BURSA Analytics

BET atinge noi recorduri istorice, în vreme ce BET-FI este pe contrasens

T.B., F.D.
BURSA Analytics / 7 martie 2024

BET atinge noi recorduri istorice, în vreme ce BET-FI este pe contrasens

CEL MAI BUN PLASAMENT ÎN PERIOADA 27 FEBRUARIE - 05 MARTIE 2024

Companiile din principalul indice anunţă dividendele pe care vor să le distribuie acţionarilor, în unele cazuri randamentele fiind consistente

Indicele BET, al celor mai lichide douăzeci de acţiuni ale Bursei de Valori Bucureşti (BVB), merge din maxim istoric în maxim istoric, în vreme ce BET-FI, ce include Fondul Proprietatea şi SIF-urile este în scădere de la începutul anului, discrepanţa fiind vizibilă şi în intervalul 27 februarie - 5 martie, când BET a avut un randament de 2,37%, în vreme ce BET-FI a coborât cu 0,53%.

Dividendele principalelor companii din indicele principal şi faptul că emitenţii care-l compun sunt pe radarul fondurilor de pensii Pilon II reprezintă elemente care pot explica evoluţia diferită a celor două coşuri de acţiuni.

Fondurile de pensii Pilon II au mai mulţi bani pe care să-i investească, după mărirea contribuţiilor lunare

Acţiunile Banca Transilvania au urcat cu 3,09%, în raport cu moneda euro, în intervalul avut în vedere, în vreme ce titlurile BRD-Groupe societe Generale s-au apreciat cu 2,65%. Ambele instituţii de credit au raportat profituri în creştere faţă de anul 2022, iar BRD a anunţat că vrea să propună ca 60% din rezultat să fie alocat către dividende. Banca Transilvania încă nu şi-a anunţat intenţiile privind repartizarea profitului, dar istoric instituţia de credit din Cluj a propus o combinţie între dividende şi acţiuni gratuite.

Producătorul de energie Hidroelectrica, care în intervalul 27 februarie - 5 martie a avut un randament de 2,56%, în raport cu moneda euro, a raportat un profit istoric de 6,3 miliarde lei, anul trecut. Compania este controlată de stat, care în ultimii ani a solicitat ca 90% din profit să meargă către dividende, ceea ce acum ar reprezenta un dividend 12,7 lei unitate, echivalentul unui randament brut de 10,2% faţă de ultimul preţ al acţiunilor companiei din data de 5 martie.

Titlurile OMV Petrom s-au apreciat cu 1,89%, în perioada avută în vedere. Compania a anunţat că intenţioneză să propună un dividend cu randament brut de 6,6% faţă de preţul acţiunii din data de 5 martie, plus posibiliatea acordării unor dividende suplimentare. În plus, producătorul de petrol şi gaze a anunţat că intră în perioada cu cele mai mari investiţii din istoria companiei, dar că în acelaşi timp va plăti un dividend progresiv.

Acţiunile Sphera Franchise Groupe au urcat cu 6,37%, în intervalul 27 februarie - 5 martie, în condiţiile în care compania a raportat pentru anul trecut un profit în creştere cu 80%. Titlurile Electrica s-au apreciat cu 6,21%, în principal pe fondul anunţului includerii în indicii FTSE Russell începând cu data de 18 martie, în vreme ce acţiunile Digi Communications au avut un randament de 2,2%, în raport cu moneda euro, în perioada avută în vedere, compania raportând venituri şi profit operaţional în creştere.

Probabil că evoluţiile principalelor acţiuni din BET au fost susţinute şi de achiziţiile fondurilor de pensii Pilon II, care din acest an au mai mulţi bani pe care să-i investească, după mărirea contribuţiilor la pensiile private obligatorii de la 3,75% la 4,75%.

De asemenea, se conturează scenariul în care statul va cere ca 90% din profiturile companiilor pe care le controlează să meargă către dividende, după cum reiese dintr-un articol publicat de Economedia.

Finanţele au cerut "conservarea portofoliului FP"

În indicele BET-FI, cea mai mare pondere o au acţiunile Fondul Proprieatea, a căror cotaţie a scăzut cu 5,62%, în intervalul 27 februarie - 5 martie. FP este un bun plătitor de dividende, iar recent a vândut participaţia în Engie Romania pentru 432,6 milioane lei. Doar că, administratorul Franklin Templeton şi Ministerul Finanţelor, care este acţionar minoritar al FP au perspective diferite.

