Din cele opt firme - şase româneşti, una din Austria şi alta din Italia - care au achiziţionat caietul de sarcini, doar SC Blue Air Transport Aerian SA a făcut o ofertă pentru concesionarea Aeroportului internaţional "George Enescu" din Bacău.
"Poate câştiga sau nu, în funcţie de analiza aflată în derulare", a declarat Dragoş Benea, preşedintele Consiliului Judeţean Bacău, instituţie în proprietatea căreia se află "poarta2 aeriană a Bacăului". El a adăugat că această confruntare a dosarului de ofertă cu punctele caietului de sarcini "poate dura circa două săptămâni".
O premieră în România, schema de concesionare proiectată de firma internaţională de consultanţă "Deloitte" prevede reluarea licitaţiei în condiţiile în care oferta Blue Air nu se încadrează în detaliile caietului de sarcini.
Benea s-a declarat "decepţionat" de participarea unei singure firme la licitaţie şi este pesimist. "Nu văd de ce ar veni şi alte firme, dacă documentele au stat la dispoziţia investitorilor mai bine de două luni", a spus el.
Conform proiectului de concesionare, viitorul investitor ar trebui să investească mai bine de 42 de milioane de euro, în special pentru reabilitarea şi modernizare pistei de aterizare-decolare şi dezvoltarea terminalului pentru călători.
Aeroportul internaţional din Bacău, des-tinat atât traficului civil de călători ori marfă, cât şi celui militar, are, în prezent, o pistă a cărei lungime ar permite accesul oricărei aeronave construite în lume, dar cunoaşte, conform specialiştilor, "un avansat grad de degradare ce impune reabilitare urgentă".
Faptul a impus, după ruperea terenului de rulare la aterizarea unei aeronave în luna martie, restricţionarea activităţii aeroportuare. De asemenea, este nevoie de creşterea capacităţii şi modernizarea terminalului pentru călători, deoarece numărul pasagerilor care accesează serviciile aeroportului băcăuan s-a dublat an de an, începând din 2005, ajungând la o ofertă din partea tur-operatorilor aerieni pentru acest an de 250.000 de călători.
Realizarea acestor lucrări "este imposibilă apelând doar la fondurile actualului proprietar - Consiliul Judeţean" - susţine Dragoş Benea, precizând "s-ar bloca bugetul" instituţiei pe care o conduce "pentru mai bine de zece ani".
Celelalte firme care au cumpărat caietul de sarcini pentru licitaţia de concesionare a Aeroportului "George Enescu" din Bacău sunt "Dawnay Day Corporate Finance Limited", "Tasc Strategic Consulting BV Romania", "PA&CO International", "Tehnostrade", "Porr Tehnobau und Umwelt Aktiengesellschaft" (Austria) şi "Sagat Turin Airport" (Italia). Acestea ceruseră, iniţial, o prelungire a termenului de studiere a caietului de sarcini, organizatorii licitaţiei acordând doar o amânare de două săptămâni.