BEC: Nu există impedimente legale pentru organizarea de noi secţii în străinătate

Politică / 9 noiembrie 2014

BEC: Nu există impedimente legale pentru organizarea de noi secţii în străinătate

Actualizare 16:15 MAE: Am transmis BES propunerile de personal pentru completarea birourilor secţiilor din străinătate

Ministerul Afacerilor Externe informează că a transmis Biroului Electoral pentru secţiile de votare din străinătate (BES) lista cu propuneri de personal, pentru completarea birourilor electorale ale acestora, conform unei decizii a BEC.

"MAE a pus la dispoziţie aproximativ 800 de persoane, atât din cadrul centralei MAE, cât şi al misiunilor diplomatice şi consulare, urmând ca BE48SVS să decidă completarea birourilor electorale cu personalul necesar, acolo unde va fi cazul, cu prioritate prin implicarea personalului MAE din serviciul exterior, precizează, într-un comunicat, MAE.

Pâna la această oră, MAE nu a luat şi o decizie referitoare la organizarea unor noi secţii de votare pentru românii din străinătate.

---

Actualizare 15:45 Predoiu: Ponta şi Corlăţean fac un complot pentru turul doi, ACL nu a fost implicată în proteste

Premierul Victor Ponta şi ministrul Titus Corlăţean ar pune la cale" un complot" în privinţa votului din turul doi al prezidenţialelor prin refuzul de a organiza secţii de votare suplimentare în diaspora, a declarat, duminică, prim-vicepreşedintele ACL Cătălin Predoiu.

Predoiu a menţionat că salută manifestaţiile de sâmbătă din mai multe oraşe din ţară, organizate în semn de solidaritate cu votanţii din diaspora, şi că ACL nu a avut vreo implicare în aceste acţiuni.

"Aş dori să salut spiritul civic al tuturor românilor care în ultimele zile au protestat faţă de încercarea Guvernului Ponta, faţă de încercarea candidatului Victor Ponta de a manipula voturile românilor pentru alegerile pentru preşedinţia României. În acelaşi timp, doresc să resping categoric acuzaţiile mincinoase făcute de Victor Ponta şi de Liviu Dragnea cu privire la implicarea politică a ACL în aceste demonstraţii. Demonstraţiile, domnul Ponta, au fost făcute spontan, la adresa dumneavoastră şi a încercărilor de a fura votul, de către cetăţeni cu spirit civic. Acuzaţiile faţă de implicarea politică în aceste demonstraţii sunt o jignire la adresa tuturor cetăţenilor români şi reprezintă limitele mentalităţii dumneavoastră care nu poate înţelege că poporul s-a săturat de sfidarea pe care i-o adresaţi prin guvernare şi prin modul în care aţi înţeles să faceţi această campanie", a declarat Predoiu.

Predoiu a mai precizat că ACL a luat act de decizia şi precizările BEC prin care este permisă suplimentarea secţiilor de votare din diaspora, precum şi faţă de "refuzul MAE bazat pe minciuna domnului Corlăţean".

"Aceasta demonstrează că am avut dreptate să cerem demisia din prima clipă a domnului Corlăţean, şi reiterăm această solicitare. Domnul Corlăţean nu mai are drept moral şi legal să stea în fruntea ministerului de Externe, abstracţie făcând de orice chestiuni legate de campanie. Există obligaţia Guvernului de a asigura legalitatea votului", a mai spus Predoiu.

---

Actualizare 15:40 Incidente la mitinguri de la Braşov între susţinătorii şi opozanţii lui Ponta şi jandarmi

Peste 200 de persoane participă, duminică, la Braşov, la un miting împotriva lui Victor Ponta şi de solidaritate cu românii din diaspora, iar simultan alţi 300 de simpatizanţi ai PSD au ieşit în stradă, între cele două tabere şi jandarmi având loc îmbrânceli, două persoane fiind duse la Poliţie.

Participanţii la mitingul împotriva lui Victor Ponta şi de solidaritate cu românii din diaspora au început să se adune, duminică, începând cu ora 13.00, pe trotuarul din faţa sediului Prefecturii Braşov.

Acţiunea a început cu intonarea imnului "Deşteaptă-te române", manifestanţii, peste 200, scandând lozinci precum "Jos Ponta", "Jos labele de pe justiţie, "Vrem vot corect", "Jos Guvernul".

Ulterior, pe trotuarul de vizavi, s-au strâns aproximativ 300 de simpatizanţi ai PSD, strigând "Ponta preşedinte".

La faţa locului s-au deplasat câteva zeci de jandarmi care au format un cordon despărţitor între cele două tabere.

La un moment dat, între participanţii la cele două mitinguri şi jandarmi au avut loc mai multe îmbrânceli.

