Bosch, furnizorul de tehnologie şi servicii, îşi continuă ascensiunea printr-o achiziţie strategică. Pentru sectorul de activitate Tehnologie pentru construcţii şi energie, Grupul Bosch intenţionează să preia afacerea globală cu sisteme HVAC pentru clădiri rezidenţiale şi comerciale mici de la Johnson Controls, conform unui comunicat remis redacţiei.
Conform comunicatului, ca parte a acestei tranzacţii, Bosch intenţionează, de asemenea, să achiziţioneze 100 de procente din societatea mixtă Johnson Controls - Hitachi Air Conditioning (JCH), inclusiv participaţia de 40 de procente a companiei Hitachi. Acţionarii Bosch şi consiliul de supraveghere au aprobat tranzacţia. Acordurile obligatorii privind achiziţiile au fost semnate astăzi de părţile implicate. Acum, achiziţia este supusă aprobărilor autorităţilor antitrust. Preţul pentru afacerile achiziţionate este de 8 miliarde de dolari (7,4 miliarde de euro) şi se preconizează că achiziţia va fi încheiată în aproximativ 12 luni.
"Fiind vorba despre cea mai mare achiziţie din istoria Bosch, aceasta reprezintă o etapă importantă în implementarea sistematică a strategiei noastre pentru 2030. Continuăm în mod dinamic cu dezvoltarea puternică a Bosch şi prin această achiziţie vom atinge o poziţie de lider la nivel global pe piaţa promiţătoare a sistemelor HVAC", a declarat Stefan Hartung, preşedintele consiliului de administraţie al Robert Bosch GmbH. "În plus, făcând acest pas, ne vom consolida prezenţa în S.U.A. şi Asia şi vom asigura un echilibru mai bun între sectoarele noastre de activitate. Şi asta face parte din strategia noastră. În acest fel, vom deschide noi oportunităţi de creştere şi vom asigura un fundament mai ferm pentru companie în ansamblu."
Împreună cu JCH, afacerile pe care Bosch intenţionează să le achiziţioneze au generat o cifră de vânzări totală de aproximativ 4 miliarde de euro în 2023 şi angajează aproximativ 12.000 de persoane la nivel mondial. Tranzacţia include 16 fabrici şi 12 locaţii de inginerie în peste 30 de ţări. Portofoliul de produse acoperă întregul spectru de sisteme HVAC pentru clădiri rezidenţiale şi comerciale mici şi include mărci cunoscute precum York şi Coleman în S.U.A. şi Hitachi în Asia, pentru care Bosch va primi o licenţă pe termen lung.
Christian Fischer, vicepreşedintele consiliului de administraţie al Robert Bosch GmbH, care este responsabil pentru iniţiativele strategice de creştere ale Grupului Bosch şi, prin urmare, pentru această achiziţie planificată, a adăugat: "Cu această achiziţie, Bosch îşi va accelera creşterea şi aproape că îşi va dubla veniturile din vânzări pe piaţa HVAC, ajungând la aproximativ 9 miliarde de euro. Împreună cu viitorii noştri colegi, dorim să profităm de oportunităţile uriaşe oferite de piaţă pentru creşterea în continuare a acestei noi divizii." Compania preconizează că piaţa globală HVAC va creşte cu 40 de procente până în 2030, având în vedere progresul tehnologic, lupta împotriva schimbărilor climatice şi noile reglementări. "Afacerile achiziţionate vor deveni parte a activităţii de bază Bosch, iar de acest lucru vor beneficia clienţii, partenerii de instalaţii şi angajaţii", a adăugat Fischer. "Am demonstrat de mai multe ori în trecut că putem integra cu succes mărcile, le putem duce mai departe prin investiţii şi le putem consolida."
George Oliver, CEO al companiei Johnson Controls, a declarat: "Afacerea noastră de top din domeniul sistemelor pentru clădiri rezidenţiale şi comerciale uşoare şi echipa sa de clasă mondială completează perfect portofoliul Bosch. Avem încredere că, sub conducerea Bosch, afacerea va continua să exceleze şi să ofere clienţilor produse şi servicii inovatoare. Aşteptăm cu nerăbdare să asistăm la continuarea succesului său."
Jun Abe, director executiv şi vicepreşedinte executiv la Hitachi şi director executiv şi director general al diviziei Hitachi Connective Industries, spune: "Noul parteneriat cu Bosch pentru a stabili o afacere globală în domeniul sistemelor de aer condiţionat reprezintă un pas important. Piaţa este dinamică şi este înfloritoare. Cred cu tărie că un furnizor global precum Bosch, cu prezenţa sa puternică în Europa şi mulţi ani de experienţă în domeniul încălzirii, este partenerul perfect pentru extinderea în continuare a activităţii globale din domeniul sistemelor de aer condiţionat a longevivei mărci Hitachi."
