Bogdan Aurescu - la reuniunea miniştrilor de Externe din statele membre UE

G.U.
Politică / 11 aprilie 2022

Sursă foto: www.facebook.com/ Ministerul Afacerilor Externe

Sursă foto: www.facebook.com/ Ministerul Afacerilor Externe

Ministrul Afacerilor Externe, Bogdan Aurescu, va participa astăzi la reuniunea miniştrilor de externe din statele membre ale Uniunii Europene - Consiliul Afaceri Externe/CAE, care se va desfăşura la Luxemburg, conform Agerpres.

Principalele subiecte de pe agendă vor fi răspunsul UE la agresiunea Rusiei împotriva Ucrainei şi iniţiativa Uniunii Europene - Global Gateway, adoptată în decembrie 2021. Miniştrii de Externe europeni vor aborda succint şi aspecte referitoare la Balcanii de Vest, Libia şi Mali, a informat Ministerul Afacerilor Externe, într-un comunicat transmis AGERPRES.

Conform sursei citate, înaintea reuniunii are loc şi un mic dejun de lucru cu participarea procurorului-şef al Curţii Penale Internaţionale, Karim Khan, cu privire la investigaţiile privind crime de război în Ucraina.

De asemenea, ministrul de Externe Bogdan Aurescu va participa, alături de omologii europeni, la un dejun cu miniştrii de externe din Norvegia, Anniken Huitfeldt, şi Islanda, Thordís Kolbrún Reykfjörd Gylfadottir, discuţia urmând a se concentra asupra situaţiei din Ucraina.

Discuţia privind agresiunea Rusiei împotriva Ucrainei are loc în contextul ultimelor evoluţii din teren.

"Bogdan Aurescu va reitera condamnarea fermă a atrocităţilor de la Bucea şi din alte oraşe ucrainene şi va arăta că România susţine investigarea imediată şi amănunţită a acestor fapte de către Curtea Penală Internaţională. Va prezenta evaluarea părţii române asupra stadiului actual al crizei şi impactului asupra regiunii. De asemenea, va menţiona măsurile suplimentare întreprinse de România pentru a sprijini Ucraina şi pentru a primi ucrainenii care fug din calea războiului. El va arăta că este necesară continuarea eforturilor internaţionale de izolare a Rusiei în plan multilateral, cel mai recent demers în această direcţie având ca rezultat suspendarea, la reuniunea Adunării Generale a ONU din 7 aprilie, a drepturilor Rusiei în cadrul Consiliului pentru Drepturile Omului", precizează MAE.

În contextul desfăşurării la 5 aprilie 2022 a conferinţei de lansare a Moldova Support Platform, co-organizată de România împreună cu Franţa şi Germania, ministrul român, care a prezidat reuniunea alături de omologii german şi francez, va prezenta succint rezultatele acesteia.

Miniştrii de Externe europeni vor avea şi o primă discuţie privind demararea implementării iniţiativei Global Gateway.

În noul context geopolitic generat de invazia Rusiei în Ucraina, miniştrii vor fi invitaţi să se pronunţe cu privire la priorităţile regionale şi tematice, precum şi la modul în care ar trebui abordate aspectele de conectivitate globală şi strategică, arată MAE. Ministrul Bogdan Aurescu va pleda pentru menţinerea unui accent important asupra implementării unor proiecte subsumate Global Gateway în zonele de interes pentru România, cum ar fi Vecinătatea Estică, Asia Centrală şi Balcanii de Vest. Şeful diplomaţiei române va reitera necesitatea unei abordări geopolitice a conectivităţii, inclusiv din perspectiva creării de alternative la diferite iniţiative promovate de actori terţi care nu împărtăşesc aceleaşi valori.

Va fi de asemenea abordat pe scurt subiectul Balcanilor de Vest, punct la care ministrul Bogdan Aurescu va exprima susţinere pentru o discuţie aprofundată la o viitoare reuniune a CAE pentru a consolida angajamentul UE în regiune şi pentru a evalua impactul agresiunii Rusiei împotriva Ucrainei asupra ţărilor din Balcani. În context, Aurescu va reitera importanţa deschiderii cât mai curând a negocierilor de aderare la UE pentru Albania şi Republica Macedonia de Nord.

Situaţia din Mali este discutată în contextul lipsei de progrese în ceea ce priveşte tranziţia democratică, respectiv al provocărilor de securitate. Discuţia este relevantă din perspectiva readaptării angajamentului global al UE în Sahel. Ministrul Bogdan Aurescu va reitera angajamentul ţării noastre în susţinerea păcii şi stabilităţii în regiune, mai informează MAE.

Cotaţii Internaţionale

vezi aici mai multe cotaţii

Bursa Construcţiilor

www.constructiibursa.ro

Comanda carte
veolia.ro
Apanova
digi.ro
aages.ro
danescu.ro
librarie.net
Mozart
Schlumberger
arsc.ro
Stiri Locale

Curs valutar BNR

22 Noi. 2024
Euro (EUR)Euro4.9759
Dolar SUA (USD)Dolar SUA4.7742
Franc elveţian (CHF)Franc elveţian5.3721
Liră sterlină (GBP)Liră sterlină5.9774
Gram de aur (XAU)Gram de aur415.3204

convertor valutar

»=
?

mai multe cotaţii valutare

Cotaţii Emitenţi BVB
Cotaţii fonduri mutuale
Mirosul Crăciunului
Teatrul Național I. L. Caragiale Bucuresti
petreceriperfecte.ro
thediplomat.ro
targuldeturism.ro
Studiul 'Imperiul Roman subjugă Împărăţia lui Dumnezeu'
The study 'The Roman Empire subjugates the Kingdom of God'
BURSA
BURSA
Împărăţia lui Dumnezeu pe Pământ
The Kingdom of God on Earth
Carte - Golden calf - the meaning of interest rate
Carte - The crisis solution terminus a quo
www.agerpres.ro
www.dreptonline.ro
www.hipo.ro

adb