Cele 200 de persoane de la mitingul împotriva lui Victor Ponta au mers apoi în Piaţa Sfatului, în faţa sediului PSD, unde au continuat să scandeze "Jos Ponta".

Ulterior, aceştia s-au întors în faţa Prefecturii Braşov, mitingul fiind autorizat până la ora 20.00.

Potrivit jandarmilor, două persoane a fost duse la Poliţie, pentru audieri, după ce s-au manifestat violent în timpul mitingurilor.

---

Actualizare 12:00 FADERE mulţumeşte protestatarilor care au susţinut diaspora

FADERE, Federaţia asociaţiilor de români din Europa, mulţumeşte tuturor românilor care au ieşit sâmbătă seară în stradă în Timişoara, Bucureşti, Cluj, Oradea şi Sibiu să protesteze în semn de solidalitate cu cerinţele românilor din diaspora, arată un comunicat remis redacţiei.

"Zeci de mii de români din diaspora nu au putut vota pe 2 noiembrie la primul tur al Alegerilor Prezidenţiale, iar majoritatea care au votat au făcut-o în condiţii inumane, stând şi peste 4 ore la cozi. Toate acestea din cauza organizării proaste făcute de Ministerul Afacerilor Externe", transmite FADERE.

FADERE a făcut, în această săptămână, mai multe demersuri către Guvernul României, unde a propus soluţii clare pentru ca să fie asigurat dreptul la vot tuturor românilor din diaspora. 1000 secţii de vot şi dublarea numărului personalului şi ştampilelor în secţiile deja existente au fost singurele măsuri cerute.

Dezinformând populaţia României Ministrul Titus Corlăţean a spus că Biroul Electoral Central nu îi permite să mai pună mai multe secţii de vot. În cursul zilei de ieri, BEC a trimis o notă de presă unde a arătat clar că MAE are libertatea de a pune mai multe secţii de vot unde românii din diaspora să voteze, mai arată FADERE.

Federaţie cere, astfel, încă o dată Prim Ministrului Victor Ponta şi Ministrului de Externe Titus Corlăţean, ca "dacă le-a rămas un minim de decenţă să asculte propunerile noastre şi să creeze cadrul posibil pentru ca toţi românii din diaspora să poată vota", a declarat Daniel Tecu, preşedinte FADERE.

---

Actualizare 10:00 Proteste împotriva modului de organizare a votului în diaspora au avut loc în ţară

Mitinguri de protest împotriva modului de organizare a votului în primul tur de scrutin al alegerilor prezidenţiale din diaspora au avut loc sâmbătă, în mai multe municipii din ţară.

Protestatarii, convocaţi pe reţelele de socializare, s-au declarat solidari cu românii care trăiesc în afara graniţelor şi au scandat lozinci antiguvernamentale.

În jur de două mii de timişoreni au manifestat, sâmbătă seara, în Piaţa Operei din Timişoara, în semn de solidaritate cu românii din diaspora care nu au putut vota în primul tur de scrutin al alegerilor prezidenţiale.

Participanţii au reamintit că democraţia "s-a născut la Timişoara" şi au scandat lozinci pro-monarhiste.

Vorbitorii au atenţionat participanţii că în cazul în care se vor adresa injurii sau instigări la violenţă ori tentative de a politiza manifestarea, mitingul va fi oprit.

Cei care au început să devină violenţi sau au avut un limbaj licenţios, au fost invitaţi să părăsească Piaţa. În timpul mitingului, şapte tineri care adresau cuvinte licenţioase la adresa candidaţilor au fost îndepărtaţi de jandarmi, după ce au fost aplicate şase amenzi de câte 200 de lei fiecare, pentru injurii, iar o persoana a fost ridicată pentru instigare la violenţă.

Protestul din Capitală, care a început în Piaţa Universităţii şi a continuat cu un marş spre sediile Guvernului şi MAE, apoi pe Calea Victoriei şi prin Centrul Istoric, s-a încheiat după cinci ore, manifestanţii anunţând că vor continua protestul duminică, de la ora 17.00, la Universitate.

Pe drumul de la Universitate la sediul MAE, protestatarii au mers pe trotuare şi pe stradă, pe prima bandă de circulaţie, şi au scandat "Ieşiţi la vot", România, trezeşte-te!", "Votează, votează", "Demisia!", "Jos Ponta", "Ce vrem noi e şi pentru voi", "Opriţi corupţia, vine revoluţia", "Votează, votează, votul tău contează", "Klaus, Klaus, Klaus, scapă-ne de Mickey Mouse".

Pe traseul marşului s-au alăturat protestului şi alţi manifestanţi, la sediul MAE ajungând peste o mie de oameni.

