BCE a retras licenţa unei bănci estoniene pe fondul acuzaţiilor de spălare de bani

Ziarul BURSA #Internaţional / 28 martie 2018

Banca Centrală Europeană a revocat licenţa unui mic grup bancar estonian, Versobank AS, deoarece nu a reuşit să remedieze breşele descoperite în domenii cum ar fi spălarea banilor şi combaterea terorismului, a anunţat, marţi, Finantsinspektsioon (Autoritatea de Reglementare Financiară din Estonia), transmite Reuters, potrivit Agerpres.

Acţiunea împotriva Versobank vine într-un moment în care liderii statelor baltice se pregătesc pentru o reuniune care va avea loc săptămâna viitoare la Washington cu preşedintele Donald Trump, în care vor încerca să-şi demonstreze disponibilitatea de a pune capăt spălării de bani, un motiv de îngrijorare al SUA în regiune.

Problemele din Estonia, Lituania şi Letonia provoacă îngrijorări şi în Europa, toate trei fiind membre ale zonei euro.

BCE a retras licenţa Versobank la solicitarea Autorităţii de Reglementare Financiară din Estonia.

Acţiunea împotriva Versobank este un caz izolat şi nu afectează alte bănci ale ţării, a dat asigurări Finantsinspektsioon.

"Retragerea autorizaţiei Versobank AS este un semnal clar că Estonia nu va tolera breşele în domeniul spălării banilor şi al combaterii terorismului", a afirmat preşedintele Autorităţii, Kilvar Kessler.

Depozitele la Versobank, care are 5.600 de clienţi, din care 3.600 nerezidenţi, se ridică la 253 de milioane de euro, echivalentul a 1,5% din totalul depozitelor bancare, a informat Banca Centrală a Estoniei.

Problemele din Estonia vin după ce, în februarie, guvernatorul Băncii Centrale a Letoniei, Ilmars Rimsevics, a fost reţinut de Agenţia Anticorupţie a ţării, ceea ce a provocat noi îngrijorări privind sistemul financiar al unui stat membru al zonei euro. Ilmars Rimsevics este şi membru în Consiliul guvernatorilor Băncii Centrale Europene (BCE), din 2004.

Reţinerea guvernatorului vine după un raport al Trezoreriei SUA referitor la "spălare de bani instituţionalizată" la a treia mare bancă din Letonia, ABLV, inclusiv tranzacţii care au legătură cu Coreea de Nord.

Conform raportului, directorii, acţionarii şi angajaţii ABLV au făcut din "spălarea de bani o componentă de bază a practicilor de afaceri ale băncii", iar Trezoreria SUA a propus ca ABLV să fie exclusă din sistemul financiar american. ABLV a dezminţit acuzaţiile, spunând că raportul conţine "informaţii excesiv de calo-mniatoare".

Ulterior, ABLV a fost închisă. De asemenea, Letonia a interzis "companiile scoică" (shell companies) - entităţi folosite deseori pentru spălarea banilor.

Comanda carte
veolia.ro
Apanova
rpia.ro
danescu.ro
Mozart
Schlumberger
arsc.ro
Stiri Locale

Curs valutar BNR

18 Oct. 2024
Euro (EUR)Euro4.9724
Dolar SUA (USD)Dolar SUA4.5865
Franc elveţian (CHF)Franc elveţian5.2949
Liră sterlină (GBP)Liră sterlină5.9815
Gram de aur (XAU)Gram de aur399.9201

convertor valutar

»=
?

mai multe cotaţii valutare

Cotaţii Emitenţi BVB
Cotaţii fonduri mutuale
Teatrul Național I. L. Caragiale Bucuresti
citiesoftomorrow.ro
cnipmmr.ro
thediplomat.ro
hipo.ro
Studiul 'Imperiul Roman subjugă Împărăţia lui Dumnezeu'
The study 'The Roman Empire subjugates the Kingdom of God'
BURSA
BURSA
Împărăţia lui Dumnezeu pe Pământ
The Kingdom of God on Earth
Carte - Golden calf - the meaning of interest rate
Carte - The crisis solution terminus a quo
www.agerpres.ro
www.dreptonline.ro
www.hipo.ro

adb