Bioplasticul poate reprezenta o şansă uriaşă pentru mediu. Alăturarea unor termeni precum chimie, plastic şi mediu nu este văzută, deocamdată, cu ochi buni, dar specialiştii consideră că aceasta poate reprezenta o cale care să ajute şi natura, dar să nu priveze nici oamenii de un anumit confort. Ţara noastră poate fi deschizătoare de drumuri în aceast sector. Un punct fix în domeniu se află deja la Tîrgovişte. KIK Compounds, principalul producător european de eco-bioplastice biodegradabile, membru al asociaţiei European Bioplastics, a inaugurat o nouă aripă a laboratorului său de cercetare şi dezvoltare (R&D) de ultimă generaţie. Noua facilitate, situată la Institutul de Cercetare Multidisciplinară pentru Ştiinţă şi Tehnologie (ICSTM) din cadrul Universităţii Valahia, marchează o etapă importantă în angajamentul companiei de a avansa soluţii durabile în industria materialelor plastice. Concret, potrivit lui Germano Craia, fondator şi CEO al KIK Compounds, biolplasticul are marele avantaj că, în cazul nedorit în care ajunge în natură, se descompune mult mai repede decât plasticul obişnuit, respectiv în 2-3 ani faţă de câteva sute de ani. La realizarea bioplasticului sunt folosite multe produse vegetale, dar şi reciclabile: făină, mălai, celuloză, zaţ de cafea, ulei reciclat... Inaugurarea laboratorului a pus în evidenţă preocuparea pentru cercetare, experimentare şi evaluare a biodegradabilităţii aerobe şi anaerobe a materialelor polimerice, cu scopul de a oferi industriilor şi consumatorilor alternative ecologice la materialele plastice tradiţionale, păstrând aceleaşi caracteristici şi garantând performanţe de înaltă calitate.
A fost, de asemenea, o ocazie de a prezenta noile materiale biodegradabile ale companiei, care deserveşte deja o clientelă diversă din sectoarele încălţămintei, jucăriilor, tacâmurilor şi ambalajelor, inclusiv companii importante din segmentul modei de lux. Păstrând în acelaşi timp calitatea şi caracteristicile tehnice ale materialelor plastice tradiţionale, eco-bioplasticele produse la Târgovişte sunt atât reciclabile, cât şi biodegradabile. Germano Craia ne-a declarat: "Suntem extrem de mândri să inaugurăm noua aripă a laboratorului nostru de cercetare şi dezvoltare la ICSTM. Această facilitate reprezintă un pas înainte semnificativ în misiunea noastră de a dezvolta soluţii durabile şi de a asigura un viitor mai verde. Prin cercetarea noastră continuă şi colaborarea cu Universitatea Valahia, ne străduim să depăşim limitele inovaţiei şi să stabilim noi standarde pentru materialele plastice biodegradabile". Europarlamentarul Eugene Tomac (PPE/România) a afirmat, la rândul său: "UE va deveni primul continent neutru din punct de vedere al emisiilor de carbon în câteva decenii. Graţie unor companii disruptive şi vizionare, precum KIK Compounds, am putea deveni, de asemenea, lider mondial în producţia de eco-bioplastice biodegradabile şi am putea elimina poluarea cu plastic. Cooperarea dintre industrii şi academii trebuie să reprezinte viitorul Europei".
KIK Compounds este specializată în dezvoltarea şi producţia de elastomeri termoplastici biodegradabili inovatori pentru o gamă largă de aplicaţii, inclusiv încălţăminte, produse de construcţii, articole sportive, jucării, ambalaje, autovehicule şi articole de uz casnic. Compania lucrează pentru a reduce poluarea cu plastic, oferind soluţii alternative ecologice concepute pentru a menţine toate avantajele materialelor plastice tradiţionale într-un mod durabil. Produsele sunt certificate de TUV Austria. Fabrica din Tîrgovişte beneficiază de trei linii complete de extrudare de ultimă generaţie, cu o capacitate lunară de 250 de tone, precum şi de un laborator complet echipat. În urma cercetărilor au fost descoperiţi compuşi elastomeri care sunt biodegradabili şi compuşi în care peste 70 % din elastomerii tradiţionali de bază fosilă sunt înlocuiţi cu surse regenerabile derivate din plante, cunoscute şi sub numele de bioplastice.
1. fără titlu
(mesaj trimis de anonim în data de 16.05.2023, 09:46)
adica punga care o cumperi la supermarket si se rupe franjuri pina iesi din magazin.
1.1. fără titlu (răspuns la opinia nr. 1)
(mesaj trimis de anonim în data de 16.05.2023, 10:07)
În regiunile neteleormăneze folosim decât pe care.