Booster înjumătăţit cu Moderna, abia de săptămâna viitoare

George Marinescu
Ziarul BURSA #Miscellanea #Sănătate / 27 octombrie 2021

Conferinţa de presă susţinută de Valeriu Gheorghiţă, preşedintele Comitetului naţional de coordonare a activităţilor privind vaccinarea împotriva SARS-CoV-2 (CNCAV), şi Andrei Baciu, secretar de stat în Ministerul Sănătăţii, vicepreşedinte al CNCAV

Conferinţa de presă susţinută de Valeriu Gheorghiţă, preşedintele Comitetului naţional de coordonare a activităţilor privind vaccinarea împotriva SARS-CoV-2 (CNCAV), şi Andrei Baciu, secretar de stat în Ministerul Sănătăţii, vicepreşedinte al CNCAV

Doza booster pentru vaccinul Moderna va fi înjumătăţită, cel mai probabil această măsură urmând să fie luată de săptămâna viitoare, a declarat, ieri, medicul militar Valeriu Gheorghiţă, coordonator al Campaniei Naţionale de Vaccinare Anti-Covid-19. El a afirmat că decizia referitoare la vaccinul Moderna va fi luată după o recomandare în acest sens a Agenţiei Europene a Medicamentului (EMA).

"Ieri, Agenţia Europeană a Medicamentului a recomandat utilizarea dozei de booster, doza de Moderna, pentru o persoană care a primit prima schema de vaccinare cu vaccinul de la Moderna după minim şase - opt luni de la doza doi. O precizare este legată de faptul că pentru doza booster se recomandă o doză înjumătăţită faţă de doza care s-a folosit la schema iniţială", a declarat Valeriu Gheorghiţă.

Modul în care acţionează specialiştii din cadrul Agenţiei Europene a Medicamentului pare bizar, atât timp cât încă din 14 octombrie specialiştii FDA (US Food and Drugs Administration - n.red: Agenţia americană pentru Alimente şi Medicamente) au aprobat cu 19 voturi "pentru" şi zero voturi "împotrivă" administrarea ca booster a vaccinului Moderna cu jumătate de doză. Într-adevăr, autorizarea în acest sens a ieşit de la FDA în 20 octombrie, dar se ştia încă din 14 octombrie care este avizul dat de specialiştii agenţiei americane. Cu toate acestea, la nivel european, sute de mii de persoane au primit în continuare ca booster o doză întreagă de vaccin Moderna, fără a se lua în calcul eventualele reacţii adverse ce ar putea să apară în această situaţie. Menţionăm că analizarea de către FDA a folosirii a unei jumătăţi de doză Moderna ca booster a început în 29 septembrie, deci în urmă cu aproape o lună, perioadă în care nu se ştie ce au analizat specialiştii din cadrul Agenţiei Europene a Medicamentului.

Cu toate acestea, în România se pare că mai e nevoie de o perioadă de timp pentru ca noua procedură să fie implementată. Valeriu Gheorghiţă, preşedintele CNCAV, susţine că abia săptămâna viitoare se va aplica noua procedură privind boosterul cu Moderna în ţara noastră, după ce măsura va fi aprobată în aceste zile de membrii Comitetului Naţional de Coordonare a Activităţii de Vaccinare.

"Foarte probabil că vom adopta şi noi aceeaşi recomandare, ceea ce înseamnă că, probabil cel mai devreme începând cu săptămâna viitoare, vom recomanda administrarea unei doze înjumătăţite de vaccin de la compania Moderna pentru doza de booster, după minim şase luni ceea ce echivalează o doză de 50 de micrograme comparativ cu 100 de micrograme cât este doza anterioară", a afirmat Valeriu Gheorghiţă.

De asemenea, Valeriu Gheorghiţă a precizat că, de la începutul lunii noiembrie, sunt primele persoanele eligibile vaccinate cu Johnson&Johnson care pot face doza booster.

"Tot în această săptămână vom decide care va fi atitudinea de urmat la persoanele care au fost vaccinate cu vaccinul de la compania Johnson&Johnson, în monodoză, pentru că începând cu prima parte a lunii noiembrie sunt deja primele persoane eligibile care ar putea să primească o doză de rapel, o doză booster, având în vedere că vaccinarea cu Johnson în România a început undeva pe data de 4 mai, la începutul lunii mai. Probabil că de prima intenţie vom recomanda tot un vaccin pe bază de ARN mesager, fie de la compania Biontech/ Pfizer, fie de la compania Moderna, însă, nu este exclus să rămânem şi pe recomandarea de a face un vaccin cu aceeaşi tehnologie, adică cu Johnson & Johnson, având în vedere că datele de imunogenitate şi de siguranţă sunt foarte bune. Cel mai târziu vineri vom anunţa care este recomandarea în acest sens", a afirmat Valeriu Gheorghiţă.

Doza booster se administrează în România din 28 septembrie.

Perioada de valabilitate pentru vaccinul produs de Pfizer/BioNTech - extinsă de la 6 luni la 9 luni

Mai amintim că, în 30 septembrie, site-ul oficial vaccinare-covid.gov.ro publica un comunicat referitor la faptul că, în urma analizării datelor noi de stabilitate, Agenţia Europeană pentru Medicamente (EMA) a extins de la 6 luni la 9 luni perioada de valabilitate pentru vaccinul Comirnaty produs de compania Pfizer/BioNTech. Această decizie se aplică şi loturilor fabricate şi eliberate anterior datei de 10 septembrie, depozitate în centrele naţionale la temperaturi cuprinse între -90 grade Celsius şi -60 grade Celsius.