Protestatarii scandează, la MAE, "Corlăţean, demisia", "DNA, să vă ia", "Libertate", "România, trezeşte-te!", "În turul doi, secţii noi" şi "Votează, votează". Unii dintre manifestanţi au afişat bannere pe care scrie "2012: USL versus Băsescu. 2014: ACL versul Ponta. Nu am învăţat nimic. Toate partidele aceeaşi mizerie. Schimbaţi legile electorale. Vrem altă politică", "Vrem o ţară ca afară", "Ieşiţi la vot", Taxe şi accize fără număr".

Protestul a început în Piaţa Universităţii, unde oamenii s-au adunat de la ora 18.00, pe trotuarul din faţa Teatrului Naţional. Unii dintre protestatarii din Piaţa Universităţii au ţinut discursuri în care au spus de ce este important ca românii să voteze în al doilea tur de scrutin, din 16 noiembrie.

Protestul din Capitală nu era autorizat, oamenii venind la manifestaţie în urma unor mesaje de mobilizare transmise pe reţelele de socializare.

Câteva mii de clujeni, în special tineri, au protestat, sâmbătă seară, în Piaţa Unirii, apoi au pornit într-un marş pe străzile oraşului.

Participanţii au purtat pancarte antiguvernamentale sau prin care îşi exprimau susţinerea pentru românii din diaspora.

Printre manifestanţi s-au numărat şi lideri ai ACL Cluj.

Aproximativ 500 de persoane au răspuns apelului lansat pe o reţea de socializare de Grupul de Iniţiativă Acţiunea Civică de a participa la un miting de protest şi s-au adunat sâmbătă seara în Piaţa Palatului Culturii din Iaşi.

Timp de două ore, ieşenii au scandat lozinci antiguvernamentale şi au ascultat melodii ale căror versuri au fost cântate şi în Decembrie 1989 în Piaţa Universităţii din Bucureşti.

Prin acţiunea lor ieşenii au dorit să se solidarizeze cu românii din diaspora care nu au reuşit să voteze în primul tur de scrutin al alegerilor prezidenţiale.

Printre cele aproximativ 500 de persoane care au participat la miting au fost fostul deputat PDL Marius Spânu, deputatul PP-DD Tudor Ciuhodaru, precum şi liberalii Varujan Vosganian şi Alexandru Muraru.

Aproximativ 200 de vâlceni, potrivit estimărilor jandarmeriei, s-au adunat în jurul orei 16.30 la ceasul din Piaţa Mircea cel Bătrân. Protestul a durat aproximativ două ore, participanţii cerând premierului să faciliteze dreptul de vot al românilor care lucrează şi trăiesc în afara României.

Protestatarii au susţinut că nu aparţin niciunui partid politic, ci reprezintă doar "spiritul european" al municipiului Râmnicu Vâlcea. Au ţinut să precizeze că, aşa cum au manifestat în 2012 împotriva preşedintelui Traian Băsescu, manifestă împotriva guvernului actual, pentru a respecta regulile dreptului de vot.

Nu s-au semnalat incidente, iar la finalul mitingului, protestatarii au plecat din Piaţa Mircea cel Bătrân, spunând că vor reveni în fiecare zi până duminica viitoare.

---

Organizarea şi numerotarea secţiilor de votare din străinătate este de competenţa exclusivă a MAE, BEC neavând atribuţii legale referitoare la aceste activităţi, arată un comunicat remis Mediafax, în care se precizează că nu există impedimente legale pentru organizarea de noi secţii.

BEC invocă Legea 370/2014 şi precizează că în interpretarea sa, cuprinsă într-o decizie proprie, nu există un "impediment legal" referitor la organizarea de noi secţii de votare în străinătate", aşa cum a invocat MAE "în contextul discutării celor mai eficiente măsuri pentru organizarea turului doi de scrutin".

BEC reaminteşte că în exercitarea dreptului la vot, "alegătorii pot utiliza şi formularul declaraţiei pe proprie răspundere, descărcat de pe site-urile BEC şi MAE, care poate fi completat în afara secţiei de votare, "cu îndeplinirea condiţiei privind datarea şi semnarea acestei declaraţii numai în faţa membrilor biroului electoral al secţiei de votare din străinătate".

Ministrul de Externe, Titus Corlăţean a fost întrebat, vineri, despre suplimentarea secţiilor de votare în străinătate, susţinând că BEC a adoptat o hotărâre "care nu confirmă existenţa unei baze juridice, potrivit legii (...) şi nu permite înfiinţarea de noi secţii".

Corlăţean a susţinut că, pentru înfiinţarea de noi secţii de votare, este necesară o întreaga procedură, care cuprinde solicitarea aprobării autorităţilor din statul care acreditează, dar şi chestiuni de ordin logistic, practic, personal, securizarea sediului.

