BILANŢUL PRIMEI ZILE Vlădescu şi Blejnar, primii chestionaţi de oficialii FMI

IZABELA SÎRBU
Ziarul BURSA #Macroeconomie / 28 aprilie 2010

Experţii Fondului Monetar Internaţional au avut, ieri, prima rundă de discuţii la Ministerul Finanţelor Publice (MFP), cu Sebastian Vlădescu şi Sorin Blejnar, şeful Agenţiei Naţionale de Administrare Fiscală (ANAF), despre situaţia încasărilor bugetare pe primul trimestru.

Ministrul de resort, Sebastian Vlădescu, a declarat că execuţia bugetară pe primul trimestru s-a încadrat în ţinta nominală de deficit, de 8,25 miliarde lei, convenită cu FMI, însă veniturile bugetare au fost mai reduse decât prognoza.

De cealaltă parte, preşedintele ANAF a adăugat că, în prima rundă de discuţii avută cu oficialii FMI, a fost făcută o analiză a încasărilor bugetare de către ANAF pe primul trimestru şi s-a discutat, de asemenea, despre stadiul rambursărilor de TVA şi măsurile propuse pentru creşterea veniturilor bugetare.

Potrivit unor surse citate de Mediafax, Guvernul va solicita delegaţiei FMI în discuţiile privind a patra evaluare a acordului stand-by o nouă derogare de la ţinta datoriilor restante pe care statul trebuie să le achite de la buget, care nu a fost îndeplinită nici în primul trimestru din acest an.

"Indicatorii conveniţi cu FMI pentru primul trimestru au fost atinşi, mai puţin nivelul arieratelor bugetului, adică a sumelor care trebuie plătite de către stat şi care au termenul depăşit cu 90 de zile".

"Probabil că va exista încă o derogare din partea Fondului dacă vom demonstra că am făcut progrese în această direcţie", au comentat sursele citate.

Calendarul privind ţintele de arierate negociat cu FMI în luna februarie presupune reducerea stocului până la 1,27 miliarde lei la finele lui martie, la 1,09 miliarde lei la jumătatea anului. La finele lui decembrie, arieratele bugetului general consolidat erau de 1,5 miliarde lei. Acestea trebuie să fie reduse, până la finele acestui an, la 480 de milioane lei.

Experţii FMI se aşteaptă ca economia să crească doar cu 0,8% anul acesta, şi nu cu 1,3%, cât au fost estimările iniţiale. Cu toate acestea, Sebastian Vlădescu a atras atenţia că prognoza FMI ar putea fi "cam optimistă", subliniind indirect că revizuirea bugetară a veniturilor programate ar putea ajusta creşterea economică şi mai mult în jos.

Board-ul Fondului Monetar Internaţional, de la Washington, a sosit de ieri în ţara noastră pentru evaluarea îndeplinirii criteriilor de performanţă a ţării noastre, conform programului pentru Acordul Stand-By. Misiunea tehnică a FMI va rămâne în ţară până la data de 7 mai, când vor prezenta concluziile.

În următoarele zile, FMI are programate întâlniri cu reprezentanţii Patronatelor, Guvernului, Ministerului Muncii, Ministerului Transporturilor, Ministerului Economiei, Sindicatelor, AVAS şi BNR.

Cotaţii Internaţionale

vezi aici mai multe cotaţii

Bursa Construcţiilor

www.constructiibursa.ro

Comanda carte
veolia.ro
Apanova
digi.ro
aages.ro
danescu.ro
librarie.net
Mozart
Schlumberger
arsc.ro
Stiri Locale

Curs valutar BNR

22 Noi. 2024
Euro (EUR)Euro4.9759
Dolar SUA (USD)Dolar SUA4.7742
Franc elveţian (CHF)Franc elveţian5.3721
Liră sterlină (GBP)Liră sterlină5.9774
Gram de aur (XAU)Gram de aur415.3204

convertor valutar

»=
?

mai multe cotaţii valutare

Cotaţii Emitenţi BVB
Cotaţii fonduri mutuale
Mirosul Crăciunului
Teatrul Național I. L. Caragiale Bucuresti
petreceriperfecte.ro
thediplomat.ro
targuldeturism.ro
Studiul 'Imperiul Roman subjugă Împărăţia lui Dumnezeu'
The study 'The Roman Empire subjugates the Kingdom of God'
BURSA
BURSA
Împărăţia lui Dumnezeu pe Pământ
The Kingdom of God on Earth
Carte - Golden calf - the meaning of interest rate
Carte - The crisis solution terminus a quo
www.agerpres.ro
www.dreptonline.ro
www.hipo.ro

adb