În prima zi a vizitei sale în Statul Israel, ministrul afacerilor externe a vizitat Memorialul Yad Vashem, unde a luat parte la ceremonia de aprindere a Flăcării Veşnice, a depus o coroană de flori în sala "Aducerii Aminte" şi a semnat în Cartea de Onoare a Memorialului, relatează un comunicat de presă MAE.
În mesajul din Carte, ministrul a menţionat printre altele că la 9 octombrie 2015 România a marcat Ziua Naţională de Comemorare a Holocaustului, consemnând deja o decadă a angajamentului constant al României în ceea ce priveşte condamnarea antisemitismului, asumarea trecutului şi condamnarea negării Holocaustului.
În discuţiile cu experţii de la Memorialul Yad Vashem, şeful diplomaţiei române a subliniat faptul că drama celor care au murit este o lecţie importantă pentru viitor şi că asumarea istoriei recente este necesară, astfel încât tragedia victimelor Holocaustului să nu se mai repete vreodată.
În context, au fost abordate teme legate de priorităţile viitoarei Preşedinţii române a Alianţei Internaţionale pentru Memoria Holocaustului (IHRA), din 2016. Accentul a fost pus pe educaţia în rândul reprezentanţilor mass-media, cunoscându-se rolul acestora ca formatori de opinie, cu accent pe rolul social media în domeniu, pe extinderea educaţiei în domeniul Holocaustului şi pe promovarea cercetării Holocaustului în statele membre IHRA şi în statele partenere, dar şi pe pregătirea poliţiştilor şi reprezentanţilor sistemului judiciar în domeniul combaterii discriminării.
Ministrul Bogdan Aurescu a menţionat că toate aceste elemente reprezintă cei trei piloni ai preşedinţiei române a IHRA, dar că sunt avute în vedere şi sunt în curs de analiză şi alte proiecte cu teme vizând drepturile omului şi anti-semitismul, respectiv genocidul romilor şi modalitatea dezvoltării acestui subiect în cadrul IHRA, se mai precizează în comunicat.
Reprezentanţii Memorialului Yad Vashem au transmis întreaga apreciere pentru măsurile luate de România în domeniul combaterii antisemitismului şi a promovării educaţiei pe subiecte legate de fenomenul Holocaustului, precum şi susţinerea activă pentru implementarea obiectivelor asumate de ţara noastră prin preluarea preşedinţiei IHRA.
Şeful diplomaţiei române a parcurs spaţiile consacrate istoriei Holocaustului, inclusiv cele dedicate memoriei comunităţii evreilor români, drepţilor între popoare, printre care se regăsesc şi diplomaţi români, precum şi tezaurul sinagogilor din ţara noastră, aduse şi păstrate în muzeu.
1. Foarte cool stat avem
(mesaj trimis de Cristi C în data de 19.10.2015, 16:27)
Afară pare unul pocăit și cuprins de remușcări. În țară, nimeni nu vorbește de holocaustul produs de România în WW2.
Faptul că România preia președinția IHRA pare a fi din aceeași comedie a erorilor din care face parte și faptul că Arabia Saudită are acum președinția Grupului Consultativ (ce se ocupă cu selecția oficialilor) din cadrul UN Human Rights Council.