Bitdefender: O nouă ameninţare cibernetică de tip ransomware afectează companii şi instituţii din ţară

Ziarul BURSA #Companii #IT / 28 iunie 2017

Bitdefender: O nouă ameninţare cibernetică de tip ransomware afectează companii şi instituţii din ţară

Actualizare 10:44 Atacul cibernetic a ajuns în Asia

Noul atac cibernetic ransomware, similar atacului WannaCry, a ajuns în Asia, după ce s-a răspândit din Europa în SUA în timpul nopţii, afectând companii, operatori portuari şi sisteme guvernamentale, informează agenţia Bloomberg.

Un terminal operat de compania "A.P. Moller-Maersk" la Jawaharlal Nehru Port Trust, o facilitate din apropiere de Mumbai, care este cel mai mare port pentru containere din India, nu a putut să asigure operaţiunile de încărcare şi descărcare din cauza atacului, potrivit Ministerului Transporturilor Navale.

Unitatea, numită Gateway Terminal India, nu poate identifica cui aparţin mărfurile, a explicat ministerul.

Atacul este purtat de virusul Petya, care cere utilizatorilor computerelor să plătească 300 de dolari în Bitcoin, pentru deblocarea sistemelor.

Răspândirea atacului în Asia scoate în evidenţă cum ransomware devine un risc de rutină pentru afacerile din întreaga lume. În timp ce băncile şi retailerii şi-au întărit sistemele de apărare faţă de atacuri cu sunt cele care au ca ţintă datele cardurilor de credit, mulţi alţii trebuie încă să se protejeze împotriva viruşilor ransomware, mai scrie Bloomberg.

Aproximativ 2.000 de utilizatori au fost atacaţi până jumătatea zilei de marţi în America de Nord, potrivit analiştilor de la "Kaspersky Lab", cele mai afectate fiind entităţi din Rusia şi Ucraina.

"Pentru că nu există un sistem de apărare globală pentru acest virus, vom continua să asistăm la creşterea numărului de cazuri în diferite părţi ale lumii, pe măsură ce tot mai multe sisteme vulnerabile sunt expuse", a declarat Beau Woods, director adjunct al Cyber Statecraft Initiative la Consiliul Atlantic din Washington.

Există semne că virusul începe să se extindă în China, dar n au fost detectat un atac pe scară largă, a spus Zheng Wenbin, inginer şef pentru securitate la "Qihoo 360 Technology" Co.

Atacul a fost declanşat asupra sistemelor informatice guvernamentale din Kiev, apoi a blocat activităţile unor companii precum Rosneft, WPP ş unităţii nucleare de la Cernobîl.

Peste 80 de companii din Rusia şi Ucraina au fost afectate iniţial, potrivit companiei de securitate cibernetică din Moscova Group-IB.

Rob Wainwright, director general al Europol, a spus că agenţia reacţionează urgent la informaţiile despre atacul cibernetic şi că discută cu statele membre şi parteneri majori din industrie pentru a stabili natura atacului.

Noul val de atacuri are loc după un atac ransomware global cu virusul WannaCry, care a afectat recent sute de mii de computere în peste 150 de ţări, autorii cerând răscumpărări în Bitcoin. Atacurile ransomware au crescut, iar numărul incidentelor a crescut cu 50% în 2016, potrivit "Verizon Communications".

Analiştii Symantec au explicat că noul virus, Petya, exploatează o vulnerabilitate a sistemului Windows, cunoscută sub numele de EternalBlue.

(S.A.)

------------

Mai multe companii şi instituţii din ţara noastră şi din alte state din regiune, printre care Ucraina şi Rusia, au fost afectate marţi de o nouă ameninţare cibernetică de tip ransomware, denumită GoldenEye, care criptează datele utilizatorilor şi apoi solicită recompensă, , a anunţat marţi producătorul român de soluţii de securitate cibernetică Bitdefender, potrivit Agerpres.

Experţii companiei au precizat: "Noua variantă de GoldenEye a făcut deja victime în mai multe ţări la nivel global, printre care România, Ucraina şi Rusia. Spre deosebire de alte versiuni de ransomware, care blochează datele utilizatorilor de pe calculatoarele infectate şi apoi solicită recompensă pentru a le reda accesul, noua versiune GoldenEye nu le permite victimelor să mai folosească dispozitivul infectat, dat fiind că, după ce termină procesul de criptare a datelor, forţează calculatorul să se închidă şi îl face inutilizabil până la plata recompensei de 300 de dolari".

