Cooperarea dintre România şi Turcia se poate intensifica atât în domeniul parlamentar, cât şi economic, fiind necesară intensificarea dialogului bilateral direct, a declarat astăzi, într-un comunicat de presă, preşedintele Comisiei pentru Politică Externă a Camerei Deputaţilor, deputata UDMR Biro Rozalia-Ibolya, după o întrevedere cu ambasadorul Republicii Turcia la Bucureşti, Fusun Aramaz, potrivit Agerpres.
"Turcia este un partener cheie pentru România, la nivel bilateral şi regional. Turcia este un important aliat al NATO în problemele legate de Marea Neagră; împreună putem contribui la o gestionare eficientă a provocărilor regionale", a declarat Biro Rozalia.
Întrevederea solicitată de Ambasada Turciei a avut loc ieri, 8 iunie, la Palatul Parlamentului.
Evocând bunele relaţii dintre România şi Turcia, Biro Rozalia şi-a exprimat intenţia continuării şi extinderii dialogului şi cooperării în plan bilateral şi regional, având în vedere parteneriatul strategic semnat în 2011 "ce asigură o relaţie solidă de cooperare bilaterală într-o gamă extinsă de domenii sectoriale.
Ambasadorul Turciei în România, Fusun Aramaz, a salutat, la rândul său, stadiul relaţiilor bilaterale şi şi-a exprimat dorinţa intensificării contactelor în cele mai importante domenii, în special în cel economic.
"Relaţiile economice sunt foarte bune, dar există un potenţial uriaş. Avem o colaborare strânsă cu România şi ne exprimăm gratitudinea pentru aceasta," a afirmat Fusun Aramaz.
Ambasadorul Turciei a mai amintit faptul că ţara sa a primit semnale pozitive în relaţia UE-Turcia, afirmând că aşteaptă şi sprijinul României pe acest parcurs.
În acest context, deputata Biro a evidenţiat faptul că Declaraţia Consiliului European din martie 2021 a deschis calea spre dezvoltarea dialogului şi cooperării cu Turcia, "pe baza unei abordări treptate, proporţionale şi reversibile", dar, pentru o dinamică pozitivă, cu "un comportament constructiv durabil din Turcia".
Cei doi oficiali au discutat în cadrul întrevederii şi despre situaţia sanitară fără precedent provocată de pandemia de coronavirus şi, în acelaşi timp, au evidenţiat necesitatea continuării dialogului şi importanţa găsirii celor mai bune modalităţi de colaborare între cele două ţări, pe dimensiunea parlamentară. În acest context, cei doi oficiali au convenit organizarea unei întâlniri între comisiile pentru politică externă din Camerele Deputaţilor ale Parlamentelor celor două ţări, în format online.
"Exprimăm întreaga deschidere de a folosi legăturile dintre instituţiile noastre legislative, pentru a susţine cooperarea dintre România şi Turcia. Este timpul unor noi paşi concreţi", a precizat preşedintele Comisiei pentru Politică Externă a Camerei Deputaţilor, subliniind că este necesară intensificarea dialogului bilateral direct.
Deputata a propus ca în cadrul acestui dialog să participe şi reprezentanţi ai grupurilor de prietenie din parlamentele celor două ţări.