BRD a redus estimarea privind creşterea economică a României în 2012 de la 2,8% la 2,1%

C.P.
Ziarul BURSA #Macroeconomie / 21 octombrie 2011

BRD - Groupe Societe Generale a redus estimarea privind avansul economiei în 2012 de la 2,8% la 2,1%, în condiţiile în care motoarele de creştere din acest an, exporturile şi agricultura îşi vor încetini aportul, dar vor fi compensate de o majorare a consumului, în special cel guvernamental.

"BRD nu a avut prognoze de PIB pentru anul viitor mai mari de 3%, iar ultima rectificare a fost către 2,8% (...) Cu toate acestea, ceea ce avem acum ca ipoteze de bază se poate schimba radical într-o lună, două. Acum avem în vedere că Ministerul Afacerilor Europene va reuşi să stimuleze absobţia şi să atragă tot mai multe fonduri. Dar rezultatele nu se pot obţine doar din înţelepciunea unei instituţii", afirmă economistul şef al BRD, Florian Libocor, citat de Mediafax.

Pentru acest an, analiştii BRD îşi menţin prognoza de creştere a PIB cu 1,5%.

Raportul macroeconomic de toam-nă al băncii relevă că agricultura va avea un rol important în creşterea economică din acest an, dar va crea un efect de bază care nu va favoriza dinamica de anul viitor.

"Producţia agricolă peste aşteptări va contribui mai mult la creşterea PIB în 2011 (+15,5% y/y, real şi +0,9% la PIB), însă acest sector este impredictibil pe termen mediu, fiind dependent de evoluţia condiţiilor meteo", se arată în raportul BRD.

Al doilea motor de creştere, exporturile, va fi afectat de încetinirea economiei globale, care va reduce cererea externă, cu impact negativ asupra industriei, în special în 2012.

Libocor este de părere că exporturile nu pot compensa evoluţiile externe din lipsă de diversificare şi nici sofisticate, printre produsele cu tehnologie încorporată mai ridicată numărându-se doar autovehiculele Dacia.

"Consumul privat are potenţial să se stabilizeze în 2011, însă evoluţia va fi moderată în 2012. Investiţiile pot creşte robust, dacă absorbţia fondurilor UE creşte, luând în considerare nevoia de investiţii în infrastructură. Privind în perspectivă, evoluţia PIB va fi pozitivă însă sub PIB potenţial de 4% pe termen mediu", se mai spune în document.

Economistul şef al BRD crede că România ar putea să profite de amplasamentul geopolitic şi să reia legăturile comerciale cu zona de la estul Uniunii Europene, o piaţă "nearsă", care dispune de reusurse, forţă de muncă şi capacitate de absorbţie în consum.

Libocor mai atrage atenţia că după aproape trei ani de criză aportul serviciilor în PIB a revenit sub 50%, în condiţiile în care în modelul economiilor europene acest sector are o contribuţie de peste 70%.

"Abia în 2013 vom putea vorbi de reîntoarcere la o anumită normalitate (...) Vom mai avea doi poate trei ani dificili şi tensionaţi. Ce s-a întâmplat la nivel mondial în ultimii trei ani nu se poate corecta foarte reprede. Asis-tăm la o regândire a întregului sistem financiar global", a conchis economistul şef al BRD.

Analiştii băncii estimează pentru anul 2013 o creştere a PIB cu 3,3%.

Raport BRD: BNR ar putea reduce dobânda cu 0,25 puncte în noiembrie, la 6%, şi la 5,5% anul viitor

BNR ar putea reduce rata de politică monetară cu 0,25 puncte în şedinţa din noiembrie, de la 6,25% la 6%, iar în 2012 cu încă 0,5 puncte, până la 5,5%, atitudine prudentă chiar dacă inflaţia coboară în intervalul ţintit, fiind necesară consolidarea noului nivel, potrivit BRD-Groupe Societe Generale. "Inflaţia este cea mai bună veste din acest an şi, deşi nimeni nu s-a aşteptat la această revenire, probabil va fi atinsă ţinta stabilită de BNR. Dar o inflaţie de 3,5% nu va aduce schimbări mari de politică monetară. Trebuie mai întâi consolidat acest nivel", a declarat Florian Libocor, economistul-şef al BRD-Groupe Societe Generale.

Potrivit raportului macroeconomic de toamnă al BRD, inflaţia va închide acest an la un nivel de 3,8% şi va coborî la 3,6% în 2012 şi 3% în 2013.

"Dacă lucrurile merg pe trendul actual, este foarte posibil ca pe 2 noiembrie BNR să dea o decizie semnal prin reducerea modică a dobânzii de politică monetară, cu 0,25 puncte procentuale, care să transmită încredere în economie, atât firmelor, cât şi populaţiei. După aceea, este posibil să vedem şi o nouă reducere a ratei rezervelor minime obligatorii", a spus Libocor.

Analistul macroeconomic al BRD, Monica Croitoru, a punctat că, în condiţiile unei inflaţii de 3,5% în 2012 şi a unei rate de politică economică de 5,5% pe an, dobînda reală de 200 de puncte de bază rămâne foarte înaltă în contextul unei ţări cu rating investiţional, ceea ce va face foarte atractive titlurile de stat emise de România.

Cotaţii Internaţionale

vezi aici mai multe cotaţii

Bursa Construcţiilor

www.constructiibursa.ro

Comanda carte
veolia.ro
Apanova
digi.ro
aages.ro
danescu.ro
librarie.net
Mozart
Schlumberger
arsc.ro
Stiri Locale

Curs valutar BNR

21 Noi. 2024
Euro (EUR)Euro4.9766
Dolar SUA (USD)Dolar SUA4.7317
Franc elveţian (CHF)Franc elveţian5.3535
Liră sterlină (GBP)Liră sterlină5.9743
Gram de aur (XAU)Gram de aur405.9099

convertor valutar

»=
?

mai multe cotaţii valutare

Cotaţii Emitenţi BVB
Cotaţii fonduri mutuale
Mirosul Crăciunului
Teatrul Național I. L. Caragiale Bucuresti
petreceriperfecte.ro
targuldeturism.ro
Studiul 'Imperiul Roman subjugă Împărăţia lui Dumnezeu'
The study 'The Roman Empire subjugates the Kingdom of God'
BURSA
BURSA
Împărăţia lui Dumnezeu pe Pământ
The Kingdom of God on Earth
Carte - Golden calf - the meaning of interest rate
Carte - The crisis solution terminus a quo
www.agerpres.ro
www.dreptonline.ro
www.hipo.ro

adb