BOGDAN AURESCU: ''Unirea Principatelor ne îndeamnă să reflectăm la vocaţia ţării noastre, de stat modern, profund integrat în UE şi NATO''

G.U.
Politică / 24 ianuarie 2021

''Unirea Principatelor ne îndeamnă să reflectăm la vocaţia ţării noastre, de stat modern, profund integrat în UE şi NATO''

Unirea Principatelor Române ne îndeamnă să reflectăm la vocaţia ţării noastre şi la oportunităţile care decurg din statutul nostru actual, ca stat modern, profund integrat în spaţiul european şi euro-atlantic, afirmă ministrul Afacerilor Externe, Bogdan Aurescu, într-un mesaj adresat cu ocazia Zilei Unirii Principatelor Române, conform Agerpres.

"Aniversarea Unirii Principatelor Române, înfăptuită la 24 ianuarie 1859, marchează intrarea naţiunii române în modernitatea politică europeană. Astăzi, la început de 2021, celebrăm acest act reprezentativ de voinţă politică într-un context global dificil, marcat de realitatea tragică a efectelor complexe ale pandemiei de COVID-19 şi de eforturile susţinute la nivel naţional şi internaţional pentru combaterea acestora. Avem, o dată în plus, un motiv să ne amintim de forţa istorică a solidarităţii unei naţiuni", afirmă Bogdan Aurescu, astăzi, în mesajul său transmis de MAE.

Acesta reaminteşte rolul deosebit care a revenit diplomaţiei române în recunoaşterea Unirii Principatelor Române.

"Unirea Principatelor Române a avut loc într-un context internaţional complex, iar un rol deosebit a revenit diplomaţiei române, care a depus eforturi susţinute pentru a obţine recunoaşterea internaţională a acestui proces politic şi a contribuit la consolidarea pe mai departe a Micii Uniri, ca premisă a obţinerii independenţei de stat a României", mai afirmă Aurescu.

Ministrul adresează şi un îndemn la reflecţie cu privire la oportunităţile care decurg din statutul actual al ţării noastre, informează Agerpres.

"Cei 162 de ani care au trecut de la Unirea Principatelor Române ne îndeamnă, astfel, să reflectăm la vocaţia ţării noastre şi la oportunităţile care decurg din statutul nostru actual, ca stat modern, profund integrat în spaţiul european şi euro-atlantic, conştient de poziţia sa în lume şi de contribuţia activă pe care o poate avea prin exercitarea ataşamentului profund pentru multilateralism şi respectarea şi promovarea dreptului internaţional şi a valorilor democratice", arată Aurescu.

El subliniază că 24 ianuarie este, totodată, un prilej în plus să ne amintim de misiunea pe care diplomaţii români o îndeplinesc în slujba cetăţenilor români, oriunde s-ar afla ei, şi a intereselor naţionale, precum şi să reflectăm asupra lecţiilor învăţate în tot acest timp, indiferent de natura şi proporţiile crizelor cu care ne-am confruntat, notează sursa citată.

"Semnificaţia Unirii Principatelor Române, sensul profund al acestui mare ideal devenit realitate îşi conservă forţa de a ne aduce împreună, iar astfel de repere istorice reprezintă un model în ceea ce priveşte afirmarea identităţii noastre în spiritul valorilor democratice, împărtăşite în cadrul european şi euro-atlantic. Solidaritatea naţională în jurul unui scop comun reprezintă şi astăzi un deziderat important, mai ales în condiţiile dificile determinate de pandemia de COVID-19. Avem nevoie de coeziune şi solidaritate, într-un efort comun de redresare în urma unei perioade dificile, nu numai pentru România, ci pentru întreaga lume", punctează Aurescu.

Şeful diplomaţiei române îşi încheie mesajul cu angajamentul că MAE va continua să acţioneze pentru atingerea obiectivelor de politică externă ale României.