Compania recomandă realizarea unor copii ale datelor de importanţă strategică pentru a evita pierderea acestora, actualizarea în regim de urgenţă a sistemului de operare la cea mai recentă versiune, actualizarea tuturor programelor de pe calculator şi evitarea folosirii de software perimat.

Potrivit sursei citate, toţi clienţii Bitdefender care au soluţia de securitate actualizată la zi sunt protejaţi în faţa noii ameninţări.

Mai multe bănci şi companii ucrainene, precum şi principalul aeroport şi sistemul informatic al guvernului de la Kiev au fost ieri ţintele unui atac cibernetic masiv, care a provocat perturbări ale activităţii şi care a fost descris de un oficial ca fiind cel mai mare din istoria ţării, relatează AFP şi Reuters, citate de Agerpres.

Vicepremierul ucrainean Pavlo Rozenko a anunţat marţi că reţeaua de calculatoare a guvernului de la Kiev s-a prăbuşit din cauza unui atac informatic.

Un consilier al ministrului ucrainean de interne a spus că atacul informatic de marţi este cel mai mare din istoria Ucrainei şi că a fost folosită o versiune modificată a virusului "WannaCry', care a atacat în luna mai zeci de mii de companii şi organizaţii din întreaga lume.

De asemenea, gigantul rus petrolier Rosneft a anunţat, ieri, că a fost victima unui "puternic atac informatic' care a vizat serverele sale. Şi producătorul de oţel rus Evraz a transmis că sistemele sale informatice au fost atacate cibernetic.

Sute de mii de terminale din companii şi instituţii publice din întreaga lume au fost lovite în luna mai de ameninţările cibernetice de tip ransomware WannaCry şi Adylkuzz, care folosesc o vulnerabilitate prezentă în majoritatea versiunilor sistemului de operare Windows. La mijlocul lunii martie 2017, Microsoft a furnizat un patch care blochează exploatarea vulnerabilităţii MS17-010, dar un număr necunoscut de calculatoare şi servere la nivel global - inclusiv cele care folosesc versiuni învechite ale Windows - nu au primit respectiva actualizare şi riscă să fie infectate în orice moment.

Despre vulnerabilitatea MS17- 010, denumita şi EternalBlue, s-a vorbit pentru prima oară în luna aprilie, ca parte dintr-o campanie mai amplă de sustragere de date de către Agenţia Naţională de Securitate din SUA (NSA). De aceasta data, atacatorii exploatează vulnerabilitatea care ar fi fost folosită atunci în scopuri de spionaj de către agenţii guvernamentale pentru a livra victimelor diverse ameninţări informatice.

Cotaţii Internaţionale

vezi aici mai multe cotaţii

Bursa Construcţiilor

www.constructiibursa.ro

Comanda carte
danescu.ro
arsc.ro
Stiri Locale

Curs valutar BNR

16 Aug. 2024
Euro (EUR)Euro4.9754
Dolar SUA (USD)Dolar SUA4.5278
Franc elveţian (CHF)Franc elveţian5.2123
Liră sterlină (GBP)Liră sterlină5.8414
Gram de aur (XAU)Gram de aur358.6134

convertor valutar

»=
?

mai multe cotaţii valutare

Cotaţii Emitenţi BVB
Cotaţii fonduri mutuale
Teatrul Național I. L. Caragiale Bucuresti
hipo.ro
hipo.ro
energyexpo.ro
roenergy.eu
rommedica.ro
prow.ro
aiiro.ro
oaer.ro
Studiul 'Imperiul Roman subjugă Împărăţia lui Dumnezeu'
The study 'The Roman Empire subjugates the Kingdom of God'
BURSA
BURSA
Împărăţia lui Dumnezeu pe Pământ
The Kingdom of God on Earth
Carte - Golden calf - the meaning of interest rate
Carte - The crisis solution terminus a quo
www.agerpres.ro
www.dreptonline.ro
www.hipo.ro

adb