BROKERII: "Incertitudinea privind Pilonul II de pensii - cauză pentru deprecierea pieţei"

ANDREI IACOMI
Ziarul BURSA #Companii / 18 mai 2018

"Incertitudinea privind Pilonul II de pensii - cauză pentru deprecierea pieţei"

"Volumele reduse de tranzacţionare reflectă lipsa din piaţă a investitorilor instituţionali", potrivit analiştilor

Indicii Bursei de Valori Bucureşti (BVB) au avut parte de scăderi în ultima perioadă, cel mai important coş de acţiuni al pieţei, BET, pierzând aproape 430 de puncte după momentul în care, pe data de 24 aprilie 2018, cotaţia indicelui depăşea, pentru prima dată după mai bine de zece ani, nivelul de 9.000 de puncte.

Practic, în perioada 24 aprilie - 16 mai 2018, referinţa pieţei noastre de capital a coborât cu 4,76%. Şi alte coşuri de acţiuni de la BVB au avut parte de evoluţii similare, indicele financiar BET-FI scăzând cu 3,72%, în timp ce indicele extins, BET-XT, a coborât cu 0,98%, în acelaşi interval de timp.

Lucian Isac, director general în cadrul Estinvest Focşani, ne-a spus: "În opinia mea, este posibil ca unul dintre motivele pentru care piaţa scade să fie dat discuţiile din spaţiul public cu privire la Pilonul II de pensii. În acest context, investitorii, în special cei instituţionali, stau în expectativă, fără a intra la cumpărare, ceea ce se reflectă în volumele foarte reduse din ultima perioadă.

Practic, piaţa este dominată de vânzători care nu îşi găsesc o contraparte suficientă, cu toate că randamentele dividendelor pentru unii emitenţi sunt încă ridicate".

Dragoş Mesaroş, Goldring: "Până la aflarea unei decizii legate de Pilonul II de pensii, este posibil ca lichiditatea să rămână foarte scăzută"

Şi Dragoş Mesaroş, director de tranzacţionare în cadrul societăţii de brokeraj Goldring, este de aceeaşi părere. Domnia sa ne-a declarat: "Din punctul meu de vedere, scăderile apărute în piaţă au la bază un cumul de factori, dar cel mai important element este dat de nesiguranţa ce vizează Pilonul II de pensii.

Volumele atât de mici din ultima perioadă indică, probabil, lipsa fondurilor de pensii, dar şi a altor investitori instituţionali, care să susţină cumpărarea, în contextul în care aceşti actori ai pieţei sunt cei care aduc cea mai mare parte a lichidităţii.

Cred că, în momentul de faţă, singurii investitori care tranzacţionează la BVB sunt cei locali.

Ar mai fi şi alte elemente, de pildă rezultatele financiare trimestriale sub aşteptări raportate de unii emitenţi, creşterea Robor sau a inflaţiei, dar acestea sunt secundare.

Până la aflarea unei decizii legate de Pilonul II de pensii, probabil luna viitoare, este posibil ca lichiditatea să rămână în continuare foarte scăzută".

Alţi brokeri activi la BVB au subliniat evoluţia diferită a pieţei noastre faţă de cele internaţionale. Aceştia ne-au transmis: "Piaţa noastră de capital este decuplată faţă de ceea ce se întâmplă în pieţele externe, pentru că, în ultimele săptămâni, când acestea au avut parte de creşteri, la noi indicii s-au depreciat.

Principalul motiv pentru apariţia acestei situaţii este dat de povestea Pilonului II de pensii, din cauza căruia investitorii instituţionali, cei care practic fac piaţa, stau deoparte. Astfel, volumele sunt foarte mici, chiar şi pentru o bursă cu o lichiditate redusă ca a noastră, ceea ce arată că problema pieţei este de natură internă".

În luna aprilie, reprezentanţii Guvernului au anunţat că lucrează la un mecanism prin care Pilonul II de pensii private să devină opţional.

Potrivit ministrului Finanţelor Publice, Eugen Teodorovici, este posibil ca mecanis-mul pentru transferul pensiei de la Pilonul II la Pilonul I (sistemul public de pensii) să fie pus pe masa Guvernului până la finalul primului semestru din acest an, în dorinţa creării unei concurenţe între cei doi piloni.

Recent, CFA România, asociaţia profesioniştilor în investiţii din România, a aratăt că în conturile celor şapte fonduri de pensii private obligatorii din ţara noastră s-au strâns peste nouă miliarde de euro.

CFA a avertizat: "În cazul în care contribuţiile viitoare la Pilonul II ar fi direcţionate către bugetul de stat, efectul pentru piaţa de capital ar fi catastrofal".

Pe data de 16 mai, Radu Crăciun, preşedintele Asociaţiei pentru Pensiile Administrate Privat din România (APAPR), a infirmat informaţiile conform cărora a primit un document cu privire la Pilonul II de pensii şi că ar exista un dialog susţinut în privinţa unui document sau vreunui proiect legat de Pilonul II, potrivit Agerpres.

