Benjamin Netanyahu e în corzi

Sorin Rosca Stanescu
Politică / 19 decembrie 2023

Sorin Rosca Stanescu

Tragedia care a curmat viaţa celor trei ostatici israelieni a fost doar picătura care a umplut paharul. Sub aspect politic, Benjamin Netanyahu este într-o situaţie fără ieşire. A devenit practic cel mai important captiv al războiului din Gaza.

Tel Avivul funcţionează în acest moment pe pilot automat. După ce Israelul a fost atacat într-un mod absolut criminal de membrii organizaţiei teroriste Hamas, riposta armată era obligatorie. Iar obiectivul ei devenise scris cu sânge. Distrugerea Hamas. În continuare însă teroriştii au acţionat în stilul care le este propriu. Au luat populaţia din Gaza captivă, au transformat-o în scuturi umane, s-au camuflat în şcoli, în spitale şi în lăcaşuri de cult şi au făcut în aşa fel, încât numărul victimelor dintre civili să crească exponenţial. Un accident de magnitudinea celui care tocmai s-a petrecut şi a îndoliat întregul stat Israel era de neevitat, chiar dacă el este consecinţa nerespectării unor proceduri predate fiecărui militar. Cu sau fără acest grav incident regretat de toată lumea, guvernul Netanyahu tot ar fi pus la zid. De ce afirm eu că nu are ieşire?

Armata israeliană nu poate abandona Gaza, aşa cum îi cer cele mai multe state membre ale ONU şi cum, în ultima vreme, solicită bătând cu pumnul în masă chiar şi Statele Unite, cel mai important aliat al Israelului. Renunţarea la ofensiva terestră, la ansamblul operaţiunilor militare care mai trebuie să se desfăşoare pentru a avea o finalitate încă câteva luni în Gaza, reprezintă pentru guvernul Netanyahu o curată sinucidere politică. De fapt o înfrângere nu numai în faţa forţelor Hamas, ci şi în raport cu toate forţele statale şi non statale anti-israeliene. Pe de altă parte, continuarea acestui război poate adânci în mod periculos prăpastia dintre guvernul israelian şi guvernele altor state, dar chiar şi prăpastia dintre guvern şi o masă critică a propriilor cetăţeni care, să nu uităm, i-au fost şi îi sunt în continuare ostili lui Netanyahu.

Este cel mai negru scenariu posibil. Un scenariu în care conducerea unui stat este plasată fix între ciocan şi nicovală. Dacă ofensiva este oprită, în plan psihologic cel puţin, Israelul va fi înfrânt în raport cu Hamas, chiar dacă a generat un număr semnificativ de victime în rândul teroriştilor. Dacă ofensiva continuă în ritm susţinut, Israelul va da apă la moară miliardelor de musulmani şi non-musulmani din lume care, mai mult sau mai puţin explicit, asociază organizaţia teroristă Hamas cu poporul palestinian şi, în consecinţă, condamnă Israelul. Aşa arată lucrurile atunci când executivul unui stat pierde războiul de propagandă.

Şi o ultimă observaţie. Să admitem că Benjamin Netanyahu face un pas înapoi şi demisionează. Ce ar putea să urmeze? Dacă statul Israel se va conforma solicitărilor cvasi-unanime, atunci Hamas rămâne activ şi, într-un viitor sau mai mult previzibil, va lovi din nou. Poate cu consecinţe şi mai grave. Dacă guvernul Netanyahu rezistă, opoziţia externă şi internă împotriva sa va creşte. Şi din nou se va ajunge într-o situaţie periculoasă. Şi totuşi, într-o formă sau alta, pacea în Gaza va trebui să revină relativ în curând. În cel mult câteva luni. Când iarăşi Benjamin Netanyahu va fi înfrânt. Pentru că în niciun caz Tel Avivul nu va fi lăsat să administreze Gaza. Cel mult această sarcină îi va reveni Administraţiei Palestiniene. Care, poate, în noile condiţii, se va transforma în fine în stat.

Opinia Cititorului ( 6 )

  1. Am vorbit cu cineva care a lucrat in Israel vreo 2 ani. ce am aflat de la fata locului nu din ziare sau tv

    -1. evreii sunt la fel cu palestinienii, practic si ei sunt din zona, un fel de arabi. asa arata si asa se poarta(da palestinienii ii urasc pe evrei, dar si evreii sunt exact la fel plini de ura fata de palestinieni) 

    -2. bine dar evreii sunt democratie, zic. ce democratie, nici vorba, un palestinian daca ajunge in tribunal e mancat n-are nici un drept, un evreu poate sa-i faca orice unui palestinian, sa-i fure casa inclusiv sa-l omoare,. fara consecinte.

    asa ca, trageti concluziile. ca ce am auzit se cam potriveste cu purtarea evreilor in gaza. inclusiv impuscarea unor oameni dezbracati si cu steag alb. 