Finanţele au cerut punerea pe ordinea de zi a adunării acţionarilor Fondului din data de 26 martie a unui punct în care se menţionează că "strategia FP aplicabilă perioadei de mandat 1 aprilie 2024 şi până la 31 martie 2025 să cuprindă conservarea portofoliului actual administrat de Franklin Templeton".

Din formularea "conservarea portofoliului actual" nu se înţelege clar dacă este vorba doar de deţinerile fondului în companii sau şi de banii din conturi sau pe care urmează să-i primească. Dacă este vorba şi de bani, atunci fondul nu ar mai putea să facă răscumpărări de acţiuni şi plătească dividende.

Ziarul BURSA a cerut clarificări în acest sens Finanţelor, dar până acum ministerul nu a răspuns solicitării noastre.

SIF-urile nu se mai găsesc de ani buni în atenţia fondurilor de pensii private, grupul Lion Capital, SIF Muntenia, Infinity Capital Investments nu plăteşte dividende şi în general acţiunile SIF au o lichiditate redusă.

Energopetrol - pe prima poziţie în topul randamentelor de la BVB

Cu o creştere de 84,6%, în intervalul 27 februarie - 5 martie 2024, în raport cu moneda euro, acţiunile Energopetrol se situează pe prima treaptă în topul randamentelor de la BVB. Pe locul al doilea se află acţiunile companiei Altur cu o creştere de 19,22%, iar pe locul al treilea se află titlurile Zentiva, cu o apreciere de 6,83%.

Fonduri de investiţii - randament de 5,12% pentru FDI Audas Piscator

Clasamentul fondurilor de investiţii, în intervalul 26 februarie - 4 martie 2024, este condus de titlurile FDI Audas Piscator, cu o apreciere de 5,12%.

Pe locul al doilea al podiumului s-a situat OTP Real Estate & Construction Clasa E ce a înregistrat o apreciere de 2,21%, în timp ce poziţia a treia a fost ocupată de titlurile OTP Real Estate & Construction Clasa L, care au urcat cu 2,07%.

Bitcoin - creştere de 10,78%

Bitcoin a înregistrat o apreciere de 10,78%, în intervalul 27 februarie - 5 martie 2024, în raport cu moneda euro

Cotaţia aurului a urcat cu 4,33%, iar cursul monedei naţionale, în raport cu cea europeană, s-a depreciat cu 0,07%, în intervalul de timp precizat.

Precizare: Randamentele plasamentelor analizate la această rubrică sunt raportate la moneda europeană. Randamentele calculate sunt cele mai bune pe fiecare categorie de plasament, fără a fi luată în calcul lichiditatea tranzacţiilor. Piaţa AeRO nu este luată în calcul. Valorile unitare ale fondurilor mutuale utilizate în analiză sunt cele aferente perioadei precizate.

Opinia Cititorului ( 1 )

  1. Scoteti-va banii pana nu-i pierdeti pe toti, la final de an incepe razboiul in RO si veti avea nevoie de numerar

Cotaţii Internaţionale

vezi aici mai multe cotaţii

Bursa Construcţiilor

www.constructiibursa.ro

Comanda carte
fngcimm.ro
danescu.ro
chocoland.ro
arsc.ro
leonidas-universitate.ro
Stiri Locale

Curs valutar BNR

17 Ian. 2025
Euro (EUR)Euro4.9759
Dolar SUA (USD)Dolar SUA4.8284
Franc elveţian (CHF)Franc elveţian5.2980
Liră sterlină (GBP)Liră sterlină5.8939
Gram de aur (XAU)Gram de aur419.8038

convertor valutar

»=
?

mai multe cotaţii valutare

erfi.ro
oaer.ro
greenenergyexpo-romenvirotec.ro
Cotaţii Emitenţi BVB
Cotaţii fonduri mutuale
solarenergy-expo.ro
Studiul 'Imperiul Roman subjugă Împărăţia lui Dumnezeu'
The study 'The Roman Empire subjugates the Kingdom of God'
BURSA
BURSA
Împărăţia lui Dumnezeu pe Pământ
The Kingdom of God on Earth
Carte - Golden calf - the meaning of interest rate
Carte - The crisis solution terminus a quo
www.agerpres.ro
www.dreptonline.ro
www.hipo.ro

adb