BLAGA: "Priorităţile legislative ale PNL în noua sesiune: OG 55, cotele de gen şi legea dării în plată"

Adina Lateş
Politică / 18 ianuarie 2016

Actualizare 22:16 Gorghiu: "Rămâne de văzut dacă Buşoi rămâne propunerea PNL pentru Primăria Capitalei"

Copreşedintele PNL Alina Gorghiu a afirmat în această seară că prim-vicepreşedintele liberal Cristian Buşoi este un coleg activ, însă a subliniat că o candidatură finală a acestuia la Primăria Capitalei va fi decisă de Biroul Politic Naţional, informează surse din presă.

"Bucureştiul rămâne de stabilit. În momentul acesta există o propunere pentru Primăria Capitalei. Cătălin Predoiu, în cursul acestei săptămâni, îşi va prezenta public strategia pentru Bucureşti. Sper că aceste trei săptămâni, intervalul pe care l-a avut la îndemână să decripteze tainele acestei organizaţii de Bucureşti, au fost fost suficiente pentru a veni cu o strategie închegată. Cred că vom avea o formulă perfectă atât din punct de vedere al organizării, cât şi din punct de vedere al candidaţilor.(...) Domnul Buşoi, în acest moment, este propunerea organizaţiei de Bucureşti. O candidatură finală poate fi decisă exclusiv prin validarea în Biroul Politic Naţional.(...) Este un coleg activ.(...) Rămâne de văzut în ce măsură va rămâne propunerea finală a PNL", a spus Gorghiu într-o emisiune televizată.

Ea a subliniat că îl susţine pe Buşoi la Primăria Capitalei.

"Nu am nicio reţinere în a-l susţine pe Cristi Buşoi la Primăria Capitalei, dar este o decizie pe care BPN o va lua. Rămâne de văzut dacă Organizaţia de Bucureşti va merge cu aceeaşi candidatură sau va veni cu o altă propunere", a adăugat liderul PNL.

(S.A.)

----------

Actualizare 19:18

Copreşedintele PNL Vasile Blaga a anunţat astăzi că printre priorităţile legislative ale liberalilor pentru noua sesiune parlamentară se numără Ordonanţa 55, proiectul de lege privind cotele de gen, dar şi cea mai bună soluţie pentru legea dării în plată, transmit surse din presă.

"În Senat ne vom preocupa pentru trecerea urgentă prin plen a Ordonanţei 55, în orice situaţie am fi, chiar dacă nu avem voturile necesare, pentru că oamenii, cetăţenii vor trebui să ştie cine, până la urmă, este de acord cu punerea în aplicare a deciziilor CCR şi împotriva traseismului. Chiar dacă nu avem numărul de voturi necesare, o vom pune pe ordinea de zi. De asemenea, legea cu privire la reprezentarea cotelor de gen în politică. Doamna Gorghiu v-a şi invitat pentru mâine la o dezbatere organizată pe această temă", a declarat copreşedintele PNL într-o conferinţă de presă la finalul BPN al liberalilor.

Blaga a adăugat că PNL rămâne preocupat de utilizarea votului prin corespondenţă şi la alegerile prezidenţiale alături de votul în două tururi de scrutin pentru primari.

"Acesta este unul dintre lipsurile pe care nu am reuşit noi să le impunem în Comisia de cod electoral şi în legile codului electoral", a spus el.

Copreşedintele PNL a menţionat alte priorităţi ale liberalilor: Legea prevenţiei în sănătate, Legea holdingului, Legea privind reducerea cu 5% a contribuţiilor sociale de stat, Legea referitoare la conversia creditelor în valută şi Legea privind creşterea transparenţei publice decizională.

"Ne propunem, de asemenea, la cererea preşedintelui, să insistăm pe propunerea pe care am făcut-o privind formarea unei comisii de analiză şi evaluare, formată din reprezentanţi ai partidelor parlamentare, Guvernului şi BNR, ANPC-ului şi societăţii civile, pentru a identifica cea mai potrivită soluţie pentru legea dării în plată", a mai declarat Blaga.

Copreşedintele PNL a precizat că parlamentarii vizează o dezbatere cu premierul în Camera Deputaţilor, la "Ora premierului", pentru a vedea "stadiul pregătirii alegerilor parlamentare din 2016 şi, în mod special, accesul cetăţenilor din diaspora la votul prin corespondenţă".

Blaga a menţionat că o altă temă importantă de dezbatere cu prim-ministrul este cea privind "asigurarea condiţiilor de realizare a programului de investiţii publice pentru 2016 şi pregătirea pentru următorii ani".

(S.A.)

----------

Actualizare 16:12 Gorghiu: "PNL propune 30% candidaţi noi la locale"

Conducerea PNL a adoptat astăzi o rezoluţie prin care se angajează să prezinte pe listele de candidaţi la alegerile locale 30% oameni noi, a anunţat copreşedintele liberalilor Alina Gorghiu, potrivit unor surse din presă.