Anterior, domnia sa arăta că fondurile de pensii reprezintă cel mai mare investitor instituţional din piaţa de capital.

Potrivit APAPR, la bursa noastră fondurile de Pilon II deţin circa 1,9 miliarde euro (20% din acţiunile liber tranzacţionate), asigurând circa 15% din lichiditate.

Opinia Cititorului ( 12 )

  1. O tara condusa de hoti. Dupa ce si-au trecut pe persoana fizica toate bunurile acestei tari acum vor sa fure si viitorul nostru, pentru a-si plati lor pensii speciale.

    Oare chiar asa de orbi suntem sau de nepasatori? 

    Ce inseamna efectul ar fi catastrofal. Sa ne spuna concret ce se poate intampla: se vand actiunile din pilonul II si pretul scade insemna ca vor intra la cumparare alte fonduri. Cred ca prea suntem fatalisti! De fapt cand s-a infiintat Pilonul II mare lucru nu s-a simtit in piata. Dupa judecata de acum ar fi trebuit sa fie o crestere insemnata de pret a actiunilor pe BVB, ceea ce nu s-a vazut.

    1. Cred ca avem toate motivele sa fim fatalisti. Nu e numai problema pilonului 2. E modul in care Guvernul trateaza piata de capital. Nu e nimeni tras la raspundere pentru manipularea pietei desi au facut-o. Si asta alunga marii investitori chiar daca avem randamente ridicate la dividende.

    La Varsovia reforma fondurilor de pensii a fost mai dura si acum WSE este 150% din Vienna stock Exchange.

    1. La noi diferit de Polonia si revolutia a fost cu sange! De ce ar fi acum altfel?

    Cotatiile principalilor emitenti la BVB arata deja catastrofal. Uitati-va bine BRD, TLV, etc... caderi catastrofale pre-dividend, cum nu s-au mai vazut pana acum. Romania e o catastrofa in intregul ei.

    1. E catastrofa si in detalii!

      Un factor ca adus la scăderea cotațiilor a fost indirjirea cu care s-au opus coducerea tgn, cote, hidro etc la memorandum incluziv ezitările și revenirile guvernului!

    asa din senin a fost dat afara postolache de la ing?ia vedeti ce actiuni a cumparat la mult peste pretul pietei si cine au fost vinzatori.nu va spun emitenti .va las sa cautati.

    Deci, practic, toata cresterea BVB de inceput de an a fost un fel de "boiling room", s-au aruncat niste actiuni dintr- un buzunar in altul, sa poata sa descarce smecherii. Cred ca e cea mai catastrofala cadere pre-dividend de cand exista bursa, semn ca economia romaneasca e sub controlul unor dubiosi.

    Numai in tarile africane si cele foarte corupte lumea nu cumpara actiuni in anticiparea dividendului, cum se intampla in prezent la TLV unde dividendul e de 0,14 lei pe actiune iar actiunea s-a corectat cu 0,37 lei pe actiune in numai 2 saptanani ante- dividend, iar caderea verticala continua. 3,5 milioane de actiuni in ASK si numa 0,5 milioane in BID.

    1. Daca crezi ca sti mai bine decat piata, vinde casa si cumpara TLV.

      Eu unul ma gandesc ca poate cineva stie ceva ce eu nu stiu. 

      In general insa nu vad logica in a cumpara in anticiparea dividendului asa tarziu. Dividendul e inclus in pret de mult. 

Cotaţii Internaţionale

vezi aici mai multe cotaţii

Bursa Construcţiilor

www.constructiibursa.ro

Comanda carte
veolia.ro
Apanova
digi.ro
aages.ro
danescu.ro
librarie.net
Mozart
Schlumberger
arsc.ro
Stiri Locale

Curs valutar BNR

21 Noi. 2024
Euro (EUR)Euro4.9766
Dolar SUA (USD)Dolar SUA4.7317
Franc elveţian (CHF)Franc elveţian5.3535
Liră sterlină (GBP)Liră sterlină5.9743
Gram de aur (XAU)Gram de aur405.9099

convertor valutar

»=
?

mai multe cotaţii valutare

Cotaţii Emitenţi BVB
Cotaţii fonduri mutuale
Mirosul Crăciunului
Teatrul Național I. L. Caragiale Bucuresti
petreceriperfecte.ro
targuldeturism.ro
Studiul 'Imperiul Roman subjugă Împărăţia lui Dumnezeu'
The study 'The Roman Empire subjugates the Kingdom of God'
BURSA
BURSA
Împărăţia lui Dumnezeu pe Pământ
The Kingdom of God on Earth
Carte - Golden calf - the meaning of interest rate
Carte - The crisis solution terminus a quo
www.agerpres.ro
www.dreptonline.ro
www.hipo.ro

adb