Certificatele de depozit pentru cereale ar putea fi disponibile atât la purtător cât şi electronic, potrivit proiectului propus de Ministerul Agriculturii şi Dezvoltării Regionale (MADR), ne-a declarat Septimiu Stoica, preşedintele Bursei Române de Mărfuri (BRM). Daniel Constantin, Ministrul Agriculturii, a declarat, la finalul săptămânii trecute, că, în şedinţa de guvern din această săptămână, va fi dat spre aprobare un act normativ pentru reintroducerea certificatului de depozit pe baza cărora fermierii pot obţine credite.
"Aceste certificate sunt foarte importante pentru asigurarea bancabilităţii produselor cerealiere, asigurând astfel accesul la finanţare. Totodată, acestea vor uşura comerţul şi vor contribui la dezvoltarea unei Burse de Cereale locale", ne-a explicat Septimiu Stoica.
Daniel Constantin a reamintit săptămâna trecută că acordarea acestor certificate a fost suspendată în 2013, deoarece legislaţia favoriza un număr redus de persoane, în special marii fermieri.
Schema de garantare a certificatelor de depozit pentru seminţe de consum a fost operaţionalizată începând cu anul 2009 şi a funcţionat până în aprilie 2013, când a fost suspendată. "Noua formă a legii favorizează toţi fermierii. E un proiect discutat cu fondurile de garantare şi cu băncile. Săptămâna viitoare (n.r.-aceasta) sper să intre pe ordinea de zi a guvernului", a mai spus domnia sa.
Agricultorii pot beneficia, pe baza certificatului, de un împrumut bancar garantat de stat, nemaifiind astfel nevoiţi să vândă cerealele imediat după recoltare, când preţurile sunt mai mici. Totodată, producătorii şi comercianţii pot tranzacţiona aceste certificate fără să fie nevoie să aducă marfa efectiv.
Miza cea mai importantă a proiectului de lege este, însă, emiterea acestor certificate în sistem electronic, fapt ce ar favoriza tranzacţionarea ulterioară pe o Bursă de Cereale, potrivit lui Septimiu Stoica. "Ne dorim foarte mult să se aprobe şi emiterea certificatelor în variantă electronică, deoarece vrem să organizăm un registru electronic pentru produsele cerealiere", ne-a precizat oficialul BRM. Domnia sa susţine că, în acest fel, marfa s-ar fungibiliza, iar registrul electronic ar permite nu doar înregistrarea acestora, ci şi tranzacţionarea efectivă. Reprezentantul BRM a conchis: "Licitaţiile pentru cereale ar deveni mai simple şi mai transparente cu ajutorul acestui registru. În plus, odată ce marfa devine fungibilă, putem să ne gândim chiar şi la tranzacţii de tip spot şi licitaţii pe model continuu, fapt ce ar configura o adevărată piaţă în ţara noastră pe segmentul cerealier".
Anul trecut, mai multe voci din industria agricolă şi nu numai menţionau că una din principalele provocări pentru funcţionarea unei burse de cereale este reprezentată de lipsa unui sistem de garantare a depozitelor de cereale. Acest lucru scade disponibilitatea fermierilor şi a producătorilor de a tranzacţiona pe o bursă de cereale şi favorizează vânzările directe către silozurile marilor traderi, ce monopolizează piaţa.
Din 2009 şi până la data suspendării schemei, depozitarii licentiaţi beneficiari ai schemei au emis un număr de 1.187 de certificate de depozit, aferent unei cantităţi de seminţe de consum de 1,644 milioane de tone, având o valoare actualizată la data curentă de 1,4 miliarde de lei. Certificatele se acordau prin Fondul de Garantare a Creditului Rural (FGCR).
O iniţiativă privind modificarea legislaţiei certficatelor de depozit pentru cereale a fost lansată încă din luna octombrie a anului trecut de membrii Comisiei pentru Agricultură, Silvicultură, Industrie alimentară şi Servicii specifice din Camera Deputaţilor. Aceştia au înfiinţat un grup de specialişti pentru a lucra la modificarea acestei legislaţii, în urma discuţiilor cu membrii Ligii Asociaţiilor Producătorilor Agricoli din România.
Totodată, în 23 septembrie 2013, Guvernul României a adoptat un Memorandum prin care se agrea dezvoltarea unei burse a cerealelor în parteneriat cu BRM. Primul pas din acest proiect a fost semnarea unui parteneriat între BRM şi MADR în vederea dezvoltării unei sistem de cotaţii al cerealelor. În cadrul acestui proiect, BRM va colabora şi cu asociaţii din sectorul agricol
1. Gigacaloria sub forma de impulsuri ... ca la taxi
(mesaj trimis de doru stoian în data de 24.02.2014, 19:04)
Resetarea aparatului (repartitoarelor de costuri) permitand - totusi - si vanzarea de impulsuri ........... in lipsa = adica parazite.
De ce nu, si Registru Electronic pentru cereale ?
Am facut noi Registru Cadastral in care suprafata - nu doar cea agricola - a Romaniei, a ajuns ca sa se apropie de cea a Chinei.
Va dati seama PRODUCTIA ....... si influenta agriculturii in PIB ce-o sa mai creasca ???
1.1. Dezvoltarea unui sistem de cotatii pentru cereale? (răspuns la opinia nr. 1)
(mesaj trimis de doru stoian în data de 24.02.2014, 20:18)
SISTEMUL ..... I (fara licitatie)
1) bagi toate cotatiile
- stranse zilnic pana la ora H -
intr-un joben, intr-o palarie adanca;
2) amesteci bine, bine, cotatiile, pana ametesc si ele, si amestecatorul ... si juriul din partea publicului;
3) si apoi faci 3 EX_TRAGERI de cotatii din joben .......... neaparat cu "craciunite"!
Jocul bursier, va stimula "INVESTITIILE" in agricultura, deoarece se aseamana mult cu jocul BINGO !