Avizul de mediu pentru exploatarea zăcământului de aur de la Certej, judeţul Hunedoara, ar putea fi emis până la sfârşitul anului a declarat, ieri, Borbely Laszlo, ministrul Mediului. Domnia sa a spus că, pentru proiectul de la Certej, au avut loc deja dezbaterea publică şi analiza la Agenţia Regională pentru Protecţia Mediului (ARPM) Timişoara şi s-au consultat părţile sârbe şi ungare aşa cum cere procedura conform normelor UE şi mai urmează să aibă loc o întrunire a Comisiei de Analiză Tehnică (CAT) la ARPM Timişoara pentru emiterea avizului de mediu.
Borbely a mai spus că, pentru a elibera avizul de mediu se va impune atât companiei care vrea să exploateze zăcământul de la Certej, cât şi celei care are proiectul Roşia Montană folosirea unei tehnologii avansate care să reducă mult concentraţia de cianură.
Potrivit oficialului, "se discută mai ales de tehnologia bazată pe cianură. Aici am devenit specialist. M-am dus până în Suedia ca să văd că sunt unele sisteme închise în Europa care reduc procentul de cianură când ajunge în batalul acela la un procent care nu mai este poluant pentru mediu. Deci ceea ce îngrijorează pe toată lumea în mod justificat, că dacă se întâmplă ceva cu batalul acela şi dacă ajunge în râu, şi noi ştim foarte bine ce înseamnă că trebuie să suflăm şi în iaurt după Baia Mare 2000 pentru că a fost o catastrofă ecologică, se poate evita. Aceste proceduri care se aplică în Suedia şi le-am impus şi la Roşia Montană şi la Certej reduc sub 3 ppm acea concentraţie a cianurii. Asta înseamnă că atunci când ajunge în batal nu mai este poluant".
Potrivit datelor ANRM, citate de Mediafax, la data de 17 iunie exista o licenţă de exploatare în perimetrul Certej din judeţul Hunedoara, emisă pentru Deva Gold SA, precum şi o "licenţă activă în procedură de aprobare" în perimetrul Băiţa Crăciuneşti, pentru aceeaşi firmă. Ambele licenţe se referă la minereuri auro-argentifere.
La "Deva Gold" SA, acţionar majoritar, cu 80% din acţiuni, este Deva Gold (Barbados) Ltd, subsidiară a European Goldfields, din Canada.
În iunie 2010, European Gold-fields anunţa că a obţinut scrisori de angajament de la toate cele cinci bănci cu care negocia pentru un credit de 135 milioane de dolari destinat finanţării parţiale a proiectului minier Certej (Hunedoara), de unde se vor extrage aur şi argint. Potrivit estimărilor de anul trecut, proiectul de la Certej necesita inves-tiţii estimate la 190 milioane de do-lari şi viza exploatarea unui zăcământ cu rezerve estimate la 2,4 milioane uncii de aur şi 17,3 milioane uncii de argint (o uncie reprezintă 28,34 grame). Proiectul minier a fost contestat de mai multe organizaţii non-guvernamentale, care au şi atacat în justiţie decizia Agenţiei Regionale pentru Protecţia Mediului Timişoara de a emite avizul de mediu pentru mina de aur propusă de Deva Gold în localitatea Certej.