Cabinetul condus de Emil Boc s-a prezentat, ieri, la Palatul Cotroceni, pentru consultări cu şeful statului, după ce preşedintele Traian Băsescu s-a arătat nemulţumit de lipsa măsurilor de reducere a cheltuielilor publice şi de ritmul prea lent al procesului de des-centralizare.
Traian Băsescu a declarat, recent, că "nu prea a remarcat" disponibilizări în sectorul bugetar, iar în privinţa descentralizării, şeful statului a spus, ieri, că acest proces "nu apare în mod real şi accelerat".
Şeful statului a explicat că doreşte să se consulte cu membrii Guvernului pe probleme ce ţin de capacitatea ţării noastre să accelereze procesul de ieşire din criză şi să nu trăiască din împrumuturi: "Ce se întâmplă în astfel de situaţii vedem puţin mai la sud", a spus preşedintele, referindu-se la problemele financiare ale Greciei.
Aceste aspecte au fost semnalate, ieri, şi de către reprezentantul Fondului Monetar Internaţional (FMI) pentru România, Tonny Lybek, care a declarat, pentru Mediafax, că ţinta de deficit bugetar negociată pentru anul curent de către Fond cu autorităţile noastre este deja "foarte mare".
Tonny Lybek a subliniat că FMI va analiza, la următoarea evaluare a programului economic al ţării noastre, (n.r. de care depinde eliberarea unei noi tranşe de 850 de milioane de euro din acordul de împrumut ) şi modul în care Guvernul a redus cheltuielile bugetare: "La următoarea evaluare ne vom uita la întreaga imagine a cadrului macroeconomic.
Facem o revizuire a tuturor factorilor şi vom analiza modul în care Guvernul României şi-a îndeplinit angajamentele de a reduce cheltuielile bugetare".
Întâlnirea dintre şeful statului şi membrii guvernului a fost catalogată de către partidele de opoziţie ca fiind "o mascaradă" şi un nou exemplu de "tele-politică", în locul "şedinţei de Guvern" de la Palatul Cotroceni fiind mai necesar, în opinia social-democraţilor, ca Executivul să prezinte soluţii pentru problemele economiei naţionale.
Însă, în mapa miniştrilor (n.r. care au primit sarcini de la premier să prezinte în următoarele săptămâni un plan de restructurare al ministerelor pe care le gestionează) a figurat un raport din care reiese intenţia Guvernului de a reduce, anul acesta, cheltuielile de personal cu 5% faţă de 2009. Raportul a fost conceput luni seara, la Guvern, în cadrul unei întâlniri pregătitoare a consultărilor de la Cotroceni.
Reducerea cheltuielilor va consta, în pricipal, în concedieri din întreaga administraţie, ce vor avea loc în perioada septembrie-decembrie, procesul urmând să continue şi anul viitor.
Asta în condiţiile în care mai mulţi miniştri au declarat, recent, că nu vor mai face concedieri, susţinând că le-au efectuat deja. "Din punctul meu de vedere, nu există nicio problemă, pentru că la Ministerul Transporturilor s-au făcut disponibilizările", spunea, recent, ministrul Radu Berceanu. "Ministerul Muncii nu va mai face disponibilizări pentru că au fost deja concediate destule persoane", afirma şi ministrul Mihai Şeitan.
Însă,, prim-ministrul Emil Boc a subliniat că obiectivul Guvernului pentru anul acesta este să reducă cheltuielile de personal de la 9,4% din PIB, la 8,7%.
Premierul a mai susţinut că nivelul cheltuielilor de personal a scăzut cu 16% în intervalul decembrie 2008 - februarie 2010 şi a afirmat că deficitul bugetar ar fi urcat la 12%, în 2009, şi la 17%, în 2010, dacă Executivul pe care îl conduce ar fi continuat politica Guvernului Tăriceanu.
Preşedintele Băsescu a apreciat că Guvernul şi-a asumat măsuri curajoase, absolut necesare şi totodată extrem de dificile, referindu-se la reformele din sistemul public de salarizare şi din cel al pensiilor
• Băsescu: "ANI a fost desfiinţată spre marea veselie a unora"
Alte subiecte ale discuţiei dintre şeful statului şi membrii Guvernului au fost cheltuielile sociale, absorbţia fondurilor de la UE, legislaţia achiziţiilor publice, revizuirea Constituţiei, dar şi problemele din Justiţie. În context, Traian Băsescu a apreciat că, în baza deciziei Curţii Constituţionale, Agenţia Naţională de Integritate (ANI) a fost practic desfiinţată, "spre marea veselie a unora şi spre marele deserviciu făcut României". "România reuşise să se recredibilizeze în procesul de a elimina clauza de salvgardare pe Justiţie şi prin funcţionarea ANI", a spus Băsescu.