"Nu putem bulversa oamenii cu câteva zile înainte de vot, din acest punct de vedere, dar printr-o mai bună organizare şi o utlizare la maximum a capacităţii logistice evident va creşte numărului celor care doresc să voteze", a justificat ministrul de Externe.

MAE a anunţat, sâmbătă, că se află " într-un proces de evaluare, privind atribuţiile ce îi revin în baza legii 370/2004 şi a hotărârilor BEC", după ce BEC a ţinut să precizeze că nu există impedimente legale pentru organizarea unor noi secţii de votare în străinătate.

MAE "a luat notă" de precizările BEC şi a constatat că, deşi iniţial "din Hotărârea BEC nr.4H/4.11.2014 nu rezulta temeiul legal privind înfiinţarea de noi secţii de votare", în urma unor "precizări suplimentare" cerute de minister BEC a comunicat "explicit existenţa temeiului legal pentru completarea listei secţiilor de votare în străinătate".

"Înţelegând că, din momentul emiterii, în noaptea de 7/8 noiembrie 2014, a adresei nr.1391 ic/BEC/P/2014 şi comunicatului nr. 30, BEC (...) a creat cadrul legal pentru exercitarea de către autoritatea publică centrală cu competenţă exclusivă în organizarea şi numerotarea secţiilor de votare din străinătate", MAE informează că se află "într-un proces intern de evaluare consolidată pentru îndeplinirea atribuţiilor ce îi revin în baza legii 370/2004 şi a hotărârilor, deciziilor, adreselor şi comunicatelor emise de BEC".

Preşedintele Traian Băsescu a declarat, sâmbătă, că se impune demisia ministrului de Externe, Titus Corlăţean, ca urmare a dezinformării lansate de ministru în spaţiul public, după care este ilegală organizarea de noi secţii de votare în străinătate.

"Preşedintele Traian Băsescu a luat notă de dezinformarea pe care ministrul Afacerilor Externe, domnul Titus Corlăţean, a lansat-o în spaţiul public prin declaraţia de presă de vineri, 7 noiembrie a.c., în care a afirmat că legal nu poate mări numărul de secţii de votare din străinătate, deşi BEC a dat o astfel de aprobare prin Hotărârea nr. 4H/4.11.2014 publicată ca atare în Monitorul Oficial", se menţionează într-un comunicat al Administraţiei Prezidenţiale.

Potrivit sursei citate, "în condiţiile în care ministrul Afacerilor Externe, Titus Corlăţean a dezinformat într-o declaraţie de presă, dorind în acest fel să împiedice dreptul constituţional al cetăţenilor români din străinătate de a vota, preşedintele Traian Băsescu consideră că se impune demiterea imediată a acestuia".

"De asemenea, preşedinte Traian Băsescu consideră necesar luarea măsurilor care se impun pentru ca toţi românii aflaţi în străinătate să poată vota", se mai arată în comunicat.

Băsescu a mai cerut demisia miniştrilor Corlăşean şi Stanoevici pe 2 noiembrie, din cauza organizării defectuoase a alegerilor în secţiile de votare din străinătate.

Opinia Cititorului ( 1 )

  1. Stimati domni,

    ca europeni ar fi fost logic sa fie organizata o sectie de votare si in orasul Frankfurt am Main. Bonn, Stuttgart, Hamburg , Berlin sunt considerate a fi orase reprezentative, insa orasul care este locul de origine al Bancii Centrale Europene si al Single Supervisory Mechanismus pentru a nu vorbi de cea mai importanta bursa a zonei Euro nu ar avea nimic de spus???????? 

Cotaţii Internaţionale

vezi aici mai multe cotaţii

Bursa Construcţiilor

www.constructiibursa.ro

Comanda carte
danescu.ro
arsc.ro
Stiri Locale

Curs valutar BNR

16 Aug. 2024
Euro (EUR)Euro4.9754
Dolar SUA (USD)Dolar SUA4.5278
Franc elveţian (CHF)Franc elveţian5.2123
Liră sterlină (GBP)Liră sterlină5.8414
Gram de aur (XAU)Gram de aur358.6134

convertor valutar

»=
?

mai multe cotaţii valutare

Cotaţii Emitenţi BVB
Cotaţii fonduri mutuale
Teatrul Național I. L. Caragiale Bucuresti
hipo.ro
hipo.ro
energyexpo.ro
roenergy.eu
rommedica.ro
prow.ro
aiiro.ro
oaer.ro
Studiul 'Imperiul Roman subjugă Împărăţia lui Dumnezeu'
The study 'The Roman Empire subjugates the Kingdom of God'
BURSA
BURSA
Împărăţia lui Dumnezeu pe Pământ
The Kingdom of God on Earth
Carte - Golden calf - the meaning of interest rate
Carte - The crisis solution terminus a quo
www.agerpres.ro
www.dreptonline.ro
www.hipo.ro

adb