Bookfest: 200 de expozanţi, 150 de edituri, 400 de evenimente

O.D.
Ziarul BURSA #Cultură / 29 mai

Bookfest: 200 de expozanţi, 150 de edituri, 400 de evenimente

English Version

Iubitorii de carte au un sfârşit de săptămână fericit. Ediţia a XVII-a a Salonului Internaţional de Carte Bookfest 2024, care se va desfăşura între 29 mai şi 2 iunie, în Pavilionul B2 de la Romexpo, reuneşte 200 de expozanţi, 150 de edituri din toată România, edituri şi din Republica Moldova, care vor organiza peste 400 de evenimente.

Directorul general al Editurii Humanitas, Lidia Bodea, reprezentanta Asociaţiei Editorilor din România (AER), a vorbit despre eveniment: "Continuăm o tradiţie pe care am început-o cu câţiva ani în urmă, tradiţia unor dezbateri, discuţii, evenimente care trec dincolo de tipul obişnuit de evenimente - lansare de carte şi autografe. Avem o dezbatere despre importanţa votului, pentru că suntem într-un an foarte electoral şi suntem cu o săptămână înainte de alegerile de primărie, alegerile europene, de asemenea o miză foarte importantă". Lidia Bodea a amintit şi "recuperarea", în programul Bookfest, a câtorva dintre marile evenimente din calendarul cultural universal: "400 de ani Kant, 100 de ani Kafka şi vom încerca la ediţia următoare să fim chiar mai branşaţi la astfel de aniversări. Mai e o aniversare, la care ţin mult, e o aniversare de suflet într-un fel, 20 de ani de la «Votaţi literatura tânără!», (2004). Colecţia Ego Proză de la Polirom împlineşte 20 de ani. E o reuşită nu doar a Editurii Polirom, e o reuşită a literaturii române, e cea mai longevivă şi mai dinamică colecţie de literatură română contemporană. Într-un cuvânt, foarte scurt, vă garantăm că nu vă veţi plictisi de miercuri până duminică seară. Vă puteţi muta, dacă vreţi, în pavilionul de la Romexpo. Avem cu ce să vă umplem timpul". Ministrul Culturii din Republica Moldova, Sergiu Prodan, care a menţionat că, asemenea autorilor de peste Prut care vor fi prezenţi la Bookfest, face parte din generaţia care a început prin a căra, "la propriu", "aproape ilegal", cărţi în limba română de la Moscova spre Chişinău, a subliniat că este pentru prima dată când Republica Moldova participă la un salon internaţional de carte în calitate de ţară invitată de onoare.

Muzeul Naţional al Literaturii Române participă şi în acest an cu un stand propriu (C02) şi cu un amplu program de lansări, dezbateri şi evenimente dedicate copiilor la cea de-a XVII-a ediţie a Salonului internaţional de carte Bookfest. Editura Muzeul Literaturii Române prezintă, în premieră, o serie de volume dedicate atât filologilor, cât şi publicului larg şi chiar copiilor.

Astfel, munca de cercetare a specialiştilor muzeului se concretizează în trei volume-eveniment. "Curs de estetica poeziei" de Vladimir Streinu, ediţie, studiu introductiv şi note de Luana Stroe, restituie în premieră cursul susţinut ca profesor invitat la Universitatea Bucureşti între 1969 şi 1970 de marele critic şi estetician, pe baza manuscriselor aflate în arhiva MNLR şi a înregistrărilor câtorva dintre prelegerile ţinute în Amfiteatrul Odobescu, confruntate cu articole din periodice şi interviuri din presa vremii. Cu ediţia din "Catastihul amorului. La gura sobei" de Pierre Veron; Paulin Niboyet, Andreea Teliban pune capăt unei controverse vechi de peste jumătate de secol în literatura română. "Catastihul" nu este un roman scris de Radu Ionescu, nici de Pantazi Ghica, nici măcar nu aparţine literaturii române, ci este vorba despre două traduceri din romane franţuzeşti la modă în epocă! Un amplu studiu introductiv şi un aparat de note şi comentarii însoţesc textul, restituit după prima ediţie românească, din 1865. Un album, o carte de doliu şi un volum de corespondenţă, editate în condiţii grafice deosebite, integral color, conturează personalităţile artistului plastic Mircia Dumitrescu, a criticului de teatru George Banu şi a eminentului jurist Andrei Rădulescu, fost preşedinte al Academiei Române : "Sculptură, gravură, desen, pictură, tapiserie" de Mircia Dumitrescu, "George Banu... la plecare". Carte de doliu realizată de Matei Vişniec şi Ioan Cristescu şi "Corespondenţă" de Andrei Rădulescu, ediţie îngrijită de av. dr. Dana Gruia Dufaut, editor ştiinţific: dr. Filica Drăghici. În colaborare cu Teatrul Naţional din Bucureşti, Editura Muzeul Literaturii Române lansează la Bookfest o antologie ce adună textele a nouă autori debutanţi: "Primul draft", antologie de dramaturgie semnată de Adriana Bordeanu, Ana Creţu, Tomi Cristin, Ştefan Iancu, Oana Jindiceanu, Vlad Moszojanu, Cosmin Teodor Pană, Carla-Maria Teaha, Adelina Toma.

