BOGDAN AURESCU: ''Reiterez susţinerea puternică a României faţă de suveranitatea şi integritatea teritorială a Republicii Moldova''

G.U.
Politică / 4 martie 2022

''Reiterez susţinerea puternică a României faţă de suveranitatea şi integritatea teritorială a Republicii Moldova''

Ministrul Afacerilor Externe, Bogdan Aurescu, a subliniat, astăzi, "susţinerea puternică a României faţă de suveranitatea şi integritatea teritorială a Republicii Moldova în interiorul graniţelor sale recunoscute internaţional", informează Agerpres.

"Azi, Transnistria a cerut recunoaşterea independenţei. Sunt în contact direct cu colegii din Chişinău. Am discutat cu omologul meu, ministrul Nicu Popescu, şi colegii noştri îşi pregătesc poziţia pe această temă. Aş vrea să vorbesc despre aceasta în timpul Consiliului Afaceri Externe azi, în faţa colegilor. Folosesc această ocazie să reiterez susţinerea puternică a României faţă de suveranitatea şi integritatea teritorială a Republicii Moldova în interiorul graniţelor sale recunoscute internaţional", a spus şeful diplomaţiei române înainte de reuniunea Consiliului Afaceri Externe, care are loc la Bruxelles.

Acesta a spus că şedinţa va avea ca subiect situaţia din Ucraina şi răspunsul comunităţii internaţionale la acţiunile agresive ale Federaţiei Ruse. "Este foarte important ca astăzi să ne coordonăm la nivel transatlantic", a arătat Bogdan Aurescu.

Totodată, a afirmat că va vorbi şi despre tema ajutorului către Republica Moldova "pentru a face faţă crizei, deoarece este nevoie de consolidarea sprijinului UE" pentru Chişinău.

"Republica Moldova se confruntă cu un număr mare de refugiaţi, de asemenea s-ar putea confrunta şi cu o criză energetică. Deci, este foarte important să consolidăm rezilienţa Republicii Moldova", a mai arătat şeful diplomaţiei române.

Astfel, a anunţat că a trimis, alături de omologul din Austria, o scrisoare comună în care este solicitată mai multă asistenţă umanitară pentru Republica Moldova, pentru a face faţă acestor provocări.

"Vreau să salut cererea semnată ieri de preşedinta Republicii Moldova, preşedintele Parlamentului şi de premier, în care era solicitat statutul de stat candidat UE al Republiciii Moldova. Republica Moldova este un stat partener bine pregătit şi mă bucur că România şi poate extinde sprijinul pentru ca Republica Moldova să devină membru al Uniunii Europene", a mai spus ministrul Aurescu.

Opinia Cititorului ( 9 )

  1. Transnistriei trebuie sa i se recunoasca independenta, Republica Moldova se uneste cu Romania.

    Acesta e drumul.  

    1. Putin nu s-a obosit sa recunoasca suveranitatea Transnistriei pentru a tine Moldova in sah.

      L-ai intrebat pe dictatorul Putin daca este de acord cu unirea Moldovei cu Romania,sau aderarea Moldovei la UE,fie si fara Transnistria? Ai uitat de Gagauzia,care este incurajata de rusi ca sa-si ceara independenta?Eu sunt convins ca Putin va incerca sa puna gheara pe toate statele foste sovietice,inclusiv pe cele baltice! Va fi groaza,va fi genocid! Numai daca ramanem uniti si continuam cu sanctiuni economice,vom putea ingenunchea economia Rusiei avand speranta ca cetatenii rusi se vor revolta sau poate sa aibe loc o lovitura de stat la Moscova!

      contra Hotin si Bugeac (ambele in Ucraina acum) , desigur!

      uitasem sa amintesc acest "mic" amanunt, un important detaliu istoric!  

      Transnistria e subiect de negociere

      eu nu am ce sa il intreb pe acel domn

      eu doar notez detaliile istorice din trecut , prezent si viitor 

      sunt un fel de scrib, daca vrei, cu privirea si in fata (catre viitor) si in spate (catre trecut).  

      dar, da , recunosc ca daca as fi sef de stat as fi genul de persoana negociatoare (cam cum a fost Basescu, dar cu cateva clase mai viclean si mai rafinat decat Basescu). . . din acest punct de vedere mi-ar face placere sa joc sah cu d-nul Putin.  

      afli multe despre un om jucand sah cu el, foarte multe!  

      Este clar ca faci propaganda pentru Putin,daca acest criminal de razboi este un "domn" pentru tine!

      E clar ca ai un fix,nimeni nu are voie sa-si exprime o opinie ca sari tu cu gura ca-i facem propaganda lui Putin.Ce sa-i faci daca nu te duce capul!

      " domn" e doar un termen politicos de adresare - pana la urma ma refer la presedintele unui stat relevant pe scena mondiala.... la fel exista domnul Biden, domnul Basescu, domnul Xi , etc... suntem oameni educati si politicosi si nu ne adresam unii altora ca la balci sau ca la iarmaroc!

      Nu, nu fac propaganda lui Putin, ai cam pierdut esenta postarilor mele, in general vorbind.  

      Sunt orice in afara de pro-putinist.  

      Eu in esenta sustin Romania si romanismul, nu in sens nationalist-furibund, ci in acord cu vecinii si partenerii sai (!) dupa masura (!) acordului vecinilor si partenerilor cu tara mea.  

      Mare atentie ca a sustine o pozitie de independenta si autonomie pentru Romania nu e " pro-Putin" in masura in care promovez iesirea Romaniei din logica relatiei cu partenerii de tip " vasal-suzeran" (in care tara mea s-a scaldat in ultimii 30 de ani!).  

      M-ai inteles?  

       

      Sunt roman, romanule! Adica sunt Stapan la mine acasa! A fi roman (sinonim = stapan) inseamna a iesi din logica politicianista a faptului de a fi carpa de sters pe jos a partenerilor externi. Si asta nu inseamna deloc a fi pro-Putin. Nici anti-SUA. Ci doar un roman in tara sa.

      Sper ca m-am facut inteles.  

Cotaţii Internaţionale

vezi aici mai multe cotaţii

Bursa Construcţiilor

www.constructiibursa.ro

Comanda carte
danescu.ro
arsc.ro
Stiri Locale

Curs valutar BNR

16 Aug. 2024
Euro (EUR)Euro4.9754
Dolar SUA (USD)Dolar SUA4.5278
Franc elveţian (CHF)Franc elveţian5.2123
Liră sterlină (GBP)Liră sterlină5.8414
Gram de aur (XAU)Gram de aur358.6134

convertor valutar

»=
?

mai multe cotaţii valutare

Cotaţii Emitenţi BVB
Cotaţii fonduri mutuale
Teatrul Național I. L. Caragiale Bucuresti
hipo.ro
hipo.ro
energyexpo.ro
roenergy.eu
rommedica.ro
prow.ro
aiiro.ro
oaer.ro
Studiul 'Imperiul Roman subjugă Împărăţia lui Dumnezeu'
The study 'The Roman Empire subjugates the Kingdom of God'
BURSA
BURSA
Împărăţia lui Dumnezeu pe Pământ
The Kingdom of God on Earth
Carte - Golden calf - the meaning of interest rate
Carte - The crisis solution terminus a quo
www.agerpres.ro
www.dreptonline.ro
www.hipo.ro

adb