Bogdan Maioreanu: "Pregătiţi-vă pentru o vacanţă de vară foarte aglomerată şi scumpă"

T.B.
Companii / 26 iunie 2023

Bogdan Maioreanu, analist eToro

Bogdan Maioreanu, analist eToro

Turismul se redresează şi este pe cale să ajungă aproape de nivelurile de dinaintea pandemiei. În timp ce aceasta este o veste foarte bună pentru operatorii de turism, hoteluri, restaurante şi companii aeriene, pentru turişti în schimb, nu este atât de bună. Destinaţiile populare sunt aglomerate şi cererea mare împinge preţurile în sus, ceea ce face ca vacanţa de vară din 2023 să fie una dintre cele mai costisitoare de până acum.

Pachetele de vară au devenit mai scumpe în acest an, potrivit agregatorului de oferte de turism Check 24. Cea mai mare creştere relativă a preţului a fost în cele mai accesibile destinaţii, cum ar fi Bulgaria şi Turcia. Preţul pe zi la Sunny Beach din Bulgaria, pe malul Mării Negre, este cu 16,6% mai mare decât anul trecut. Trei destinaţii din Turcia înregistrează, de asemenea, o creştere de două cifre în acest an: Antalya/Belek cu 15,9%, Side/Antalya cu 15,5% şi Kemer/Beldibi cu 13,6%. Alte destinaţii populare urmează acelaşi trend devenind în acest an mai costisitoare decât în 2022. Mallorca - Spania, Kusadasi - Turcia şi Hammamet - Tunisia sunt cu peste 12% mai scumpe în timp ce preţul sejururilor din Ibiza - paradisul petrecăreţilor - şi Rodos din Grecia sunt cu 11% mai mari. Alte destinaţii populare precum Creta, Madeira (Portugalia) şi Lanzarote (Spania) înregistrează şi ele o creştere de peste 10% a preţurilor la cazare. Una dintre destinaţiile preferate în mod tradiţional de turiştii români - Halkidiki are o creştere a preţurilor mai modestă, de 4,3%.

Site-ul de turism menţionează şi două destinaţii care sunt mai puţin scumpe decât vara trecută: Sardinia cu o scădere de 2,6% şi o destinaţie exotică, dar îndepărtată - Cancun din Mexic, care este cu 12% mai ieftină.

Cel de-al doilea barometru mondial al Organizaţiei Mondiale a Turismului din acest an arată că redresarea rapidă a sectorului începută anul trecut a continuat şi în 2023. Per ansamblu, sosirile internaţionale au ajuns la 80% din nivelurile de dinaintea pandemiei în primul trimestru din 2023. Se estimează că 235 de milioane de turişti au călătorit la nivel internaţional în primele trei luni, mai mult decât dublu faţă de aceeaşi perioadă din 2022. Turismul a continuat să îşi demonstreze rezilienţa. Datele revizuite pentru 2022 arată că peste 960 de milioane de turişti au călătorit la nivel internaţional anul trecut, ceea ce înseamnă că s-au recuperat două treimi (66%) din cifrele de dinaintea pandemiei.

În primul trimestru al acestui an, gradul de ocupare a hotelurilor europene a fost doar uşor sub cel din 2019, în timp ce traficul aerian intraeuropean a ajuns la peste 90% din nivelurile din 2019. Traficul aerian global din zona europeană, Orientul Mijlociu şi Africa este pe cale să revină la nivelurile anterioare pandemiei în 2024, potrivit Fitch Rating. Aceştia se aşteaptă la un sezon estival puternic în 2023, care ar putea duce la o ocupare a hotelurilor europene care să depăşească nivelurile pre-pandemice şi la un trafic aerian care să ajungă aproape de nivelurile din 2019 (de la aproximativ 86% la începutul anului) în 2023.

Potrivit OMT, revenirea nu a fost uniformă în întreaga lume. Orientul Mijlociu a înregistrat cea mai bună performanţă, fiind singura regiune care a depăşit numărul de sosiri din 2019 (+15%) şi prima care a recuperat cifrele anterioare pandemiei într-un trimestru întreg. Europa a atins 90% din nivelurile anterioare pandemiei, determinată de cererea intra-regională puternică. Africa a atins 88%, iar America aproximativ 85% din nivelurile din 2019. Zona Asia - Pacific şi-a accelerat revenirea ajungând la 54% din nivelurile pre-pandemice, dar această tendinţă de creştere se va accelera acum că majoritatea destinaţiilor, în special China, s-au redeschis.

Ţinând cont de toate acestea, vara anului 2023 nu va fi doar una dintre cele mai scumpe din ultimii ani, ci şi una dintre cele mai aglomerate de la pandemie încoace. Sporind stresul turiştilor, mai multe greve sunt programate în această vară, precum cele din Italia, Franţa şi Spania, astfel că va fi nevoie de o planificare atentă pentru a ajunge la destinaţia dorită.

Cotaţii Internaţionale

vezi aici mai multe cotaţii

Bursa Construcţiilor

www.constructiibursa.ro

Comanda carte
veolia.ro
Apanova
digi.ro
aages.ro
danescu.ro
librarie.net
Mozart
Schlumberger
arsc.ro
Stiri Locale

Curs valutar BNR

21 Noi. 2024
Euro (EUR)Euro4.9766
Dolar SUA (USD)Dolar SUA4.7317
Franc elveţian (CHF)Franc elveţian5.3535
Liră sterlină (GBP)Liră sterlină5.9743
Gram de aur (XAU)Gram de aur405.9099

convertor valutar

»=
?

mai multe cotaţii valutare

Cotaţii Emitenţi BVB
Cotaţii fonduri mutuale
Mirosul Crăciunului
Teatrul Național I. L. Caragiale Bucuresti
petreceriperfecte.ro
thediplomat.ro
targuldeturism.ro
Studiul 'Imperiul Roman subjugă Împărăţia lui Dumnezeu'
The study 'The Roman Empire subjugates the Kingdom of God'
BURSA
BURSA
Împărăţia lui Dumnezeu pe Pământ
The Kingdom of God on Earth
Carte - Golden calf - the meaning of interest rate
Carte - The crisis solution terminus a quo
www.agerpres.ro
www.dreptonline.ro
www.hipo.ro

adb