Banca Comercială Română (BCR) are în plan să vândă clădirea Bucharest Financial Plazza şi vrea să-şi mute o parte din operaţiuni într-o altă clădire de birouri, ne-au declarat surse apropiate situaţiei. Conform acestora, zvonurile privind vânzarea clădirii din Calea Victoriei existau de ceva vreme, întrucât BCR a obţinut recent terenul de sub Bucharest Financial Plazza. Terenul era concesionat, iar BCR a oferit la schimb Primăriei Bucureşti o clădire din Centrul Istoric.
Unele surse spun că tranzacţia este iminentă, în timp ce altele susţin că de vânzare ar fi şi sediul BCR din bulevardul Regina Elisabeta, banca urmând să îşi relocheze activitatea în clădiri finanţate de instituţie.
Potrivit surselor, aceste clădiri de birouri ar fi situate în zona centrului comercial AFI Palace Cotroceni.
Contactaţi de ziarul Bursa, reprezentanţii BCR ne-au declarat că, în acest moment, instituţia ia în considerare o serie de opţiuni privind optimizarea spaţiilor de birouri.
Ionuţ Stanimir, director executiv la direcţia de comunicare BCR, ne-a transmis: "Nu există planuri de mutare în clădiri ale clienţilor BCR care nu şi-au plătit datoriile. Nu există planuri de mutare în clădiri situate în apropierea centrului comercial AFI Palace Cotroceni. Nu există planuri de a vinde sediul din bulevardul Regina Elisabeta. Avem rugămintea să nu publicaţi zvonuri nefondate".
Pe site-ul instituţiei, agenţia BCR din Calea Victoriei este prezentată drept unitatea fanion a băncii, fiind prima sucursală unde operaţiunile cash sunt gestionate exclusiv prin intermediul echipamentelor.
Într-un interviu acordat recent ziarului Bursa, Răzvan Temeşan, fostul preşedinte Bancorex, care a fuzionat cu BCR în 1999, ne-a declarat că noua clădire de pe Calea Victoriei a fost preluată cu 200 lei de BCR de la Bancorex: "Pentru acea construcţie s-a înfiinţat o societate care a inclus în ea capitalul de 200 lei noi vărsat de Bancorex, drepturile asupra terenului ale Primăriei Capitalei, constructorul şi alte companii implicate. Între timp, s-a construit clădirea pe credit, care nu a mai fost reevaluată şi, la momentul fuziunii, BCR a preluat Bancorex cu tot cu active, implicit clădirea de pe Calea Victoriei, la 200 de lei".
• Evaluatorul imobilelor din Calea Victoriei nr.15 şi strada Lipscani nr. 18-20, trimis în judecată de DNA
Anul trecut, Primăria Capitalei a schimbat terenul de sub "Bucharest Financial Plazza", din Calea Victoriei, cu o clădire monument istoric de pe strada Lipscani, din proprietatea BCR, pentru amenajarea Pinacotecii Municipiului Bucureşti, plătind băncii, în plus, 5,786 milioane de euro, potrivit unui proiect aprobat în şedinta din 28 iunie 2013 a Consiliului General al Municipiului Bucureşti (CGMB).
În expunerea de motive a proiectului, semnată de primarul Sorin Oprescu, s-a arătat că trebuie să fie identificată o clădire în care să fie expus patrimoniul de artă al Pinacotecii. Astfel, a fost identificată clădirea din strada Lipscani nr. 18-20, monument istoric din proprietatea privată a BCR. Municipalitatea şi-a exercitat dreptul de preempţiune asupra imobilului din strada Lipscani şi a dat la schimb un teren situat în Calea Victoriei nr. 15 (n.r. de sub Bucharest Financial Plazza), plus 5,78 milioane de euro.
Pentru efectuarea schimbului, a fost făcut un raport de evaluare care a stabilit că valoarea de piaţă a terenului construit în suprafaţă de 4.210 metri pătraţi din Calea Victoriei era de 8,147 milioane de euro, iar valoarea construcţiei din Strada Lipscani nr. 18-20, cu terenul aferent (subsol, parter, două etaje şi pod), era de 13,933 milioane de euro.
Potrivit acestui raport, diferenţa dintre cele două obiective, de 5.786.000 de euro, a constituit contravaloarea sultei pe care Primăria trebuia să o achite la efectuarea schimbului de proprietăţi.