"O rezoluţie importantă pe care BPN a votat-o astăzi este legată de 30% oameni noi pe liste. Suntem primul partid care a iniţiat decalogul integrităţii, suntem primul partid care a deschis uşile organizaţiilor locale, organizaţiilor judeţene, invitând societatea civilă, oamenii de calitate, elitele din fiecare comunitate să facă pasul în interiorul structurilor de partid. Astăzi, în oferta noastră electorală, ne-am angajat ca cel puţin o treime din numărul candidaţilor propuşi la alegerile locale să fie oameni noi", a declarat Gorghiu într-o conferinţă de presă.

Aceasta a adăugat că, prin oameni noi, PNL înţelege "persoane care nu au ocupat funcţii administrative sau politice de prim-plan".

"Este, cred eu, un semnal foarte bun, de credibilizare şi de modernizare a propriilor structuri de partid. Şi, credeţi-mă, suntem singurul partid care ia în serios acest lucru. Aşteptăm răspunsul organizaţiilor judeţene atunci când vor întocmi listele", a completat Gorghiu.

BPN al PNL a adoptat şi o rezoluţie legată de echilibrul demografic şi forţa de muncă, sub forma unui pachet legislativ.

"Rezoluţia este intitulată 'Politici de sprijin al familiilor active pentru refacerea echilibrului demografic.(...) Este înţelept să ne gândim şi la subiecte de substanţă, la cum vom reuşi să plătim pensiile peste 20 sau 30 de ani şi să facem eforturi ca populaţia tânără, activă, să nu dispară din România. Sunt multe idei pe care acest pachet legislativ pe care vrem acum să-l introducem în dezbatere publică le cuprinde, printre care faptul că riscăm o criză a forţei de muncă active în România, faptul că avem reducerea numărului de studenţi, astăzi, doar la jumătate faţă de 2008, cresc costurile de asistenţă socială şi sănătate, pentru că, evident, o populaţie îmbătrânită are nevoie de multe fonduri în aceste două sectoare şi evident că s-au discutat şi soluţiile", a precizat Alina Gorghiu, arătând că majorarea alocaţiei de stat pentru copii la 200 de lei este una dintre aceste soluţii.

(S.A.)

---------

Actualizare 15:52 Gorghiu: "PNL va propune adoptarea prin OUG a alegerii primarilor în două tururi de scrutin"

Biroul Politic Naţional al PNL a decis astăzi să-i înainteze premierului o propunere în sensul aprobării printr-o ordonanţă de urgenţă a prevederii privind alegerea primarilor în două tururi de scrutin, a anunţat copreşedintele liberalilor Alina Gorghiu, potrivit unor surse din presă.

"Un al doilea lucru pe care l-am decis astăzi este legat de alegerile locale în două tururi de scrutin. Cred că este cel mai important proces pentru comunităţile locale care va avea loc în acest an, vorbesc de alegerea primarilor. Şi, este, de altfel, primul scrutin după manifestaţiile cetăţenilor de la finalul anului trecut. Una din revendicările concrete pe care aceştia le-au avut a fost revenirea la un proces electoral bazat pe două tururi de alegeri. Este o idee pe care noi am susţinut-o fără rezerve, am avut două rezoluţii în forurile de conducere ale PNL. Am avut un proiect de lege care şi acum se află în comisia de cod electoral. Şi, din păcate, trebuie să mărturisesc, şi eu şi colegii mei nu am avut numărul suficient de parlamentari pentru a urni acest proiect în Parlament", a declarat Gorghiu.

Potrivit copreşedintelui PNL, "principalul adversar al acestui proiect, care ţine de legitimitate, de reprezentativitate, de democraţie, este PSD".

"Singura variantă realistă pentru a face această schimbare este adoptarea acestei prevederi printr-o ordonanţă de urgenţă. Motiv pentru care, în urma discuţiilor politice pe care le-am avut astăzi cu colegii, am ajuns la concluzia că trebuie să-i propunem prim-ministrului Cioloş să ia în considerare solicitările pe care societatea civilă le-a avut. Nu trebuie să ţină cont de părerea PNL, cum credem că nu e cazul să ţină cont de părerea PSD, care se va împotrivi pe acest proiect. Nu cred că părerea politicienilor este relevantă în acest subiect. Cred însă că părerea societăţii civile din România este mai mult decât relevantă. Şi am încredere că prim-ministrul va rezista oricărei presiuni pe care o va face PSD pentru ca această ordonanţă să nu fie adoptată. De asemenea, cred că şi prim-ministrul şi Guvernul său sunt profund ataşaţi agendei cetăţeanului şi că vor răspunde exigenţelor nevoii de democraţie şi legitimitate. Sunt argumente multiple pe care agenda publică le-a impus, pe care noi le-am identificat, de la tema legitimităţii, la nevoia de competiţie, la faptul că prin două tururi de scrutin s-ar realiza înnoirea clasei politice", a mai afirmat Alina Gorghiu.

(S.A.)

