BCE anunţă noi relaxări ale condiţiilor de capitalizare pentru băncile din zona euro

Călin Rechea
Ziarul BURSA #Bănci-Asigurări / 18 septembrie 2020

Călin Rechea

Deşi un principiu elementar al prudenţei, nu doar al celei bancare, spune că rezervele pentru acoperirea unor nevoi neaşteptate trebuie conservate în vreme de criză sau poate chiar majorate, Banca Centrală Europeană tocmai a anunţat noi măsuri de relaxare a cerinţelor de capital pentru băncile aflate sub supravegherea sa directă.

Acestea au în vedere îmbunătăţirea indicatorului "leverage ratio" (LR), care a fost introdus în cadrul de reglementare Basel III ca indicator complementar pentru evaluarea gradului de capitalizare al băncilor.

Conform documentelor de pe site-ul BCE, indicatorul se determină ca raport între capitalul de rang I şi activele totale ale unei bănci, atât cele din bilanţ cât şi din afara bilanţului, fără să fie luate în considerare ponderile de risc.

După cum scrie Investopedia, o instituţie bancară cu un indicator leverage ratio mai mare de 4% este considerată bine capitalizată, la 3% este considerată capitalizată adecvat, iar dacă indicatorul LR este mai mic decât 2% atunci se consideră că banca este semnificativ sub-capitalizată.

Acesta este şi cazul BCE, al cărui indicator LR este de 1,7%, în condiţiile unui capital de circa 109 miliarde de euro şi a unor active totale de aproape 6,5 trilioane de euro, însă restricţiile privind capitalizarea nu se aplică instituţiei monetare a zonei euro.

"Circumstanţele excepţionale justifică relaxarea condiţiilor de calcul pentru leverage ratio", se arată într-un comunicat de presă de pe site-ul BCE, pe fondul publicării deciziei în secţiunea dedicată supravegherii bancare. Relaxarea este temporară şi va fi aplicată până în 27 iunie 2021.

Relaxarea presupune excluderea din calculul LR a expunerilor băncilor comerciale faţă de băncile centrale, care includ monedele, bancnotele şi depozitele constituite la băncile centrale. În acest fel este redusă valoarea activelor totale, iar valoarea indicatorului LR va creşte în condiţiile menţinerii neschimbate a capitalului.

După cum se mai arată în comunicatul de presă al BCE, excluderea componentelor bilanţiere amintite va determina o creştere a indicatorului LR cu circa 0,3 puncte procentuale, până la 5,66%, pornind de la situaţia existentă la sfârşitul lunii martie 2020.

Estimările de la Reuters arată că relaxarea anunţată de BCE ar fi echivalentă unui capital suplimentar de circa 73 de miliarde de euro pentru cele 115 bănci supravegheate centralizat.

Reglementările actuale includ obligaţia instituţiilor bancare de a avea un indicator LR de cel puţin 3% începând din 28 iunie 2021. Valoarea indicatorului este raportată şi în prezent, dar numai în scop de informare.

"Situaţia generată de pandemie a determinat necesitatea aplicării unei relaxări monetare substanţiale, care are nevoie de funcţionarea neabătută a canalului bancar de transmisie a politicii monetare", se subliniază în comunicatul Băncii Centrale Europene.

În aprilie 2020, BCE a anunţat prima relaxare a condiţiilor de calcul pentru indicatorul LR, respectiv o reducere a capitalului necesar aferent depozitelor de la banca centrală, dar şi pentru investiţiile în software sau pentru finanţarea programelor de infrastructură, precum şi a finanţărilor oferite IMM-urilor.

Atunci Bloomberg scria şi despre alte propuneri din planul Comisiei Europene pentru relaxarea condiţiilor de creditare, printre care se afla şi relaxarea condiţiilor de calculare a provizioanelor, care ar trebui să ia în considerare riscurile pe termen lung şi nu doar un şoc sever de natura pandemiei.

Conform documentului de la CE, toate aceste măsuri de relaxare a condiţiilor de finanţare ar permite acordarea unor credite suplimentare de circa 450 de miliarde de euro.

Opinia Cititorului ( 1 )

  1. Băncile centrale sunt instituții super corupte care au că scop doar creșterea îndatorării popoarelor cu orice preț că baza a sclaviei care va conduce în final la instaurarea unui guvern unic mondial totalitar.

Cotaţii Internaţionale

vezi aici mai multe cotaţii

Bursa Construcţiilor

www.constructiibursa.ro

Comanda carte
fngcimm.ro
danescu.ro
raobooks.com
boromir.ro
chocoland.ro
arsc.ro
domeniileostrov.ro
leonidas-universitate.ro
Stiri Locale

Curs valutar BNR

31 Dec. 2024
Euro (EUR)Euro4.9741
Dolar SUA (USD)Dolar SUA4.7768
Franc elveţian (CHF)Franc elveţian5.2806
Liră sterlină (GBP)Liră sterlină5.9951
Gram de aur (XAU)Gram de aur401.0611

convertor valutar

»=
?

mai multe cotaţii valutare

erfi.ro
Cotaţii Emitenţi BVB
Cotaţii fonduri mutuale
Studiul 'Imperiul Roman subjugă Împărăţia lui Dumnezeu'
The study 'The Roman Empire subjugates the Kingdom of God'
BURSA
BURSA
Împărăţia lui Dumnezeu pe Pământ
The Kingdom of God on Earth
Carte - Golden calf - the meaning of interest rate
Carte - The crisis solution terminus a quo
www.agerpres.ro
www.dreptonline.ro
www.hipo.ro

adb