Într-un efort comun de combatere a traficului ilicit, BAT România donează Poliţiei de Frontieră Române 300 de noi camere speciale de supraveghere, potrivit unui comunicat de presă remis astăzi redacţiei.
Conform sursei citate, acestea se adaugă celor 250 de camere de supraveghere donate anul trecut, completând astfel tehnica de supraveghere folosită pentru zonele greu accesibile.
România are peste 2.000 km de frontieră externă a Uniunii Europene, porţiuni importante fiind în zone muntoase şi împădurite, în care supravegherea graniţei este dificilă. Cu ajutorul camerelor de supraveghere donate în ultimii doi ani de BAT, peste 500 km de graniţă supuşi încercărilor continue de trecere frauduloasă cu cantităţi semnificative de ţigări vor putea fi supravegheaţi cu o mai mare uşurinţă.
În primele 9 luni ale anului 2022, autorităţile române au capturat peste 60 de milioane de ţigarete, a căror valoare de piaţă se ridică la peste 38,5 milioane de lei (peste 7 milioane de euro), conform datelor https://stopcontrabanda.ro/, singurul centralizator în timp real al capturilor de ţigarete de contrabandă din România.
"Evoluţia descendentă din ultimii trei ani a pieţei ilicite de ţigări, cu un nivel minim istoric de 6,1% înregistrat în iulie 2022, ne arată că lucrurile se pot schimba în bine prin eforturi susţinute şi comune ale autorităţilor în parteneriat cu mediul de afaceri. Cele 550 de camere speciale de supraveghere donate de BAT contribuie la întărirea capacităţii autorităţilor în combaterea traficului ilicit şi, sperăm, la menţinerea acestui trend pozitiv şi în viitor", a declarat Ileana Dumitru, Director Juridic şi Relaţii Publice al Ariei Europa centrală şi de sud din cadrul BAT.
Conform platformei Stop Contrabanda, mai mult de o treime din capturile de ţigări de contrabandă din primele nouă luni ale anului 2022 (23 de milioane de ţigarete) au fost realizate la graniţele de Nord-Est şi Nord-Vest ale României, Ucraina şi Moldova fiind sursa pentru mai multe tipuri de ţigări prezente în piaţa ilicită din România, în special cele contrafacute sau destinate magazinelor duty free.
"Scăderea nivelului traficului ilicit de ţigarete din ultima perioadă are la bază măsurile de întărire a supravegherii frontierelor externe ale ţării, atât cu resurse umane, cât şi cu tehnică de specialitate ca urmare a conflictului din Ucraina.
În acest context, salut colaborarea cu BAT care sprijină acest efort al Poliţiei de Frontieră de securizare a frontierelor, inclusiv prin donarea, pentru al doilea an consecutiv, a unor camere de supraveghere. Este un beneficiu comun care serveşte interesului cetăţenilor şi demonstrează că parteneriatul autorităţilor cu mediul privat este unul viabil şi oportun", a declarat Victor - Stefan Ivascu, inspectorul general al Poliţiei de Frontieră Române.
Datele despre evoluţia capturilor de ţigarete de pe teritoriul României pot fi consultate în timp real pe platformă, singurul centralizator în timp real al capturilor de ţigarete de pe teritoriul României - un instrument de sprijin pentru autorităţi, cât şi de informare a consumatorilor cu privire la efectele contrabandei cu ţigări asupra societăţii, se precizează în comunicat.