    1. Pai ce cauta un palestinian in Israel? Daca sta cumintel la el in Gaza sau Cisiordania nu ajunge la nici un tribunal evreiesc. In schimb, daca vine si ucide copii evrei .... vrei sa-l pupe?

      sunt palestinieni in israel, pt ca au fost ocupati si li s-a dat posibilitatea sa ramana in israel. unii au plecat, dar multi au ramas. cam 20% din cetatenii israelului sunt palestinieni.

    Scenarii pot fi multe.

    Un singur lucru e cert. Gaza este distrusă și va fi mult timp de acum încolo un nomansland. Teren viran. 

    Refugiații palestinieni nu se vor mai întoarce decât în mică măsură pentru că nu mai au unde. 

    Se vor alătura probabil celor câteva milioane stabiliți de decenii în toate colțurile lumii.  

    Ura între cele două popoare pe care istoria le-a făcut să trăiască pe același teritoriu nu se va sfârși niciodată.

    Multiculturalismu l cultivat de neomarxisti este mort peste tot. 

    Fiecare vede altceva .Unii vad un Netanyahu invins care pierde puterea , altii vad o Palestina inexistenta cetatenii ei neavind unde se intoarce , altii vad o rezolvare cu doua state unul Palestinian si altul numit Israel recunoscut de Hamas si de catre Iranceea ce ar aduce pacea ,altii vad o Gaza rasa definitiv pentru sute de ani de pe fata pamintului si cetatenii palestinieni mutati in Sinai , altii vad implicarea Hezbollah si a unor State Arabe ce intra in lupta impotriva Israel ,altii vad un Israel invins in final si depopulat cetatenii plecind spre alte meleaguri devenite Europene sau cine stie ce alte variante ne sunt prezentate .Cum este greu sa vezi viitorul in integralitatea lui fiecare combatant ,avind propria lui agenda , putem doar spune ca si opinie personala :Israel nu se va opri pina ce nu distruge Hamas si Hezbollah si pina ce toate natiunile arabe si non arabe nu vor recunoaste (cele care inca nu o fac)statul Israel si pina ce cetatenii palestinieini nu vor pleca , o data cu realegerea lui Sisi in Eghipet catre Piramide .In Ucraina , Rusia si Ucraina ,vor conveni sau vor purcede spre a crea un imens teritoriu al nimanui (no mans land) acolo unde deja totul este deja distrus . Nimeni nu se va mai incumeta sa refaca acest imens spatiu de separare .Ar fi bani atuncati pe fereastra .Ne apropiem cu pasi mari de acest eveniment .Dublat de forte NATO Ucraina va ramine teritorial in parametrii actuali asa cum stiam inca de la inceput .Deja toate echipamentele militare invechite par a fi fost distruse iar UE isi atinge toate tintele propuse evident cu cheltuielile aferente asa cum s-a intimplat si in 1989 atunci cind Germania a platit tot .Fara Putin jocul din Ucraina si Israel nu putea avea loc .

    Pentru moartea celor peste 19000 de palestinieni si alte sute inaite de atacul hamas,Netany...,este un criminal.Criminali sunt si Hamasul pentru 1200 de morti.Diferenta e prea mare sa nu se vada si din avioan.

Cotaţii Internaţionale

vezi aici mai multe cotaţii

Bursa Construcţiilor

www.constructiibursa.ro

Comanda carte
danescu.ro
arsc.ro
Stiri Locale

Curs valutar BNR

14 Aug. 2024
Euro (EUR)Euro4.9761
Dolar SUA (USD)Dolar SUA4.5124
Franc elveţian (CHF)Franc elveţian5.2344
Liră sterlină (GBP)Liră sterlină5.7993
Gram de aur (XAU)Gram de aur358.8318

convertor valutar

»=
?

mai multe cotaţii valutare

Cotaţii Emitenţi BVB
Cotaţii fonduri mutuale
Teatrul Național I. L. Caragiale Bucuresti
hipo.ro
hipo.ro
energyexpo.ro
roenergy.eu
rommedica.ro
prow.ro
aiiro.ro
oaer.ro
Studiul 'Imperiul Roman subjugă Împărăţia lui Dumnezeu'
The study 'The Roman Empire subjugates the Kingdom of God'
BURSA
BURSA
Împărăţia lui Dumnezeu pe Pământ
The Kingdom of God on Earth
Carte - Golden calf - the meaning of interest rate
Carte - The crisis solution terminus a quo
www.agerpres.ro
www.dreptonline.ro
www.hipo.ro

adb