Borza începe contraofensiva împotriva "băieţilor deştepţi" din energie

ALINA TOMA VEREHA
Ziarul BURSA #Companii #Energie / 27 ianuarie 2015

Borza începe contraofensiva împotriva "băieţilor deştepţi" din energie

Hidroelectrica merge în instanţă să recupereze prejudiciul din contractele directe cu traderii de energie

Curtea de Conturi a calculat, recent, daune de sute de milioane de euro, netezind calea recuperării lor

Administratorul judiciar, surprins că niciunul din celebrii traderi de electricitate nu a răspuns penal până acum pentru daunele aduse Hidroelectrica

Hidroelectrica a primit, vineri, raportul Curţii de Conturi asupra contractelor negociate direct cu traderii de energie, ne-a declarat, ieri, Remus Borza, administratorul judiciar al companiei.

"Raportul concluzionează că aceste contracte directe cu «băieţii deştepţi» din energie au prejudiciat compania şi obligă Hidroelectrica să ia măsuri de recuperare a prejudiciului de la celebrii furnizori privaţi", ne-a precizat avocatul, care a amintit că există şi un rechizitoriu DNA din 2013 cu referire la aceste contracte, dar şi o anchetă a Comisiei Europene pe ajutor de stat ilegal.

Administratorul judiciar al Hidroelectrica ne-a spus că inspectorii Curţii de Conturi au calculat diferenţa dintre preţul stipulat în contractele directe şi costurile de producţie, rezultând câteva sute de milioane de euro. "În raportul asupra cauzelor insolvenţei Hidroelectrica, am calculat prejudiciul în funcţie de preţul pieţei şi ne-a reieşit că acesta este de aproximativ un miliard de euro", ne-a explicat Remus Borza, care a subliniat: "Raportul Curţii naşte un drept civil de recuperare a prejudiciului.

Aşteptăm să vedem soluţia finală în dosarul penal deschis de DNA împotriva foştilor directori din Hidroelectrica. Recursul lor se judecă în februarie. Odată ce sentinţa rămâne definitivă, putem recupera prejudiciul pe latura civilă. În mod paradoxal, în dosar au fost trimişi în judecată nişte «acari păuni». Nu vreau să spun că ei ar fi nevinovaţi, ci că răspundeau la comenzi politice. Asta nu înseamnă că pe la DNA trebuie să treacă toţi foştii miniştrii ai energiei. În primul rând, trebuie să răspundă în faţa legii beneficiarii acestor contracte. Spre surprinderea mea, până acum, nu am văzut niciun «băiat deştept» din energie, care să răspundă penal".

În dosarul DNA, au fost trimişi în judecată toţi directorii Hidroelectrica din 2002 şi până în 2012, procurorii ajungând la concluzia că aceste contracte au fost ilegale şi prejudiciabile pentru Hidroelectrica. Remus Borza a continuat: "În condiţiile în care avem ancheta DNA, a Comisiei Europene şi raportul Curţii de Conturi, statul stă. Dacă statul, prin instituţiile sale abilitate, ar fi dat dovadă de mai multă intransigenţă şi fermitate, atunci nu am mai fi avut aceste contestaţii ale «băieţilor deştepţi» la deschiderea procedurii insolvenţei şi nici cererile lor de daune la instituirea, de către Hidroelectrica SA, a clauzei de forţă majoră în 2011 şi 2012. Aceste contestaţii sunt imorale, în primul rând pentru că ei cer daune la prăduială. Furnizorii solicită în instanţă daune totale de circa 600 milioane de euro. Până acum, instituţiile abilitate nu au luat măsuri să recupereze prejudiciul de aproape un miliard de euro, pe care Hidroelectrica l-a înregistrat din aceste contracte directe".

Avocatul are încredere că traderii privaţi vor pierde, până la urmă, toate aceste procese în instanţă întrucât, după cum spune domnia sa, Hidroelectrica a demonstrat cu documente că le-a vândut energia sub costuri.

Remus Borza ne-a explicat: "Nicăieri în lumea asta ei nu pot câştiga procesele pe care ni le-au intentat. Noi le-am arătat cu documente că le-am dat energie sub preţul de cost. Nimeni nu te poate obliga să vinzi sub preţul de cost. Asta s-a întâmplat din 2006 până în 2012. Câtă vreme am demonstrat că Hidroelectrica a vândut energie sub costuri, nu se poate spune că aceste contracte directe ilicite pot naşte dreptul legitim la despăgubire".

Conform administratorului judiciar al Hidroelectrica, în momentul în care se tranşează definitiv toate procesele cu traderii de energie - anul acesta sau la începutul lui 2016 -, compania îi va da în judecată pe traderi pentru abuz de drept procesual. "Exercitarea cu rea credinţă a unui drept conferit de lege este un abuz şi naşte dreptul la despăgubire. Hidroelectrica se va îndrepta împotriva lor în instanţă şi va calcula prejudicul adus", susţine Remus Borza, care a ţinut să precizeze că, în lipsa acestor contestaţii, Hidroelectrica ar fi fost acum deja listată la Bursă şi cu un capital de aproximativ 500 milioane de euro, disponibil pentru investiţii.

