Bursa de la Bucureşti se promovează la Londra

Ştefania CIOCÎRLAN
Ziarul BURSA #Piaţa de Capital / 22 noiembrie 2010

Bursa de la Bucureşti se promovează la Londra

O delegaţie oficială a Bursei de Valori Bucureşti (BVB) alcătuită din Valentin Iones­cu, directorul general al instituţiei, şi Ciprian Zah, vicepreşedinte al BVB, a mers la mijlocul săptămânii trecute la Londra ca să facă cunoştinţă marilor fonduri de inves­tiţii străine cu piaţa de capital de la noi. Reprezentanţii Bursei bucureştene s-au întâlnit şi cu membri din conducerea bursei londoneze, sperând să reuşească să pună bazele unei cooperări de durată cu bursa londoneză. Membri din conducerea London Stock Exchange sunt aşteptaţi, de asemenea, la Bucureşti, la începutul anului viitor.

"Ne-am întâlnit cu reprezentanţi ai marilor societăţi de administrare a fondurilor de investiţii, precum Fidelity Investments, Nomura, Armajaro, BlackRock, Esemplia, Charlemagne sau GLG, firme care adminis­trează active de sute de miliarde de euro", a declarat Valentin Ionescu, precizând că scopul delegaţiei a fost promovarea pieţei de capital autohtone şi a noii arhitecturi a acesteia, odată cu implementarea conturilor globale şi aducerea market-makerilor.

"Am discutat, de asemenea, despre viitoarele listări ale companiilor din portofoliul statului, dar şi despre listarea Fondului Proprietatea, eveniment de care sunt şi ei foarte interesaţi", ne-a mai spus directorul BVB, adăugând: "Per ansamblu, consider că a fost o întâlnire pozitivă şi că le-am atras atenţia. Ceea ce am dorit noi prin aceste întâlniri a fost să creştem vizibilitatea pieţei de capital din România şi, totodată, să identificăm problemele cu care se confruntă aceşti investitori în a accesa Bursa de Valori (cum ar fi conturile individuale). Cu cei de la London Stock Exchange am avut o întâlnire informală, sperăm să reuşim să punem la punct o colaborare. BVB a semnat cu LSE un memorandum de colaborare care a expirat".

Delegaţia BVB la Londra are loc în contextul în care, la Bucureşti, se zvoneşte că Daniel Ţepeş, membru în Consiliul Bursei, ar fi propus reducerea capitalului socialal BVB şi eliminarea limitei maxime de deţinere de 5% din societate, impusă prin lege.

Valentin Ionescu susţine, însă, că în acest moment nici nu se pune problema vânzării unor participaţii din BVB, obiectivul conducerii Bursei fiind dezvoltarea instituţiei.

"Nu dorim să căutăm cumpărători pentru BVB. În momentul acesta se doreşte dezvoltarea Bursei, creşterea valorii de tranzacţionare şi creşterea valorii BVB", a precizat directorul instituţiei.

Bursa de Valori Bucureşti are o capitalizare bursieră de 283,17 milioane de lei, potrivit preţului de 36,9 lei/acţiune înregistrat în şedinţa bursieră de vineri. BVB a fost listată administrativ în iunie, anul acesta, acţiunile Bursei apreciindu-se, de atunci, cu 42,47%.

Acţiunile Mercedes Benz Daimler, disponibile la BVB

În premieră în Europa de Est, producătorul de automobile Mercedes Benz Daimler A.G. intră la tranzacţionare pe sistemul alternativ de tranzactionare (ATS) al Bursei de Valori Bucureşti (BVB), pe 23 noiembrie, potrivit unui anunţ al instituţiei.

Acţiunile Daimler A.G. vor fi tranzacţionate în cadrul ATS al BVB - Secţiunea valori mobiliare admise la tranzacţionare şi pe o piaţă reglementată (tranzacţionate, dar nelistate pe ATS), pe infrastructura dezvoltată de BVB şi Depozitarul Central. Tranzacţiile se vor realiza în lei, iar Banca Comercială Română va avea calitatea de Market Maker pentru aceste titluri.

"Bursa de Valori Bucureşti reuşeşte, în premieră, la 15 ani de la prima tranzacţie să ofere investitorilor acces direct, prin intermediul platformei proprii de tranzacţionare, Arena, la acţiunile unui emitent străin de renume internaţional, fără ca acesta să fie listat la BVB", a declarat Stere Farmache, preşedintele Bursei de Valori Bucureşti, adăugând că BVB va continua să dezvolte infrastructura tehnologică proprie care să permită conectarea pieţei de capital din România la sistemele bursiere europene.

Acţiunile Daimler vor putea fi tranzacţionate de un număr de 30 de participanţi la sistemul de tranzacţionare al BVB, care au acces din data de 23 noiembrie la ATS al BVB. Compania mai este listată la Deutsche Boerse şi Boerse Stuttgart. La BVB, emitentul nu va avea nicio obligaţie de raportare periodică şi continuă.

A.A.

Cotaţii Internaţionale

vezi aici mai multe cotaţii

Bursa Construcţiilor

www.constructiibursa.ro

Comanda carte
Fix la cos
transilvaniainvestments.ro
IBC SOLAR
danescu.ro
arsc.ro
Stiri Locale

Curs valutar BNR

06 Sep. 2024
Euro (EUR)Euro4.9728
Dolar SUA (USD)Dolar SUA4.4760
Franc elveţian (CHF)Franc elveţian5.3165
Liră sterlină (GBP)Liră sterlină5.8944
Gram de aur (XAU)Gram de aur362.6244

convertor valutar

»=
?

mai multe cotaţii valutare

Cotaţii Emitenţi BVB
Cotaţii fonduri mutuale
Teatrul Național I. L. Caragiale Bucuresti
hipo.ro
govnet.ro
energyexpo.ro
thediplomat.ro
roenergy.eu
notorium.ro
rommedica.ro
prow.ro
aiiro.ro
oaer.ro
Studiul 'Imperiul Roman subjugă Împărăţia lui Dumnezeu'
The study 'The Roman Empire subjugates the Kingdom of God'
BURSA
BURSA
Împărăţia lui Dumnezeu pe Pământ
The Kingdom of God on Earth
Carte - Golden calf - the meaning of interest rate
Carte - The crisis solution terminus a quo
www.agerpres.ro
www.dreptonline.ro
www.hipo.ro

adb