Evaluarea a fost întocmită de expertul ANEVAR Gheorghe Licurici, în data de 14 mai 2013. Acelaşi evaluator a fost trimis în judecată de DNA, pe 13 august 2013, pentru infracţiunea de complicitate la abuz în serviciu contra intereselor publice. Potrivit procurorilor, Gheorghe Licurici ar fi supraevaluat un imobil ce urma să devină sediul Poliţiei municipiului Suceava. În plus, evaluatorul a mai fost trimis în judecată şi pe 4 februarie, anul acesta, sub aceeaşi acuzaţie, pentru supraevaluarea unui imobil din municipiul Câmpulung Moldovenesc, conform DNA.
Contactaţi de ziarul Bursa, reprezentanţii Direcţiei Naţionale Anticorupţie ne-au comunicat că, în acest moment, evaluatorul Gheorghe Licurici nu are calitatea de suspect sau inculpat în vreun dosar aflat pe rolul DNA, care să vizeze Bucharest Financial Plazza sau terenul din Calea Victoriei nr. 15.
În prezent, în clădirea din strada Lipscani nr. 18 este o sucursală a CEC Bank, iar la numărul 20 este un imobil care a servit drept sediu al BCR şi care a rămas neocupat. Nici urmă de vreo Pinacotecă a Municipiului Bucureşti.
Pe geamurile imobilului din Lipscani 20, reprezentanţii BCR au afişat următorul mesaj:
"Dragi clienţi, distinşi vecini, stimaţi colaboratori, turişti sau doar trecători, vă anunţăm că Sucursala BCR Lipscani se va muta pe o stradă MAI ÎN FAŢĂ. Lăsăm cu bucurie vechiul şi frumosul Lipscani obişnuiţilor acestei străzi: mici comercianţi, cafenele, restaurante şi hanuri, galerii de artă, manufacturieri şi saltimbanci de weekend. Noi ne vom primi clienţii, aşa cum am promis acum câteva luni, într-un spaţiu renovat, înnoit, proprietatea Băncii Comerciale Române. Vă aşteptăm să ne urmaţi, aşadar, din 13 octombrie, pe str. DOAMNEI, nr. 14-16".
• Deal-ul dintre Primărie şi BCR, după ani de procese
Înţelegerea dintre Primărie şi BCR de anul trecut a pus capăt unei serii de litigii între cele două instituţii, pe subiectul sumelor care trebuiau încasate de Municipalitate din închirierea spaţiilor din clădirea "Bancorex".
"Bucharest Financial Plazza" a apărut după ce Primăria s-a asociat cu grupul Bouygues pentru realizarea proiectului, contribuţia municipalităţii fiind terenul de sub clădire, cu o suprafaţă de 3.500 de metri pătraţi, iar firma franceză şi-a asumat costurile de proiectare şi construcţie a imobilului. Ulterior, chiriile trebuiau împărţite între administrator (n.r. care a devenit "Bucharest Financial Plazza") şi primărie, însă aceasta din urmă a cerut, în instanţă, o sumă mai mare decât primise.
"Primăria a primit aproximativ 800.000 de dolari cu titlu de dividende (participare la beneficii) şi ar fi trebuit să primească, la o medie de 25 euro/mp/lună, timp de 12 ani, între 8 şi 10 milioane de dolari până în 2009", spunea, în 2009, unul dintre avocaţii Primăriei. Acesta a apreciat: "În condiţiile în care veniturile din exploatarea clădirii în perioada 1997-2009 pot fi estimate la 60-80 de milioane de euro, suma pe care Primăria ar fi trebuit să o încaseze este mult mai mare de 800.000 de dolari".
Cea mai mare parte a operaţiunilor BCR sunt derulate, în prezent, din clădirea Bucharest Financial Plazza din Calea Victoriei, fostul sediu al Bancorex, aflat în proprietatea băncii.
Clădirea de birouri a fost inaugurată în 1997, având o înălţime de 83 de metri, 18 etaje şi o suprafaţă de circa 31.000 metri pătraţi. Lucrările de construcţie au durat trei ani, iar costul total al investiţiei a fost de aproximativ 30 de milioane de euro.