"În calitate de şef al diplomaţiei române, vă asigur astfel că angajamentul Ministerului Afacerilor Externe de a continua să acţioneze pentru atingerea obiectivelor noastre de politică externă şi creşterea profilului României în cadrul Uniunii Europene şi al NATO, întărirea şi extinderea Parteneriatului Strategic cu Statele Unite, respectiv pentru sprijinirea eforturilor politice şi administrative de dezvoltare şi reformă ale statului român constituie un reper fundamental al activităţii noastre diplomatice'', mai afirmă Aurescu.

Opinia Cititorului ( 7 )

  1. Ce treaba are, bai infectule Goldman, Unirea Principatelor, un act profund national si patriotic , cu globalismul si neomarxismul desantzat promovate de UE si NATO? Probabil, cam tot atatea cate ai tu in comun cu tara si cu neamul acesta!

    1. vorbesti cu omul care a reprezentat CU SUCCES (!) Romania in procesul cu Ucraina pentru platoul continental unde au fost gasite gazele (pe langa alte mari fapte pe planul politicii externe).

      manifesta respectul meritat! 

      cati politicieni chiar livreaza rezultate tangibile , masurabile in miliarde de usd?

      Respecta pe cei ce livreaza rezultate!  

      Ce vorbesti Frantz? Cum nimic nu e intamplator in politica de astazi, nea' Goldman asta a castigat procesul cu Ucraina, deoarece Papusarii Externi au considerat ca noi, mamaligarii find luati in captivitate de catre UE, suntem cu o clasa peste ucrainieni, a cestia fiind la vremea aceea(2009) in spatiul de influentza al Rusiei! Pe de alta parte, nu l-a interesat nici o clipa situatia extrem de grea a minoritatii romanesti din Ucraina si nu numai, supusa procesului de deznationalizare! Asa ca, n-are Goldman nici un merit, ba din contra!

    Nu exista conceptul de "multilateralism" in Constituție.

    Acolo scrie clar așa: "România este stat naţional, suveran şi independent, unitar şi indivizibil". 

    Sa pună mâna Aurescu să citească ce înseamnă fiecare atribut al statului.

    Nu scrie nicăieri de globalism. 

    1. Mai documenteaza-te!

      Daca puterile "globaliste" cum le spui tu nu agreau Unirea, ce ar fi urmat? 

      Unde vezi tu in declaratia ministrului "tendinte globaliste"? 

      Sau te referi la obligatiile asumate de Romania prin tratate bi si multilaterale? 

      Aderarea la UE si NATO sunt glaobaliste, iar cele la CAER (daca sti ce inseamna asta) si la Tratatul de la Varsovia nu erau?!

      Vrei sa traiesti in pestera, dar sa-ti faci vacanta in Dubai, nu-i asa? 

    Bai, scrie stat SUVERAN in constitutie ???

    Atunci ce pusca mea mai discutam aici? Unde drku scrie deschidere spre multilateralism, globalism si homosexualitate in Constitutie? 

Cotaţii Internaţionale

vezi aici mai multe cotaţii

Bursa Construcţiilor

www.constructiibursa.ro

Comanda carte
veolia.ro
Apanova
digi.ro
aages.ro
danescu.ro
librarie.net
Mozart
Schlumberger
arsc.ro
Stiri Locale

Curs valutar BNR

18 Noi. 2024
Euro (EUR)Euro4.9764
Dolar SUA (USD)Dolar SUA4.7176
Franc elveţian (CHF)Franc elveţian5.3172
Liră sterlină (GBP)Liră sterlină5.9544
Gram de aur (XAU)Gram de aur393.2836

convertor valutar

»=
?

mai multe cotaţii valutare

Cotaţii Emitenţi BVB
Cotaţii fonduri mutuale
Mirosul Crăciunului
Teatrul Național I. L. Caragiale Bucuresti
petreceriperfecte.ro
targuldeturism.ro
Studiul 'Imperiul Roman subjugă Împărăţia lui Dumnezeu'
The study 'The Roman Empire subjugates the Kingdom of God'
BURSA
BURSA
Împărăţia lui Dumnezeu pe Pământ
The Kingdom of God on Earth
Carte - Golden calf - the meaning of interest rate
Carte - The crisis solution terminus a quo
www.agerpres.ro
www.dreptonline.ro
www.hipo.ro

adb