Cei care prin modul în care consumă energie ajută şi Sistemul Energetic Naţional ar trebui premiaţi şi vrem să facem un cadru corect, în care şi participanţii la sector şi consumatorii să aibă confortul că un comportament responsabil va fi şi recompensat, a declarat, miercuri, ministrul Energiei, Sebastian Burduja, la finalul şedinţei cu producătorii de energie, potrivit Agerpres.
În acest sens, a subliniat el, a avut loc o primă întâlnire informală cu un grup de lucru, deoarece în România nu există în momentul de faţă un astfel de cadru de reglementare.
"Am avut azi (miercuri n.r) o primă întâlnire informală cu un grup de lucru, cu furnizorii, cu distribuitorii, cu experţii din minister, cu ANRE (Autoritatea Naţională de Reglementare în domeniul Energetic n.r). Bineînţeles că ne uităm şi trebuie să mergem acolo unde alte state deja sunt de ani de zile şi anume să-i premiem pe acei care prin modul în care consumă energie ajută şi Sistemul Energetic Naţional. Nu avem un atare cadru în acest moment în România. Asta înseamnă că, dacă eu sunt consumator şi aleg să consum mai multă energie electrică în jurul prânzului, când am această energie solară ieftină în piaţă, voi avea o factură mai mică la sfârşitul lunii. Sau, în oglindă, dacă aleg să am un consum mai mic seara, când e vârf de consum la nivel naţional, de asemenea, să am o factură mai mică. Această idee o vom duce la bun sfârşit. Am încredere", a explicat Burduja.
Ministrul a adăugat că săptămâna viitoare urmează ca fiecare parte participantă la dialog să vină cu soluţii, cu propuneri concrete.
"Dacă e nevoie de reglementare, în zona ANRE avem toată deschiderea, în zona de legislaţie primară, secundară, ministerul are toată deschiderea, dar vrem să facem un cadru corect, în care şi participanţii la sectorul energetic şi consumatorii să aibă confortul că un comportament responsabil, eficient, va fi şi recompensat", a punctat Sebastian Burduja, conform Agerpres.
1. fără titlu
(mesaj trimis de anonim în data de 17.07.2024, 19:41)
dupa ce ca romania e saraca energetic... mai facem si "comuniste"...
"libertatea" ... de "consum".... livrati capacitatile ... nu bulshiturile..... ca deaia imping speculatorii pretul sus... de specula.... nu ca nu sunt capacitati.... sunt capacitati destule de productie...dar se dau pe schimbare macaz..si se creeaza in tara lipsuri artificiale la client final...sa nu care cine stie ce...sa aibe prea ieftin curentul...si sa poata naste 2-3 copii si spala de 2 ori pe zi scutece si vome....
hai sa stam in saracie...
terminati cu mentalitatea de rationalizare... prin rationalizare nu iese mimeni din saracie... investiti si livrati din abundenta cele necesare...ca se duce de rapa demograficul romanesc...
s c c r e t
1.1. fără titlu (răspuns la opinia nr. 1)
(mesaj trimis de ferencz în data de 17.07.2024, 20:24)
Rationalizarea este ideie buna. Doar ca contoarele inteligente coasta bani multi, iar montarea lor dureaza.
Ar fi interesant de stiut, automobilele electrice cat consuma. Incarcarea lor ar trebui dirijata dupa soare si vant.
1.2. fără titlu (răspuns la opinia nr. 1)
(mesaj trimis de anonim în data de 18.07.2024, 08:26)
Daca eram 25 milioane locuitori? Noroc sau blestem ca aproape 5 milioane de Romani au plecat? Nu avem drumuri, energie, sanatate, educatie, administratie etc. pentru cei care mai locuim aici. Peste tot suntem sufocati si stam la coada. Burduja Sebastian esti tanar dar fara viziune. Vorbiti de hidrocentrale si nu produceti inca piese noi pentru modernizare. Ati cumparat cateva hale de la UCM si ati transferat cateva sute de muncitori si vorbiti de investitii de miliarde....doar atat. Nu peste mult veti ramane doar o persoana laudaroasa si in aparenta pregatita, dar sunteti un ministru mediocru si comunist atunci cand ma sfatuiti cand sa aprind aragazul. Cina se ia seara, dupa ce ajung de la servici sau vreti sa mananc o gustare?
1.3. fără titlu (răspuns la opinia nr. 1)
(mesaj trimis de anonim în data de 18.07.2024, 12:00)
nu se duce de rapa" demograficul romanesc, a fost crescut artificial de ceausescu prin interzicerea avorturilor.
Adevarul este ca sufera o corectie mult necesara. Sunt zeci de mii de sate si comune ce nu isi au rostul, sute de mii de locuitori ce traiesc din agricultura de subzistenta sau ajutoare sociale, ramasite ale sistemului comunist.
Cu ajutorul marilor aglomerari urbane se va atinge un echilibru, ca va fi la 15 milioane sau la 10 milioane nu are importanta, va fi un echilibru natural / crestere organica.
Energie e din belsug ziua sau cand bate vantul. Este normal ca seara , noaptea sa fie pretul asta, producatorii in banda trebuie sa isi acopere pierderile din timpul zilei cand fotovoltaicele duc pretul sub pretul de productie al celor in banda. Nu face nimeni profit cu utilaje care merg doar 2-3 ore pe zi sau cand perioada de recuperare a investitiei se duce in 20-30 ani.
2. fără titlu
(mesaj trimis de anonim în data de 17.07.2024, 20:29)
Majoritatea oamenilor intre 25-65 de ani in timpul zilei sunt la munca, deci acasa consumul este minim. Eu prefer sa dau cu aspiratorul, sa sterg praful si sa aerisesc casa dimineata cand este mai racoare afara. Dupa cum merg treburile o sa ne trezim si o sa ne culcam cu gainile, exact ca in epoca de aur..
3. fără titlu
(mesaj trimis de anonim în data de 18.07.2024, 09:05)
Conducerea iresponsabila a ministerului cum se recompenseaza? Cu un mandat de europarlamentar!
4. Faceto si grup de cumparat Petrotel
(mesaj trimis de anonim în data de 18.07.2024, 13:59)
Mari capitalisti romani pot veni cu solutiile de finantare si repornire a Petrotel plus ca se valorifica creantele statului asupra Lukoil