-----------

Actualizare 15:46 Gorghiu: "O să discutăm o variantă procedurală de înlocuire a lui Tăriceanu de la şefia Senatului"

Copreşedintele PNL Alina Gorghiu a declarat astăzi că liberalii vor discuta în cadrul comisiei de unificare a partidului varianta de înlocuire a lui Călin Popescu-Tăriceanu din funcţia de preşedinte al Senatului, transmit surse din presă.

"Au fost discuţii, ne-au căutat de la ALDE, pe toate palierele, colegi din Parlament. Nu există niciun fel de plan al PNL de a face vreo alianţă electorală, politică cu acest partid. Dimpotrivă, eu am să discut cu colegii noştri din comisia de unificare să vedem procedural, deşi nu avem voturile, cum putem să ne gândim la înlocuirea domnului Tăriceanu din funcţia de preşedinte al Senatului, pentru că văd că PSD se tot fâstâceşte să facă acest lucru, deşi sunt singurii care au majoritatea în Senat şi ar putea să o facă fără ezitări. Să îl văd pe domnul Dragnea atunci ce va face", a afirmat Alina Gorghiu, la finalul Biroului Politic Central al PNL.

(S.A.)

---------

Blaga: "Conducerea PNL a validat 14 candidaţi pentru primării de municipii reşedinţă de judeţ"

Biroul Politic Naţional al PNL a validat luni 14 dintre propunerile de candidaţi ai formaţiunii la funcţia de primar de municipiu reşedinţă de judeţ şi trei nominalizări la preşedinţia unor consilii judeţene, a anunţat copreşedintele liberalilor Vasile Blaga, într-o conferinţă de presă la finalul reuniunii, transmit surse din presă.

Cei 14 candidaţi validaţi sunt: Mircea Hava - Alba Iulia, Gheorghe Falcă - Arad, Dragoş Luchian - Bacău, Ştefan Boboc - Brăila, Emil Boc - Cluj Napoca, Pavel Badea - Craiova, Petru Mărginean - Deva, Nicuşor Ciumacenco - Galaţi, Daniel Cârjan - Drobeta Turnu Severin, Marius Bodea - Iaşi, Andrei Voloşevici - Ploieşti, Ioan Popa - Reşiţa, Marius Bălaşa - Slatina, Nicolae Robu - Timişoara.

Pentru preşedinţia unor consilii judeţene au fost validate următoarele candidaturi: Ionel Palăr - Bacău, Alin Tişe - Cluj, Eugen Pârvulescu - Teleorman.

Opinia Cititorului ( 2 )

  1. Chiar este necesar sa il inlocuiti pe Tariceanu care este compromis, inca de pe vremea cand se ocupa de vanzarea masinilor si a beneficiat de hotarari de guvern "cu dedicatie". A facut multe mizerii si se stie cu multe muste pe caciula motiv pentru care s-a si pronuntat adesea impotriva ridicarii imunitatii parlamentarilor.

    Faceti comisii pentru legea darii in plata?

    Pentru ce? 

    Chiar daca multi dintre cei care au restante ff mari, ale caror rate sunt dublate si a caror imobile s-au devalorizat vor beneficia direct de aceasta lege, Legea trebuie sa ramana una dreapta. Dreapta inseamna: tu mi-ai dat bani pentru casa, eu am garantat cu casa. Daca sper sa fie a mea dupa 25-35 de ani, nu vreau sa traiesc cu frica de a nu mai putea scapa de voi tot neamul meu, daca eu mor. Luati-o, fiind singura garantie pe care v-ati asumat-o la contractare!  

    Lasati comisiile! Lucrati putin la tehnica procesului de aplicare a proiectului de lege si dati-i drumul! Va dati cu stangu-n dreptul, acum, la final? Va intoarceti ca la Ploiesti?

Cotaţii Internaţionale

vezi aici mai multe cotaţii

Bursa Construcţiilor

www.constructiibursa.ro

Comanda carte
danescu.ro
arsc.ro
Stiri Locale

Curs valutar BNR

14 Aug. 2024
Euro (EUR)Euro4.9761
Dolar SUA (USD)Dolar SUA4.5124
Franc elveţian (CHF)Franc elveţian5.2344
Liră sterlină (GBP)Liră sterlină5.7993
Gram de aur (XAU)Gram de aur358.8318

convertor valutar

»=
?

mai multe cotaţii valutare

Cotaţii Emitenţi BVB
Cotaţii fonduri mutuale
Teatrul Național I. L. Caragiale Bucuresti
hipo.ro
hipo.ro
energyexpo.ro
roenergy.eu
rommedica.ro
prow.ro
aiiro.ro
oaer.ro
Studiul 'Imperiul Roman subjugă Împărăţia lui Dumnezeu'
The study 'The Roman Empire subjugates the Kingdom of God'
BURSA
BURSA
Împărăţia lui Dumnezeu pe Pământ
The Kingdom of God on Earth
Carte - Golden calf - the meaning of interest rate
Carte - The crisis solution terminus a quo
www.agerpres.ro
www.dreptonline.ro
www.hipo.ro

adb