Indicele BET, ce captează evoluţia celor mai lichide douăzeci de acţiuni de la Bursa de Valori Bucureşti (BVB), a avut o creştere de 1,39%, în perioada 13 - 20 august, schiţând astfel o mişcare de revenire după căderea de la începutul lunii.
Este o evoluţie în ton cu dinamica pieţelor internaţionale, peste care s-au suprapus, în unele cazuri, rezultatele aferente trimestrului al doilea, respectiv ale primului semestru al anului, raportate de companii.
Acţiunile Banca Transilvania au avut un randament de 3,43%, în raport cu moneda euro, în intervalul 13 - 20 august, înaintea publicării rezultatele pentru prima jumătate a anului. Instituţia de credit a raportat un profit individual de 1,81 miliarde de lei, cu 42,6% peste cel din primul semestru al anului trecut, în vreme ce veniturile operaţionale s-au majorat cu 32,2%, până la 3,96 miliarde de lei.
Titlurile Transelectrica au avut un avans de 2,85%, în perioada avută în vedere, ce include raportarea unui profit net de 264 milioane lei, cu 63% peste cel din prima jumătate a anului trecut, în condiţiile în care veniturile operaţionale din activităţile cu profit permis s-au ridicat la 1,2 miliarde lei, în creştere cu 21%. De asemenea, acţionarii au aprobat participarea companiei la capitalul unei noi societăţi alături de celelalte părţi relevante desemnate la nivelul Republicii Azerbaidjan, Georgiei, şi Ungariei, ce se va ocupa de proiectul "Green Energy Coridor".
• One United Properties, Aquila şi Romgaz - printre cele mai bune randamente din BET
Acţiunile Aquila s-au apreciat cu 2,66%, în raport cu moneda euro, în perioada 13 - 20 august, evoluţie ce continuă o tendinţa ascendentă pe termen lung a cotaţiei AQ. Compania de distribuţie şi logistică pentru piaţa bunurilor de larg consum a raportat venituri de 1,32 miliarde lei, în prima jumătate a anului, în creştere cu 18%, în vreme ce profitul net s-a diminuat cu 15%, până la 35,3 milioane lei, dar continuarea mişcării ascendente după publicarea rezultatelor sugerează achiziţii ale investitorilor instituţionali.
Titlurile Romgaz au avut o creştere de 2,06%, faţă de moneda euro, în intervalul de timp avut în vedere, în condiţiile în care, compania a raportat creşterea profitului cu 9%, până la 1,84 miliarde lei, în prima jumătate a anului, chiar dacă cifra de afaceri s-a diminuat cu 20,4%, la 3,9 miliarde lei.
Acţiunile One United Properties s-au apreciat cu 8,53%, în intervalul 13 - 20 august, perioadă în care compania a demarat o operaţiune de majorare de capital. Acţiunile MedLife s-au apreciat cu 1,72%, în vreme ce titlurile Transgaz au avut un randament de 1,68%, în raport cu moneda euro, în intervalul menţionat.
Acţiunile companiilor din BET se află pe radarul fondurilor de pensii Pilon II care, începând din acest an, primesc contribuţii mărite la 4,75% din venitul brut al salariaţilor din ţara noastră, o parte din bani fiind investită în titluri ale pieţei de capital.
• Indici - apreciere de 2,3% pentru BET - FI
Indicele BET- FI, al celor cinci foste SIF-uri plus Fondul Proprietatea (FP), a urcat cu 2,3%, în intervalul avut în vedere, iar indicele BET-XT, ce include cele mai lichide treizeci de titluri ale bursei noastre, s-a apreciat cu 1,38%, în perioada menţionată.
• Electroaparataj - cel mai mare randament dintre acţiunile din Piaţa Reglementată de la BVB
Acţiunile Electroaparataj se situează în topul randamentelor din Piaţa Reglementată de la BVB, din intervalul 13 - 20 august, cu o creştere de 23,22%, în raport cu moneda euro. Pe locul al doilea se clasează titlurile One United Properties, cu un randament de 8,53%, iar pe poziţia a treia se află acţiunile Armatura, ce au urcat cu 5,95%, în raport cu euro, în perioada avută în vedere.
• Fonduri de investiţii - randament de 8,47% pentru FDI Audas Piscator
Clasamentul fondurilor de investiţii, în intervalul 12 - 19 august, este condus de titlurile FDI Audas Piscator, cu o apreciere de 8,47%. Titlurile Active Dinamic s-au clasat pe poziţia a doua, cu o creştere de 3,38%, în timp ce poziţia a treia a fost ocupată de titlurile BT Index Austria ATX, care au urcat cu 2,44%.
Bitcoin a avut o creştere de 0,33%, în perioada 13 - 20 august, iar cotaţia aurului a urcat cu 1,1%. Cursul monedei naţionale, în raport cu cea europeană, s-a depreciat cu 0,01%, în intervalul de timp precizat.
Precizare: Randamentele plasamentelor analizate la această rubrică sunt raportate la moneda europeană. Randamentele calculate sunt cele mai bune pe fiecare categorie de plasament, fără a fi luată în calcul lichiditatea tranzacţiilor. Piaţa AeRO nu este luată în calcul. Valorile unitare ale fondurilor mutuale utilizate în analiză sunt cele aferente perioadei precizate.
1. fără titlu
(mesaj trimis de anonim în data de 22.08.2024, 14:33)
Nu înțeleg de ce crește BRD mai mult ca TLV.?
A sifonat ceva despre vânzare? Ca dacă mergem pe rezultate trebuie să fi nebun să cumperi un BRD supraevaluat.
1.1. fără titlu (răspuns la opinia nr. 1)
(mesaj trimis de anonim în data de 22.08.2024, 20:03)
Pentru că unele fonduri Pilon II nu mai pot sa cumpere TLV deoarece deținerea lor a ajuns la 5 la sută din activ, cat permite legea. Așa că se orientează către BRD că să își crească expunerea pe sectorul bancar.