Deşi în comunicatul respectiv se spune că documentul privind extinderea termenului de valabilitate cu trei luni a fost transmis încă din 29 septembrie direcţiilor de sănătate publică judeţene/a municipiului Bucureşti, la data editării acestui articol în centrele de vaccinare încă mai sunt cadre medicale care, dacă sunt întrebate, nu ştiu să explice de ce pe flacoanele de vaccin termenul de expirare este octombrie 2021 şi pe Adeverinţa de vaccinare termenul de expirare a lotului este ianuarie 2021. Surprinzător, există răspunsuri de genul: "Nu ştim de ce diferă...Noi doar completăm CNP-ul, nu ne uitam mai jos...Întrebaţi la Comitetul de Vaccinare". Conform informaţiilor oficiale, flacoanele de vaccin nu pot fi reetichetate, pentru că acestea sunt păstrate la congelator şi nu pot fi scoase înainte de administrare. Însă pe Adeverinţa de vaccinare apare data de expirare prelungită conform EMA.

Opinia Cititorului ( 6 )

  1. Data de expirare prelungita.....Numai prostii se fac si apoi va intrebati din ce motiv nu au oamenii incredere in vaccin!Dati vina pe dezinformare,pai fiti voi corecti si spuneti adevarul,mai Gheorghita,nu mai schimbati regulile jocului in timpul jocului,uite popa,nu e popa,uite si pe preoteasa!Ziceti adevarul,nu va da inima ghes sa aruncati vaccinul fiindca ati dat o caruta de bani pe el!Si sa te vaccinezi tu cu tot neamul tau inca o data cu Johnson.De unde stii ca e sigur sa faci rapelul daca nu l-a mai facut nimeni pana acum?

    1. De unde stii ca e sigur sa faci rapelul daca nu l-a mai facut nimeni pana acum?

      -

      ce-i drept, au fost indivizi vaccinati in rapel cu Johnson, in cadrul studiilor clinice care au stat la baza autorizatiei emise de FDA si in curand si de catre EMA 

      Nemaipomenit.M-am linistit de tot.Pe cati indivizi s-a facut studiu si de cat timp?Ce reactii adverse au aparut si la cate persoane?Au zis ca e suficienta o singura doza,ai mai si trecut prin boala,cu virusul oricum vii in contact si se stimuleaza producerea de anticorpi,dar nu,noi suntem obligati sa ne conformam.Incep sa-i cred pe astia care spun pe aici ca e vorba despre dictatura.Treci prin boala,te si vaccinezi intri in contact cu virusul,nu mai faci boala dar nu are importanta,trebuie sa te vaccinezi iarasi,la infinit .In general oamenii care au facut boala si s-au vaccinat nu mai fac boala iar cei care doar s-au vaccinat fac boala dar o forma usoara.Vaccinarea asta la infinit nu are sens,este stresanta,nu suntem cobai si nici prostii tuturor tembelilor.Te mai obliga sa te vaccinezi si cu vaccin expirat,pai,cum sa-si faca efectul?Sa le arunce,in mod normal daca cadrele medicale sunt prinse cu medicamente expirate(chiar si cu o zi)sunt amendate,se face atata tam-tam...

      Unde este dreptatea,pana la urma e vorba despre sanatatea oamenilor?!Se mai si mira Gheorghita ca nu stiu cadrele medicale de la centrele de vaccinare ce sa spuna despre vaccinul expirat!Chiar ca traim vremuri halucinante. 

    eu m am vaccinat cu Moderna doza 3 si mai am niste prieteni care s au vaccinat cu doza 3

    1. bravo tie. bravo lor

      Si deja ai inceput sa delirezi pe internet:-)

Cotaţii Internaţionale

vezi aici mai multe cotaţii

Bursa Construcţiilor

www.constructiibursa.ro

Comanda carte
danescu.ro
arsc.ro
Stiri Locale

Curs valutar BNR

14 Aug. 2024
Euro (EUR)Euro4.9761
Dolar SUA (USD)Dolar SUA4.5124
Franc elveţian (CHF)Franc elveţian5.2344
Liră sterlină (GBP)Liră sterlină5.7993
Gram de aur (XAU)Gram de aur358.8318

convertor valutar

»=
?

mai multe cotaţii valutare

Cotaţii Emitenţi BVB
Cotaţii fonduri mutuale
Teatrul Național I. L. Caragiale Bucuresti
hipo.ro
hipo.ro
energyexpo.ro
roenergy.eu
rommedica.ro
prow.ro
aiiro.ro
oaer.ro
Studiul 'Imperiul Roman subjugă Împărăţia lui Dumnezeu'
The study 'The Roman Empire subjugates the Kingdom of God'
BURSA
BURSA
Împărăţia lui Dumnezeu pe Pământ
The Kingdom of God on Earth
Carte - Golden calf - the meaning of interest rate
Carte - The crisis solution terminus a quo
www.agerpres.ro
www.dreptonline.ro
www.hipo.ro

adb