BOGDAN FĂLCESCU, TRANSPORT URBAN SINAIA: "Vrem ca Sinaia să devină domeniul schiabil numărul 1 din ţară"

PETRE BARAC
Ziarul BURSA #Companii #Turism / 16 februarie 2015

"Vrem ca Sinaia să devină domeniul schiabil numărul 1 din ţară"

"Este inadmisibil că Executivul nu a alocat bani pentru o staţiune de interes naţional"

Transport Urban Sinaia (TUS) are în vedere dezvoltarea unui proiect de anvergură în staţiune, respectiv o nouă gondolă care va face legătura între cotele 1400 şi 2000.

Bogdan Fălcescu, directorul general al TUS, ne-a declarat: "Există deja două instalaţii private pe acest tronson, dar sunt vechi, neperformante şi nesigure. Telecabina este fabricată în anii '70 şi are capacităţi de transport de doar 200 de persoane pe oră. Noi avem o capacitate de transport de 1800-1900 de persoane pe oră la Gondola Sinaia, între Cotele 1000-1400, şi vrem să investim aproximativ 8,5 milioane de euro pentru noua telegondolă".

Bogdan Fălcescu ne-a vorbit atât despre proiectele pe care intenţionează să le implementeze pentru dezvoltarea staţiunii Sinaia, dar şi despre problemele cu care se confruntă din cauza lipsei infrastructurii turistice montane.

Transport Urban Sinaia (TUS) este compania care administrează domeniul schiabil, transportul public, parcările şi bazele sportive ale oraşului Sinaia.

Domnul Fălcescu ne-a declarat că această companie a fost creată, în primul rând, pentru a satisface nevoia de transport public local a călătorilor şi cu gândul să investească în domeniul schiabil.

Domnia sa ne-a spus: "Cel mai mare proiect al nostru, care a lansat cumva compania pe piaţa locală, a fost construirea gondolei de la Cota 1000 la Cota 1400. Proiectul a fost finanţat atât cu bani de la bugetul local, cât şi din fonduri guvernamentale".

În 2007, compania Transport Urban Sinaia avea în administrare 3 parcări, o telegondolă şi transportul public de călători, a declarat Bogdan Fălcescu, subliniind: "În primii doi ani după înfiinţare, evident că lucrurile au mers bine, pentru că totul era nou, atât flota auto - care era formată din 6 microbuze, 3 autobuze şi un autocar, cât şi gondola".

În acest moment, TUS administrează 8 parcări publice, 3 instalaţii de transport pe cablu, o gondolă, un babyski şi telescaunul de la Cota 2000, din Valea Soarelui.

Bogdan Fălcescu susţine că a adoptat o politică de expansiune şi de investiţii în perioada de criză: "Chiar dacă nu au fost investiţii majore, sunt adeptul ideii că trebuie să oferim servicii de calitate, cum nu prea există pe Valea Prahovei. Turiştii beneficiază de internet Wi-Fi la Gondolă şi au posibilitatea de a plăti serviciile cu cardul, fără comision".

Sistem artificial de înzăpezire pe toate pârtiile de la cota 2000

Un proiect important care ar urma să fie dezvoltat în Sinaia, de această dată realizat de primăria din localitate, este un sistem artificial de înzăpezire pe toate pârtiile de la cota 2000, ne-a declarat Bogdan Fălcescu.

Domnia sa ne-a explicat: "Este un proiect grandios, de circa 6 milioane de euro, ce presupune crearea unui lac artificial, care să alimenteze toate tunurile de zăpadă. În acest fel, vom avea zăpadă 6-7 luni pe an la Cota 2000. Proiectul este deja în implementare şi facem eforturi susţinute ca să-l finalizăm până la sfârşitul acestui an".

În următorii 2-3 ani, Sinaia va deveni domeniul schiabil numărul 1 din ţară, la nivelul turiştilor şi popularităţii, după cum estimează reprezentantul TUS. Totodată, domnia sa îşi doreşte ca, în următoarele 12-15 luni, să nu mai existe probleme în domeniul transportului pe cablu şi intenţionează să creeze, în Sinaia, un sistem integrat şi modern care să se ridice la standardele din staţiunile de peste hotare.

Bogdan Fălcescu acuză lipsa de viziune pe termen a lung a investitorilor şi autorităţilor, care ne-a adus în punctul în care ţara noastră se află cu mult în urma altor state similare, în privinţa serviciilor pentru domeniul schiabil.