Ioan Cristescu, managerul Muzeului Naţional al Literaturii Române a declarat: "În general, cărţile de critică şi teorie literară îşi fac loc mai rar, poate, în primele rafturi ale librăriilor autohtone, pentru că există o presiunea a vânzărilor care, de multe ori, primează. Aşa că ne bucurăm să fim prezenţi şi în acest an la Bookfest, această mare sărbătoare a cărţii, pentru a povesti noi pe îndelete despre cele mai recente apariţii editoriale ale Editurii Muzeului Naţional al Literaturii Române. Ne bucurăm să putem celebra, încă o dată, cele mai noi cărţi publicate de noi, alături de autorii lor şi alături de cititorii care ne urmăresc cu interes. Una dintre surprizele pregătite pentru această ediţie a Bookfest este faptul că ne adresăm şi celor mai mici cititori".

Institutul Cultural Român, prin Centrul Naţional al Cărţii, anunţă noutăţi editoriale, lansări de carte având în prim-plan cele mai recente volume publicate la Editura ICR, dezbateri între oameni de cultură şi creatori din multiple domenii pentru toţi vizitatorii Bookfest. Manifestările organizate pentru ediţia din 2024 a acestui mare eveniment editorial stau sub semnul dialogului între scriitori şi profesionişti din domeniul editorial. Ele urmăresc să valorizeze direcţiile dezvoltate de Centrul Naţional al Cărţii, printre care programele Institutului Cultural Român de susţinere a traducerilor din limba română, şi să pună în prim-plan diverse mijloace de promovare a cărţilor şi a autorilor din România. În program sunt prevăzute evenimente ce abordează o gamă variată de cărţi, de la volume de poezie, proză şi literatură pentru copii la lucrări de istorie şi istoria artelor. Preşedintele ICR Liviu Jicman a declarat: "Bookfest a devenit, odată cu trecerea anilor, un reper în viaţa culturală a Capitalei. Publicul se reîntoarce către literatura română, editurile dedicate creaţiei autohtone se înmulţesc şi concurează în a scoate titluri originale, numărul apariţiilor fiind în creştere, colecţiile şi volumele nou apărute consfinţind efervescenţa literaturii române actuale. Creşterea e organică, dar, în acelaşi timp, entuziasmantă. Ea precede o probabilă expansiune a literaturii române în lume. În acest context, eforturile de promovare şi reprezentare tot mai extinse ale ICR arată că poziţia adoptată de instituţie este una corectă şi benefică. O dovadă peremptorie este acordarea, de curând, a două premii foarte importante unor autori români, ale căror traduceri au fost sprijinite de Institutul Cultural Român". Printre protagoniştii la evenimentele propuse de Centrul Naţional al Cărţii se numără oameni de cultură din România şi din Republica Moldova. La standul ICR, vizitatorii au ocazia de a cunoaşte şi de a intra în dialog cu scriitori cunoscuţi, printre care Gabriela Adameşteanu, Emilian Galaicu-Păun, Lavinia Branişte, Luminiţa Corneanu, Cosmin Perţa, Liliana Corobca, Elena Vlădăreanu sau Iulian Ciocan. De asemenea, vor participa la manifestări personalităţi ale criticii literare precum Ion Bogdan Lefter sau figuri de prim-plan ale lumii teatrale, printre care Emil Boroghină şi prof.univ.dr. Ludmila Patlanjoglu.

Precizare necesară: accesul publicului este liber.

Cotaţii Internaţionale

vezi aici mai multe cotaţii

Bursa Construcţiilor

www.constructiibursa.ro

Comanda carte
danescu.ro
arsc.ro
Stiri Locale

Curs valutar BNR

14 Aug. 2024
Euro (EUR)Euro4.9761
Dolar SUA (USD)Dolar SUA4.5124
Franc elveţian (CHF)Franc elveţian5.2344
Liră sterlină (GBP)Liră sterlină5.7993
Gram de aur (XAU)Gram de aur358.8318

convertor valutar

»=
?

mai multe cotaţii valutare

Cotaţii Emitenţi BVB
Cotaţii fonduri mutuale
Teatrul Național I. L. Caragiale Bucuresti
hipo.ro
hipo.ro
energyexpo.ro
roenergy.eu
rommedica.ro
prow.ro
aiiro.ro
oaer.ro
Studiul 'Imperiul Roman subjugă Împărăţia lui Dumnezeu'
The study 'The Roman Empire subjugates the Kingdom of God'
BURSA
BURSA
Împărăţia lui Dumnezeu pe Pământ
The Kingdom of God on Earth
Carte - Golden calf - the meaning of interest rate
Carte - The crisis solution terminus a quo
www.agerpres.ro
www.dreptonline.ro
www.hipo.ro

adb