BOGDAN MAIOREANU, ANALIST ETORO: "Preţurile energiei cresc îngrijorările legate de inflaţia generată de pandemie"

A.I.
Ziarul BURSA #Macroeconomie #Energie / 10 august 2021

"În ţara noastră, preţurile benzinei şi motorinei la pompă au atins deja niveluri din 2018" BNR avertizează că scăderea inflaţiei din 2022 va fi mai mică decât cea anticipată iniţial

Creşterea preţurilor energiei sporeşte îngrijorările legate de inflaţia generată de pandemie, spune Bogdan Maioreanu, analist în cadrul eToro, în cel mai recent raport al său.

Analistul afirmă: "Uniunea Europeană a adoptat deja în această vară un pachet de iniţiative ce are obiectivul ambiţios de a reduce emisiile nete de CO2 cu 55% până în 2030, sub nivelurile din 1990. Dar acest lucru vine cu anumite costuri. Un efect negativ, deja vizibil, pare să fie creşterea preţurilor la energia electrică, ca urmare a majorării abrupte a preţului certificatelor de emisii de CO2, de la 30 euro/tonă în luna ianuarie a acestui an la peste 50 euro/tonă în prezent".

Conform domniei sale, creşterea preţului petrolului şi lipsa gazului necesar pentru a umple rezervele epuizate de iarna grea - în prezent sub nivelurile normale - se adaugă la creşterea inflaţionistă a preţurilor. "Iar vara fierbinte creşte cererea şi preţurile la energie din piaţa europeană, creând îngrijorare pentru consumatorul obişnuit care vede cum îi creşte factura la carburant, electricitate şi gaz", spune Maioreanu.

În opinia sa, una dintre problemele legate de taxele pe emisiile de carbon şi de alte idei luate în considerare ca soluţii pentru reducerea emisiilor este dată şi de contextul în care preţurile au crescut în ultimele luni, pe măsură ce economiile s-au redeschis, din cauza presiunilor asupra lanţurilor de aprovizionare şi a lipsei forţei de muncă.

În ţara noastră, preţurile benzinei şi motorinei la pompă au atins deja niveluri din 2018, spune analistul, adăugând: "Piaţa spot a energiei electrice cotează un Megawatt oră la maxime istorice de peste 200 de euro. Vineri, Banca Naţională a României (BNR) a recunoscut că majorarea din iulie a preţurilor la energie - carburanţi, gaze şi electricitate - este responsabilă pentru creşterea cu aproximativ 1% a indicelui preţurilor de consum, împingând inflaţia peste valorile anticipate. Este clar că economia României se redresează, iar BNR consideră că acest lucru s-a datorat exclusiv cererii interne, cu o evoluţie dinamică în sectoarele comerţului cu amănuntul, auto şi al serviciilor către populaţie".

Vânzările cu amănuntul în termeni anuali au crescut cu 13,6% în luna iunie, aproape dublu faţă de aşteptările de 7,5%, dar tendinţa încetineşte, spune Maioreanu. "Deşi optimistă că inflaţia va scădea în 2022 păstrându-şi caracterul tranzitoriu, BNR avertizează că această scădere va fi mai mică decât cea anticipată iniţial, dar la limita superioară a intervalului prognozat", a adăugat analistul eToro.

Conform raportului, preocupările privind inflaţia afectează şi investitorii individuali, sondajul eToro "Retail Investor Beat", realizat prin intervievarea a 6.000 de investitori individuali din douăsprezece ţări, arătând că majorarea preţurilor bunurilor şi serviciilor pare să influenţeze portofoliile investitorilor.

"Investitorii din Polonia (55%), SUA (51%), România (48%) şi Germania (48%) au văzut inflaţia ca pe o ameninţare serioasă. În România, starea economiei mondiale (44%) s-a clasat pe locul al doilea şi doar o treime dintre cei intervievaţi au menţionat starea economiei româneşti ca fiind o ameninţare pentru portofoliile lor de investiţii", a conchis analistul eToro.

Comanda carte
veolia.ro
Apanova
digi.ro
aages.ro
danescu.ro
librarie.net
Mozart
Schlumberger
arsc.ro
Stiri Locale

Curs valutar BNR

15 Noi. 2024
Euro (EUR)Euro4.9765
Dolar SUA (USD)Dolar SUA4.7057
Franc elveţian (CHF)Franc elveţian5.3012
Liră sterlină (GBP)Liră sterlină5.9660
Gram de aur (XAU)Gram de aur388.7340

convertor valutar

»=
?

mai multe cotaţii valutare

Cotaţii Emitenţi BVB
Cotaţii fonduri mutuale
Mirosul Crăciunului
Teatrul Național I. L. Caragiale Bucuresti
petreceriperfecte.ro
targuldeturism.ro
gustulitaliei.ro
Studiul 'Imperiul Roman subjugă Împărăţia lui Dumnezeu'
The study 'The Roman Empire subjugates the Kingdom of God'
BURSA
BURSA
Împărăţia lui Dumnezeu pe Pământ
The Kingdom of God on Earth
Carte - Golden calf - the meaning of interest rate
Carte - The crisis solution terminus a quo
www.agerpres.ro
www.dreptonline.ro
www.hipo.ro

adb