Bucureşti - a şasea capitală europeană, după numărul populaţiei

Costi Dobrea
Ziarul BURSA #Cultură / 28 iunie 2004

Bucureştiul ocupă locul al şaselea în clasamentul celor mai populate capitale europene, potrivit unui studiu realizat de Biroul de Statistică al Uniunii Europene (Eurostat) şi publicat la sfîrşitul săptămînii trecute. Pe primul loc în acest top se situează Londra, cu o populaţie de peste 7,1 milioane de locuitori. Totuşi, capitala Marii Britanii include şi zonele învecinate, astfel că cele şapte milioane de locuitori fac parte din aşa-zisul "Greater London". Dacă sînt luaţi în calcul numai locuitorii vechiului oraş, care acum este socotit doar centrul capitalei engleze, atunci populaţia se ridică la numai 2,76 milioane de locuitori.

Parisul, capitala Franţei, se află pe locul al doilea în clasament, cu 6,1 milioane de locuitori, însă situaţia este similară cu cea a Londrei. Dacă nu sînt incluse regiunile învecinate, oraşul numără 2,1 milioane de locuitori. În plus, cîteva oraşe din Franţa şi Marea Britanie figurează pe primele zece poziţii în clasamentul Eurostat privind ponderea populaţiei sub 15 ani.

În ţara noastră, Călăraşi este cel mai "tînăr" oraş - 18,4% din cei 74.000 de locuitori pe care îi numără au sub 15 ani. Urmează Bacăul şi Oradea, cu circa 16% din populaţie sub 15 ani. În Bucureşti, segmentul analizat are o pondere de numai 12,9% din totalul populaţiei.

Dacă privim la polul opus, observăm că Italia numără cei mai mulţi vîrstnici. Astfel, în şapte oraşe italiene, între 10 şi 13% din locuitori au peste 75 de ani. Spre deosebire, în Bucureşti, doar 5,3% din populaţie are peste 75 de ani, deşi în capitala României sînt cele mai multe persoane vîrstnice. Un alt oraş cu mulţi bătrîni este Aradul - 4,5% din populaţie.

Studiul Eurostat a fost realizat atît în cele 25 de ţări membre ale Uniunii Europene, cît şi în România şi Bulgaria, iar cifrele sînt aferente anului 2001. Cele mai recente date privind populaţia din ţara noastră au fost publicate de către Institutul Naţional de Statistică (INSSE), şi ele se referă la situaţia din 2002, anul recensămîntului. Diferenţele dintre cifrele publicate de Eurostat şi cele ale INSSE nu influenţează situaţia reliefată.

Cercetarea Eurostat a cuprins 258 de oraşe, cu minimum 50.000 de locuitori. Eşantionul analizat a fost de 107 milioane de locuitori, adică aproximativ o cincime din populaţia celor 27 de ţări. Oraşele incluse în studiu nu sînt neapărat cele mai mari, dar sînt reprezentative la nivel naţional.

Cotaţii Internaţionale

vezi aici mai multe cotaţii

Bursa Construcţiilor

www.constructiibursa.ro

Comanda carte
danescu.ro
boromir.ro
Mozart
Schlumberger
arsc.ro
domeniileostrov.ro
Stiri Locale

Curs valutar BNR

18 Dec. 2024
Euro (EUR)Euro4.9755
Dolar SUA (USD)Dolar SUA4.7397
Franc elveţian (CHF)Franc elveţian5.3041
Liră sterlină (GBP)Liră sterlină6.0232
Gram de aur (XAU)Gram de aur403.6495

convertor valutar

»=
?

mai multe cotaţii valutare

Cotaţii Emitenţi BVB
Cotaţii fonduri mutuale
petreceriperfecte.ro
novaplus.ro
Studiul 'Imperiul Roman subjugă Împărăţia lui Dumnezeu'
The study 'The Roman Empire subjugates the Kingdom of God'
BURSA
BURSA
Împărăţia lui Dumnezeu pe Pământ
The Kingdom of God on Earth
Carte - Golden calf - the meaning of interest rate
Carte - The crisis solution terminus a quo
www.agerpres.ro
www.dreptonline.ro
www.hipo.ro

adb