BREXIT - PRIMA CONFERINŢĂ DIN ROMÂNIA/LUDWIK SOBOLEWSKI, BVB: "Listările companiilor româneşti pe pieţe străine nu au sens"

A.A.
Ziarul BURSA #Internaţional / 28 iunie 2016

"Listările companiilor româneşti pe pieţe străine nu au sens"

Piaţa de capital autohtonă trebuie să fie susţinută de autorităţi şi de guvern, în contextul Brexitului, consideră Ludwik Sobolewski, directorul general al Bursei de Valori Bucureşti, acesta apreciind că listările companiilor româneşti pe pieţe străine nu au sens.

"După Brexit, trebuie să învăţăm lecţia că România trebuie să aibă instituţii mai puternice", a spus Ludwik Sobolewski, adăugând: "Nu este important ce se va întâmpla în UE, în următorii doi ani, ci ceea ce nu se va întâmpla. UE se va concentra pe negocierea cu Marea Britanie, iar concentrarea pe economie va fi abandonată. Este important pentru România să îşi întărească instituţiile. Nimeni nu poate face treaba în locul României. Piaţa de capital trebuie să fie susţinută de autorităţi şi de guvern. Nu mă refer numai la susţinere verbală, ci la fapte.

În acest context, sper să fie vizibilă o strategie, pentru că este un nonsens să dezvoltăm alte pieţe prin listările duble".

În opinia directorului general BVB, listările companiilor autohtone şi pe alte pieţe au avut sens, la un moment dat, pe fondul necesităţi accesării investitorilor străini.

"Dar, pentru companiile deja listate, precum Petrom, listarea la Londra nu are absolut nici un sens", a precizat domnul Sobolewski: "Am acceptat că există o necesitate, în cazul Romgaz şi Electrica, să se listeze la Londra, dar pentru Fondul Proprietatea nu am văzut nici un motiv".

Dezavantajele listării duale s-au văzut, deja, cu ocazia votului din Marea Britanie când lichiditatea pentru titlurile româneşti listate acolo a fost mai mică decât la Bucureşti, însă volatilitatea a fost mai ridicată. "Companiile au pierdut mai multă valoare la Londra decât la Bucureşti. Mecanismul descoperirii preţului funcţionează mai bine acolo unde este lichiditatea mai mare. Din păcate, listările secundare au condus la fragmentarea lichidităţii pe emitenţii români", a mai spus şeful Bursei.

Potrivit acestuia, peste câţiva ani, companiile româneşti listate la Londra s-ar putea să fie prinse în capcană fără posibilitatea de a-şi majora capitalul.

Domnul Sobolewski mai cosideră că Brexit-ul deschide drumul spre alte pieţe financiare pe continent: "Companiile listate vor fi mereu ataşate de locul de baştină, în special IMM-urile. Varşovia va rămâne centrul financiar al Europei de Est, dar Bucureştiul ar trebui să devină un centru financiar pentru Europa de Sud Est".

CEO-ul BVB a mai spus că ar încuraja companiile să "remain" (rămână), pe piaţa locală.

Opinia Cititorului ( 7 )

  1. Mai bine le listam la Viena decat la Londra. La Londra nu ne baga nimeni in seama, companiile , chiar si FP , sunt prea mici si prea de la periferie... La Viena companiile noastre ar fi fost mici vedete .

     

    1. Mai bine le listam la Chisinau decat la Londra.Macar acolo avem certitudinea ca vor rasturna piata.

      Sau in Honolulu zic si eu. 

      facem impreuna un roadshow Cucuietii din Deal-Bolintin Vale si explicam care ar fi avantajele listarii la Chisinau. Primul avantaj ar fi ca putem amortiza cinci virgula opt miliarde pe munca de lamurire pentru Veta lu Pandele sa faca ciulama buna pentru Ghita a lu Necioplitu ca sa fie de acord sa semneze pentru imprumutu de la CAR sa poata cumpara actiuni la Banca Flamanda

      Ba pardon, a lui Pandele este Firea, iar i Ghita e a' lu' SRI.

      pentru a putea sa visam in continuare la ce ne poveste domnul doctor in stiinte juridice Sobolewski. Interesant ca niciodata nu am auzit sa fie apelat cu titlul de doctor....

    stimate domnule Sobolewski si nu e departe ziua in care veti fi intrebat de ce ati acceptat sa fie modificata calculatia VAN folosind o raportare financiara care nu este admisa intr-o piata reglementata. Domnul Mobius crezandu-se BAIAT de BAIAT si-a luat intr-adevar precautiunile necesare in 2011 ianuarie cand a afirmat ca nu este niciun avantaj de a fi membru al UE pentru piata de capital. Incepand cu data de 23 iunie lucrurile s-au schimbat si va fi extrem de greu sa ne convinga ca nu a stiut de regulamentul 1606 per 2002. La fel si pentru dumneavostra care lasati din ianuarie pana in aprilie 2015 sa functioneze conform IFRS si imediat cum a fost listata pe Londra va reintoarceti la RAS. Principiile de buna functionare a contabilitatii spun ca se pastreaza bazele de raportare si atunci cand se schimba se argumenteaza si motivul. Care a fost motivul pentru care pe 12 mai FP comunica rezultatele in IFRS pentru aprilie si pe 19 mai se modifica astfel ca incepand cu luna mai se raporteaza din nou in RAS va fi mai palpitanta ca o povestire a Sheherazadei...

    are dreptate polonezul

Cotaţii Internaţionale

vezi aici mai multe cotaţii

Bursa Construcţiilor

www.constructiibursa.ro

Comanda carte
veolia.ro
Apanova
digi.ro
aages.ro
danescu.ro
librarie.net
Mozart
Schlumberger
arsc.ro
Stiri Locale

Curs valutar BNR

21 Noi. 2024
Euro (EUR)Euro4.9766
Dolar SUA (USD)Dolar SUA4.7317
Franc elveţian (CHF)Franc elveţian5.3535
Liră sterlină (GBP)Liră sterlină5.9743
Gram de aur (XAU)Gram de aur405.9099

convertor valutar

»=
?

mai multe cotaţii valutare

Cotaţii Emitenţi BVB
Cotaţii fonduri mutuale
Mirosul Crăciunului
Teatrul Național I. L. Caragiale Bucuresti
petreceriperfecte.ro
targuldeturism.ro
Studiul 'Imperiul Roman subjugă Împărăţia lui Dumnezeu'
The study 'The Roman Empire subjugates the Kingdom of God'
BURSA
BURSA
Împărăţia lui Dumnezeu pe Pământ
The Kingdom of God on Earth
Carte - Golden calf - the meaning of interest rate
Carte - The crisis solution terminus a quo
www.agerpres.ro
www.dreptonline.ro
www.hipo.ro

adb