Domnia sa a menţionat: "După anii '90, au existat la noi nişte «băieţi deştepţi», care au achiziţionat o parte din instalaţiile de transport pe cablu, în special cele de pe Valea Prahovei, la preţuri foarte mici. Ei nu au acceptat niciodată că piaţa şi tehnologia se schimbă şi nu au înţeles că trebuie să investească. Cred că cei mai mulţi proprietari ai acestor instalaţii de transport nu au înţeles că trebuie să investească o parte din banii pe care îi câştigă din această industrie".

Directorul general TUS spune că autorităţile au făcut investiţii în zone care nu sunt turistice, precum Piatra Neamţ sau Vulcan şi consideră inadmisibil faptul că Executivul nu a alocat bani pentru o staţiune de interes naţional, precum Sinaia.

"Piaţa de transport pe cablu din România este departe de ceea ce se întâmplă în staţiunile civilizate din Europa de Vest şi chiar şi din Bulgaria", ne-a precizat Bogdan Fălcescu, subliniind că investitorii privaţi şi autorităţile publice locale nu înţeleg să ajungă la un acord privind crearea unui sistem integrat de transport pe cablu, care să vină în beneficiul direct al turiştilor.

Opinia Cititorului ( 5 )

  1. Poate citeste si taranul de la Busteni asta ca numai de furturi,taxe si nici-o investitie pentru atragerea turistilor, ne-am saturat.

    Un exemplu clasic unde statul e obligat sa intervina in interesul cetateanului

    E posibil pe acelasi masiv sa existe 2 operatori?! Unde ati mai vazut asa ceva pe planeta asta? 

    Transport urban my foot! Sinaia are o problemă majoră și endemică cu parcările. Poți să faci mii kilometri de telegondolă și de telescaune și să umpli cerul de zăpadă arificială, le faci degeaba dacă schiorii nu au unde își parca mașinile. În momentul de față nu există mai mult de o sută-două de locuri de parcare cu acces imediat la vreuna dintre instalațiile de urcare. Un lucru pozitiv este că parcarile, transportul urban și instalațiile de cablu sunt integrate sub pălăria aceluiași serviciu. Dacă dl. Fălcescu ar gândi ca un austriac, ar putea să lege planul de dezvoltare a domeniului schiabil de înființarea de noi locuri de parcare și de înffințarea unei/unor linii de skibus care să lege parcările de stațiile de îmbarcare ale gondolei și cabinei.

    ia verificați cine a montat telescaunul din valea soarelui si cand. O firma din Deva. In perioada cand mergea bine de tot programul "Schi in Romania". Lenuța e deja la racorica, deci atentie cum faceti de acum inainte, dragilor, inainte de a-i arata cu degetul pe privați...

    Frumoase investitiile si utile!

    Parcari 0 barat in Sinaia plus cele existente cu preturi FOARTE MARI.

    Tinerelul asta cam arogant pentru pozitia PRIMITA si dubios! 

Cotaţii Internaţionale

vezi aici mai multe cotaţii

Bursa Construcţiilor

www.constructiibursa.ro

Comanda carte
danescu.ro
arsc.ro
Stiri Locale

Curs valutar BNR

16 Aug. 2024
Euro (EUR)Euro4.9754
Dolar SUA (USD)Dolar SUA4.5278
Franc elveţian (CHF)Franc elveţian5.2123
Liră sterlină (GBP)Liră sterlină5.8414
Gram de aur (XAU)Gram de aur358.6134

convertor valutar

»=
?

mai multe cotaţii valutare

Cotaţii Emitenţi BVB
Cotaţii fonduri mutuale
Teatrul Național I. L. Caragiale Bucuresti
hipo.ro
hipo.ro
energyexpo.ro
roenergy.eu
rommedica.ro
prow.ro
aiiro.ro
oaer.ro
Studiul 'Imperiul Roman subjugă Împărăţia lui Dumnezeu'
The study 'The Roman Empire subjugates the Kingdom of God'
BURSA
BURSA
Împărăţia lui Dumnezeu pe Pământ
The Kingdom of God on Earth
Carte - Golden calf - the meaning of interest rate
Carte - The crisis solution terminus a quo
www.agerpres.ro
www.dreptonline.ro
www.hipo.ro

adb