Tribunalul Bucureşti a amânat până miercuri, 28 ianuarie, pronunţarea cu privire la opoziţiile formulate de traderii de energie la deschiderea procedurii insolvenţei Hidroelectrica. Până acum, compania a câştigat procesul împotriva Energy Holding, companie celebră pe piaţa noastră, întrucât a instituit seria contractelor negociate direct cu Hidroelectrica.

Conform raportului asupra cauzelor insolvenţei, vânzarea de energie electrică la preţurile din contracte a generat pentru Hidroelectrica, doar în perioada 2006 - 2012, o pierdere cumulată de 4.874.746.999 lei (aproximativ 1,1 miliarde euro). Energy Holding, Alpiq Romenergy, Alpiq RomIndustries, EFT România, EFT AG au atacat în instanţă decizia denunţării contractelor şi au formulat opoziţie la deschiderea procedurii insolvenţei. Tribunalul a respins cererile lor, iar traderii de energie au făcut recurs la Curtea de Apel. Anul trecut, în februarie, Curtea de Apel le-a admis recursurile şi a retransmis la Tribunalul Bucureşti judecarea cauzelor. Cu această ocazie, Hidroelectrica s-a reîntors în insolvenţă, proces din care ieşise în vara anului 2013.

Hidroelectrica a încheiat, anul trecut, cu cea mai mare cifră de afaceri din istoria sa, de 3,4 miliarde lei, cu cel mai mare profit brut înregistrat vreodată - de 1,2 miliarde lei - şi cu cel mai mic preţ de producţie din ultimii 5 ani (108 lei/MWh).

Remus Borza, administratorul judiciar al companiei, arată, într-un comunicat: "Dacă am exclude impactul taxei pe stâlp, de aproximativ 8 lei/MWh, şi pe cel al taxei pe apă uzinată, de 21 lei/MWh, atunci costul unui MWh produs de Hidroelectrica în 2014 ar fi de doar 79 lei, reprezentând, de departe, cel mai mic cost înregistrat vreodată de companie. Producţia totală a urcat la 18,4 TWh".

Avocatul afirmă că Hidroelectrica a înregistrat în 2014 cea mai bună performanţă financiară din Europa, cu o pondere a profitului net în cifra de afaceri de 35%, surclasând companii rivale, precum Fortum din Finlanda şi Verbund din Austria.

În perioada 30.06.2012 - 31.12.2014, Hidroelectrica şi-a redus datoriile cu 82%, repectiv de la 4,3 miliarde lei la 775 milioane lei, în acelaşi interval de timp, compania îmbunătăţindu-şi semnificativ trezoreria netă, de la un nivel negativ de 763 milioane lei la plus 489 milioane lei.

Opinia Cititorului ( 7 )

  1. Bravo Remus!

    1. Matale esti cel Mai mare manager EU sunt cel Mai mare bou. Te rog publica raportul ifrs consolidat SI opinia auditor. Dupa aceea Te prezint la domnul Schulz Sa Te faca fruntas PE ramura.I pup Iu

    Parca erau si niste preturi reglemntate de ANRE pentru Hidroelectrica. Acelea nu acoperau costurile? De ele stie Curtea de Conturi?

    Parca erau si niste preturi reglemntate de ANRE pentru Hidroelectrica. Acelea nu acoperau costurile? De ele stie Curtea de Conturi?

    Acesti baeti destepti.de cine au fost sustinuti, din mediul politic?

    foarte bine, sa se recupereze toate prejudiciile; in sfarsit o companie de stat functioneaza cum trebuie; eram la alt nivel de dezvoltare, daca nu erau sabotate companiile de stat timp de 25 de ani...

    IN 05.09.2012 A APARUT JURNALUL EUROPEAN C/268/21 AJUTOR DE STAT ROMANIA S.A. 33624 CAZUL SLATINA IN CARE DELEGATUL ROMANIEI AFIRMA SI SEMNEAZA CA HIDOELECTRICA NU A VANDUT NICIODATA IN PIERDERE N I M A N U I ASA CA ... MAI VEDEM ... DE FAPT VA CONTA CE VA ZICE TRIBUNALUL INTERNATIONAL LA CARE SE VA AJUNGE

Cotaţii Internaţionale

vezi aici mai multe cotaţii

Bursa Construcţiilor

www.constructiibursa.ro

Comanda carte
danescu.ro
arsc.ro
Stiri Locale

Curs valutar BNR

21 Ian. 2025
Euro (EUR)Euro4.9764
Dolar SUA (USD)Dolar SUA4.8074
Franc elveţian (CHF)Franc elveţian5.2778
Liră sterlină (GBP)Liră sterlină5.8878
Gram de aur (XAU)Gram de aur420.3419

convertor valutar

»=
?

mai multe cotaţii valutare

oaer.ro
greenenergyexpo-romenvirotec.ro
Cotaţii Emitenţi BVB
Cotaţii fonduri mutuale
solarenergy-expo.ro
Studiul 'Imperiul Roman subjugă Împărăţia lui Dumnezeu'
The study 'The Roman Empire subjugates the Kingdom of God'
BURSA
BURSA
Împărăţia lui Dumnezeu pe Pământ
The Kingdom of God on Earth
Carte - Golden calf - the meaning of interest rate
Carte - The crisis solution terminus a quo
www.agerpres.ro
www.dreptonline.ro
www.hipo.ro

adb