Research, aferent lunii martie 2017, indică o scădere a contrabandei cu ţigări la 15,2%, cu 1 procent mai puţin faţă de nivelul de 16,2% din ianuarie 2017.
România este una dintre cele mai afectate ţări din Uniunea Europeană, din punct de vedere al contrabandei cu ţigări, a doua din Europa de Est, după Polonia.
Traficul ilicit de ţigări prejudiciază anual statul român cu peste 650 milioane de euro (aproximativ 3 miliarde de lei). Pentru fiecare procent adăugat pieţei ilegale de tutun, bugetul de stat pierde anual încă 40 milioane de euro. Piaţa neagră cu ţigarete a crescut, la noi, cu 27%, între anii 2011 şi 2016.
Date ale Interpol arată că traficul ilicit de ţigări este un catalizator pentru traficul de droguri, arme, persoane şi chiar activităţi teroriste.
1. statul in slujba vanzatorilor de droguri
(mesaj trimis de x în data de 28.04.2017, 06:57)
Interesant cum statul roman se pune in slujba acestor vanzatori de droguri, protejandu-le cu toate resursele statului afacerea. Tigara este un drog care trebuie interzis si discutiile despre taxe nu au nici un rost.
2. fără titlu
(mesaj trimis de anonim în data de 28.04.2017, 19:22)
Daca exista contrabanda inseamna ca exista suprapret.
De ce nu interzic tigarile?
Produc cancer, boli ca cele de pe pachete.