Soluţii inovatoare, eficiente din punct de vedere energetic pentru atenuarea încălzirii globale şi trecerea la energie alternativă
Transformarea actuală a tehnologiilor şi a condiţiilor de piaţă în domeniul soluţiilor HVAC deschide oportunităţi uriaşe pentru furnizarea de soluţii inovatoare şi eficiente din punct de vedere energetic pentru atenuarea încălzirii globale şi trecerea la energie alternativă. Tehnologia de încălzire se îndepărtează de la combustibilii fosili, cum ar fi petrolul şi gazele naturale, către pompele de căldură şi soluţiile hibride cu pompe de căldură. În acelaşi timp, tehnologia aerului condiţionat creşte în importanţă atât în Europa, cât şi în întreaga lume. Frank Meyer, membru al consiliului de administraţie Bosch, responsabil pentru divizia Tehnologie pentru construcţii şi energie şi, prin urmare, şi pentru Grupul Home Comfort Bosch şi pentru integrarea noii unităţi, a declarat: "Obiectivul Bosch este să joace un rol activ în formarea pieţei inovatoare şi în creştere a tehnologiei pentru construcţii şi energie şi să ocupe o poziţie de lider la nivel global. Prin aceasta achiziţie ne îmbunătăţim poziţia, în special în domeniul sistemelor de aer condiţionat. În plus, vom putea să ne extindem la nivel global activitatea din domeniul pompelor de căldură şi să realizăm economii de scară mai mari. Cu tehnologia şi produsele noastre, putem lucra împreună pentru a ne aduce o contribuţie mai mare la eficienţa energetică şi pentru mai mult confort şi o calitate mai bună a vieţii pentru mulţi oameni, luând în considerare încălzirea globală. Aceasta este "tehnică pentru o viaţă" în sensul său cel mai adevărat."
Portofoliu complementar, mărci consacrate şi o echipă puternică
Bosch intenţionează să integreze afacerile achiziţionate în Grupul Bosch Home Comfort. Cei 14.600 de angajaţi ai grupului existent Bosch Home Comfort au generat vânzări de aproximativ 5 miliarde de euro în anul 2023. Grupul Home Comfort este poziţionat excelent pe segmentele majore ale pieţei de încălzire, ale pieţei pompelor de căldură şi ale pieţei de soluţii hibride cu pompe de căldură, care includ o pompă de căldură şi o centrală termică pe combustibili fosili, pentru sarcini de vârf. În urma tranzacţiei, noua unitate va avea o forţă de muncă de peste 26.000 de angajaţi şi va putea beneficia considerabil de economii de scară şi de un portofoliu complementar pentru interfaţa dintre încălzire şi răcire. Jan Brockmann, preşedintele Grupului Bosch Home Comfort, a declarat: "Cu tehnologia noastră de încălzire de succes în Europa, avem deja o echipă puternică şi o bază solidă. Acum este momentul potrivit pentru un pas îndrăzneţ către o prezenţă globală, având în vedere că cererea de soluţii de aer condiţionat creşte foarte rapid." În S.U.A., de exemplu, Bosch se aşteaptă să înregistreze o creştere de peste 50 de procente până la sfârşitul deceniului şi, de asemenea, în Europa, este prognozată o creştere puternică, de aproximativ 30 de procente până în 2030. Împreună, vom putea construi pe baza unor mărci puternice, bine-cunoscute. Aşteptăm cu nerăbdare oportunitatea de a putea modela viitorul Grupului Bosch Home Comfort alături de viitorii noştri colegi şi cu ajutorul inovaţiilor şi ideilor lor", a adăugat Brockmann.
Afacerea din domeniul sistemelor HVAC pe care Bosch intenţionează să o achiziţioneze de la Johnson Controls are o prezenţă deosebit de puternică în S.U.A. şi Asia. În S.U.A., portofoliul său se concentrează pe soluţii în cadrul cărora aerul trece dintr-o sursă centrală prin conducte pentru a încălzi sau răci toate încăperile în acelaşi timp. În Asia, comercializează în special soluţii fără conducte, în care unităţile interioare din fiecare cameră pot încălzi sau răci în mod individual, precum şi sisteme moderne de aer condiţionat bazate pe sisteme cu debit variabil de agent frigorific (VRF). Această tehnologie este utilizată în aplicaţii comerciale, de la spaţii comerciale uşoare, cum ar fi magazinele de vânzare cu amănuntul, până la proiecte mari, cum ar fi hotelurile şi spitalele. Portofoliul din aceste regiuni este completat de pompele de căldură aer-apă eficiente, pe care Johnson Controls le oferă mai ales în Europa.