Bijutierii "şlefuiesc" o Bursă a aurului

Cătălin Deacu
Ziarul BURSA #Politică / 22 februarie 2008

Bijutierii "şlefuiesc" o Bursă a aurului

Ţara noastră va deveni, în scurt timp, "perla" Europei Centrale şi de Est. Patronatele şi asociaţiile din domeniul metalelor preţioase şi semipreţioase vor înfiinţa, în lunile următoa­re, o Bursă de profil, instituţie cu care nu se poate lăuda niciun stat vecin.

Federaţia Metalelor şi Pietrelor Preţioase şi Semipreţioase (FMPPS) "Diamond Gold", care reprezintă pes­te jumătate din societăţile de profil de pe piaţă, a reluat o iniţiativă din 2005 şi va înfiinţa, până la începtul verii, o Bursă a metalelor preţioase şi semipreţioase, ne-a declarat Mihail Pacioianu, preşedintele executiv al federaţiei "Diamond Gold" şi totodată preşedintele Asociaţiei Bijutierilor din Româ­nia (ABR).

Potrivit "Diamond Gold", în ciuda tuturor problemelor din sector, ţara noastră a făcut, în ultimii ani, "paşi mari" în ceea ce priveşte organizarea pieţei şi a legislaţiei din domeniu. De asemenea, la nivelul Uniunii Europene, ne situăm, alături de Germania, Belgia şi Cehia, în categoria statelor care au dreptul de certificare a diamantelor brute, a precizat Mihail Pacioianu, unul dintre iniţiatorii proiectului de înfiinţare a Bursei.

Domnia sa ne-a explicat situaţia actuală a pieţei: "Anual, în ţara noastră se vând 15 tone de bijuterii şi am ajuns la o anumită maturitate care ne recomandă să facem acest pas. Noi nu avem, momentan, nici măcar bănci care să realizeze operaţiuni cu metale preţioase, deşi peste tot în Occident există instituţii bancare, chiar de dimensiuni mici şi mijlocii, care au şi acest obiect de activitate. Banca Naţională a României achiziţionează aur pentru rezerva proprie, iar Banca Comercială Română doar în scop co­mercial.

Am pregătit documentele necesare, suntem pe ultima sută de metri şi sperăm să devenim singura ţară din regiune care va avea o Bursă a metalelor preţioase. Aceasta va regla mecanismele de funcţionare ale pieţei, care, momentan, func­ţionează haotic şi va asigura transparenţa, atât de necesară acestui sector".

Potrivit preşedintelui executiv al FMPPS, Bursa metalelor preţioase şi semipreţioase va funcţiona ca o bursă a mărfurilor şi va reprezenta "locul ideal" de tranzacţionare, spre exemplu, a metalelor preţioase sau a lingourilor din aur. Nu excludem totuşi, dacă situaţia o cere, să înfiinţăm chiar o bancă, care va juca rolul unei burse a metalelor preţioase, ne-a mai spus Mihail Pacioianu.

Bijutierii ameninţă cu pichete şi acţiuni de stradă

Patronatele şi asociaţiile de bijutieri au ascuţit "securea războiului" cu Parlamentul şi cu Ministerul de Finanţe. Bijutierii susţin că o nouă majorare a

accizei la "obiectele de lux", concomitent cu reducerea Taxei pe Valoare Adăugată (TVA) la alimentele de bază, va avea consecinţe catastrofale în domeniu şi ameninţă cu proteste de stradă şi acţiuni de pichetare a Guvernului.

Karl Heinz, preşedintele Organizaţiei Patronale a Bijutierilor din România (OPBR), ne-a declarat: "Rezultatul discuţiilor cu partidele politice este zero! Ei au alte probleme, dar le reamintesc că vin alegerile locale şi inteligent ar fi să ne asculte cel puţin. Noi vom cere, de această dată, preşedinţilor partidelor parlamentare să ne aşezăm la masa tratativelor. Vom discuta şi cu un europarlamentar român pentru a face lobby şi la Bruxelles.

Dacă nu vom rezolva nimic pe cale dimplomatică, vom ieşi în stradă şi vom picheta Guvernul".

Potrivit OPBR, această situaţie tensionată ar trebui rezolvată cât mai rapid, întrucât riscăm să pierdem "valul" de investitori străini.

Karl Heinz a explicat: "China se confruntă cu probleme din ce în ce mai mari în domeniul bijuteriilor, deoarece costurile cu forţa de muncă au crescut mult iar mentalitatea este cu totul alta acolo. Investitorii străini, îndeosebi cei germani, sunt cu ochii pe ţara noastră care are echipamente de producţie şi productivitate comparabilă cu a statelor din Occident. Trebuie să rezolvăm acest conflict, deoarece vom pierde investiţii de ordinul milioanelor de euro". Preşedintele OPBR a precizat că bijutierii aşteaptă rezolvarea conflictului pe cale diplomatică. În caz contrar vor ieşi în stradă.

Cotaţii Internaţionale

vezi aici mai multe cotaţii

Bursa Construcţiilor

www.constructiibursa.ro

Comanda carte
fngcimm.ro
danescu.ro
chocoland.ro
arsc.ro
leonidas-universitate.ro
Stiri Locale

Curs valutar BNR

17 Ian. 2025
Euro (EUR)Euro4.9759
Dolar SUA (USD)Dolar SUA4.8284
Franc elveţian (CHF)Franc elveţian5.2980
Liră sterlină (GBP)Liră sterlină5.8939
Gram de aur (XAU)Gram de aur419.8038

convertor valutar

»=
?

mai multe cotaţii valutare

erfi.ro
oaer.ro
greenenergyexpo-romenvirotec.ro
Cotaţii Emitenţi BVB
Cotaţii fonduri mutuale
solarenergy-expo.ro
Studiul 'Imperiul Roman subjugă Împărăţia lui Dumnezeu'
The study 'The Roman Empire subjugates the Kingdom of God'
BURSA
BURSA
Împărăţia lui Dumnezeu pe Pământ
The Kingdom of God on Earth
Carte - Golden calf - the meaning of interest rate
Carte - The crisis solution terminus a quo
www.agerpres.ro
www.dreptonline.ro
www.hipo.ro

adb