Bijutierii: Statul vrea să ne sufle profitul

CĂTĂLIN DEACU
Ziarul BURSA #Companii / 7 aprilie 2010

Bijutierii: Statul vrea să ne sufle profitul

Operaţiunile de marcare a metalelor şi a pietrelor preţioase vor fi efectuate de către ANPC şi nu de către operatorii privaţi, cum este în prezent

Bijutierii acuză statul că vrea să etatizeze această activitate din care ei câştigă, anual, circa 50 de milioane de euro

Marcarea şi analiza metalelor şi a pietrelor preţioase, o afacere ce aduce, anual, operatorilor de profil, venituri de circa 50 de milioane euro, urmează să fie preluate de către stat, spre disperarea indus-triei de profil.

Guvernul a pregătit o Ordonanţă de Urgenţă prin care cele două operaţiuni vor ţine, exclusiv, de către Autoritatea Naţională pentru Protecţia Consumatorilor (ANPC), în contextul în care, în prezent, acestea erau efectuate de către operatorii privaţi, autorizaţi de către ANPC.

Bijutierii avertizează că noua măsură va "pune pe butuci" industria meşteşugărească de profil şi acuză statul că pune la cale "etatizarea" operaţiunilor cu metale şi pietre preţioase.

Preşedintele Federaţiei Metalelor şi Pietrelor Preţioase şi Semipreţioase (FMPPS), Constatin Vasilescu, susţine că din cei 11.000 de agenţi economici din piaţă, 7.000 de operatori autorizaţi vor fi direct afectaţi de prevederile noii OUG.

Constatin Vasilescu ne-a declarat: "O bună parte din cei 7.000 de operatori autorizaţi vor da faliment. Dacă ţinem cont că la aceste ateliere meşteşugăreşti mai lucrea-ză câte doi-trei angajaţi, este posibil ca numărul de persoane ce vor rămâne fără serviciu să sară de 20.000.

Prin preluarea de către ANPC a operaţiunilor de marcare şi analiză, practic, < se omoară > această mică industrie meşteşugărească, care, în ultimii ani, dădea semne de creştere".

În proiectul de Ordonanţă, Guvernul susţine că această modificare este absolut necesară pentru transpunerea în legislaţia naţională a obligaţiilor asumate în Tratatul de aderare la UE (Directiva 2006/123/CE), însă bijutierii acuză că scopul urmărit este acela de a sufla agenţilor economici profiturile anuale ce însumează circa 50-60 de milioane de euro.

"Practic, industria de profil va pierde în favoarea statului 50-60 de milioane de euro, iar operatorii autorizaţi vor trebui să plătească, la ANPC, pentru marcarea şi analiza bijuterilor, activităţi din care, în prezent, îşi obţin veniturile", ne-a spus Constantin Vasilescu.

Preşedintele FMPPS mai susţine că nouă masură îi va afecta şi pe agenţii economici care vor rămâne în piaţă din cauză că ANPC are, în cele 41 de judeţe ale ţării, doar 22 de centre de specialitate, fapt ce va genera blocaje, marcarea obiectelor urmând să dureze, după estimările sale, şi două săptămâni.

Alte trei consecinţe directe ale acestei măsuri, spune Vasilescu, sunt creşterea preţurilor la bijuterii, dezvoltarea pieţei negre, odată cu falimentul operatorilor autorizaţi, şi creşterea importurilor de produse deja marcate.

ANPC: "Nu vrem să luăm pâinea nimănui"

Contactat de ziarul BURSA, preşedintele ANPC, Constantin Cerbulescu, ne-a declarat că, prin această măsură, "statul nu vrea să ia pâinea de la gură nimănui: "Ba din contră, noi îi vom ajuta pe agenţii economici care lucrează corect şi cinstit pentru că aceştia vor pune în circulaţie obiecte marcate şi înregistrate de către ANPC".

Cerbulescu ne-a mai spus că, astfel, pe piaţa internă ponderea falsurilor va fi diminuată, iar obiectele ce nu vor avea marcajul corespunzător al statului vor fi confiscate.

De altfel, ultimul control al ANPC efectuat, la sfârşitul lunii februarie, la 296 de operatori economici a scos la iveală nereguli la nu mai puţin 154 dintre aceştia.

Controlul s-a soldat cu amenzi de 348.100 lei, bijuterii confiscate şi propuneri de suspendare a autorizaţiei în cazul a cinci agenţi economici care comercializau bijuterii nemarcate.

Cotaţii Internaţionale

vezi aici mai multe cotaţii

Bursa Construcţiilor

www.constructiibursa.ro

Comanda carte
fngcimm.ro
danescu.ro
raobooks.com
boromir.ro
Mozart
Schlumberger
chocoland.ro
arsc.ro
domeniileostrov.ro
leonidas-universitate.ro
Stiri Locale

Curs valutar BNR

20 Dec. 2024
Euro (EUR)Euro4.9764
Dolar SUA (USD)Dolar SUA4.7908
Franc elveţian (CHF)Franc elveţian5.3538
Liră sterlină (GBP)Liră sterlină5.9910
Gram de aur (XAU)Gram de aur401.4137

convertor valutar

»=
?

mai multe cotaţii valutare

erfi.ro
Cotaţii Emitenţi BVB
Cotaţii fonduri mutuale
petreceriperfecte.ro
novaplus.ro
Studiul 'Imperiul Roman subjugă Împărăţia lui Dumnezeu'
The study 'The Roman Empire subjugates the Kingdom of God'
BURSA
BURSA
Împărăţia lui Dumnezeu pe Pământ
The Kingdom of God on Earth
Carte - Golden calf - the meaning of interest rate
Carte - The crisis solution terminus a quo
www.agerpres.ro
www.dreptonline.ro
www.hipo.ro

adb