BOGDAN OLTEANU, BNR:  "Reducerea impozitului pe dividende va avea efecte peste 10-15 ani"

EMILIA OLESCU
Ziarul BURSA #Macroeconomie / 29 octombrie 2015

Reducerea impozitului pe dividende de la 16% la 5% va avea efectele scontate, de a împiedica scoaterea banilor din ţară de către acţionarii care încasează aceşti bani, peste 10-15 ani, dacă România va oferi un cadru legislativ stabil, estimează Bogdan Olteanu, viceguvernatorul Băncii Naţionale a României (BNR).

Domnia sa a punctat că statele care au aplicat o măsură similară şi au obţinut efectul de păstrare a averilor au un cadru legislativ încurajator şi stabil, precum şi un cadru judiciar care să protejeze averile şi afacerile.

În acelaşi timp, viceguvernatorul BNR a ţinut să evidenţieze că ţara noastră nu reuşeşte să realizeze investiţii publice din resursele disponibile, dar riscă să-şi "uzeze" credibilitatea prin discuţii despre investiţii publice iluzorii din bani împrumutaţi, crescând deficitele: "Iată că discutăm de oprtunitatea dezvoltării prin deficite. (...) Noi nu ne reuşim investiţiile publice nici din resurse proprii, din darurile primite de la alţii, din fonduri europene, dar iată că ne ocupăm timpul şi ne uzăm credibilitatea vorbind despre iluzorii investiţii publice din bani împrumutaţi. (...) Poate ar fi util un pas înapoi, dinspre dezbaterea ideologică către simpla bună guvernare. Să ne guvernăm noi bine, să ne facem treaba cu resursele pe care le avem şi apoi să trecem mai departe, la alegeri. Dar înainte de a face alegeri, opţiuni, poate e bine să ne facem treaba".

În opinia lui Bogdan Olteanu, mediul de afaceri trebuie să fie prociclic, urmărind profitul şi acordarea de dividende către acţionari, întrucât nu este responsabil cu menţinerea echilibrelor macroeconomice sau cu convergenţa reală.

"Mandatul specific al companiei trebuie menţinut, trebuie să credem în mandatul limitat al companiei de a produce profit şi a acorda dividende acţionarilor", a punctat oficialul BNR.

Bogdan Olteanu este de părere că avem nevoie de consolidarea statutului proprietăţii, astfel încât aceasta să devină un activ lichid pentru proprietar. În acelaşi timp, rămâne problema infrastructurii, existând regiuni ale ţării noastre, cum ar fi partea de sud şi cea de est, care nu sunt legate de Uniunea Europeană.

Ceea ce ar putea face mediul de afaceri este consolidarea capitalului, astfel încât criza din 2008 să fie ultima care găseşte firmele din România subcapitalizate. De asemenea, refacerea dimensiunii etice a capitalismului, care poate merge înainte cu preluarea modelelor europene de parteneriat public privat în educaţia vocaţională, şi creşterea transparenţei corporative pentru sporirea şanselor în atragerea finanţării bancare şi nonbancare sunt alte elemente ce cad în sarcina companiilor.

Suntem într-o perioadă de creştere, propice pentru investiţii, o perioadă de "costuri nenatural de mici ale banilor", mai opinează reprezentantul Băncii Centrale, subliniind că stabilitatea macroeconomică seamănă foarte mult cu vaccinarea, pe care, dacă nu o vom mai avea, "copiii noştri se vor îmbolnăvi unii de la alţii", ceea ce se va întâmpla şi cu firmele dacă nu vom dispune de această stabilitate.

Toate deciziile politicii economice din România trebuie să aibă la bază prudenţa, excesele fiind deosebit de grave, avertizează economistul Aurelian Dochia. Domnia sa consideră că nu se conştientizează faptul că potenţialul de creştere este stimulat de factori subiectivi, respectiv capitalul, munca şi productivitatea.

"Factorul muncă începe să aibă o contribuţie negativă din ce în ce mai importantă, acest lucru fiind o frână în creşterea economiei. (...) Sperăm să compensăm prin productivitatea factorilor de producţie", a mai spus specialistul.

La rândul său, economistul Florian Libocor a arătat, printre altele, că România se află de 15 ani în situaţia în care nu reuşeşte să colecteze venituri bugetare mai mari de 33% din PIB.

Cotaţii Internaţionale

vezi aici mai multe cotaţii

Bursa Construcţiilor

www.constructiibursa.ro

Comanda carte
fngcimm.ro
danescu.ro
raobooks.com
boromir.ro
Mozart
Schlumberger
chocoland.ro
arsc.ro
domeniileostrov.ro
leonidas-universitate.ro
Stiri Locale

Curs valutar BNR

24 Dec. 2024
Euro (EUR)Euro4.9748
Dolar SUA (USD)Dolar SUA4.7860
Franc elveţian (CHF)Franc elveţian5.3158
Liră sterlină (GBP)Liră sterlină6.0002
Gram de aur (XAU)Gram de aur402.6698

convertor valutar

»=
?

mai multe cotaţii valutare

erfi.ro
Cotaţii Emitenţi BVB
Cotaţii fonduri mutuale
petreceriperfecte.ro
Studiul 'Imperiul Roman subjugă Împărăţia lui Dumnezeu'
The study 'The Roman Empire subjugates the Kingdom of God'
BURSA
BURSA
Împărăţia lui Dumnezeu pe Pământ
The Kingdom of God on Earth
Carte - Golden calf - the meaning of interest rate
Carte - The crisis solution terminus a quo
www.agerpres.ro
www.dreptonline.ro
www.hipo.ro

adb