BURSELE LUMII Euforie în pieţele europene, după patru zile consecutive de scăderi

Mihai Gongoroi
Ziarul BURSA #Internaţional #Jurnal Bursier / 3 septembrie 2020

Euforie în pieţele europene, după patru zile consecutive de scăderi

Acţiunile europene din pieţele dezvoltate au urcat puternic ieri după consemnarea a patru zile consecutive de scăderi, evoluţie venită pe fondul semnalelor privind relansarea industriei prelucrătoare mondiale. Titlurile din sectoarele chimic şi industrial au consemnat cel mai mare avans ieri din pieţele europene.

Pieţele bursiere de peste Ocean au urmat aceeaşi tendinţă la deschidere, principalii indici americani - cu excepţia Nasdaq - continuând mega-raliul post prăbuşirea Covid, activele de risc fiind sprijinite de comentariile bancherilor centrali de ieri şi din zilele trecute şi de lichiditatea abundentă din sistemul financiar global.

 Deutsche Börse

- Indicele pan-european STOXX 600 a încheiat ziua cu un plus de 1,6%, unul din cele mai mare avansuri din ultima lună. Raliul de ieri a venit pe fondul aşteptărilor privind majorarea achiziţiilor de titluri de stat de către BCE în urma raportului de marţi privind trecerea inflaţiei în teritoriu negativ. Încheierea puternică de la Wall Street din seara de dinainte şi deschiderea solidă de la New York au sprijinit cotaţiile bursiere din Europa în şedinţa de ieri.

- Cursul euro/dolar a trecut ieri pentru scurt timp de pragul de 1.20 pentru prima dată în ultimii doi ani, ulterior revenind în zona 1.18 euro/dolar la ora redactării după comentariile economistului şef al BCE Phillip Lane care a spus că nivelul monedei euro "chiar contează" pentru politica monetară. Un euro mai puternic face exporturile continentului mai scumpe şi afectează încasările companiilor europene.

- Moneda europeană încă consemnează un raliu de circa 12% în raport cu dolarul american, care s-a depreciat pe fondul reducerii ratei de politică monetară de către Fed. Remărcile lui Lane reprezintă "primul pushback real din partea BCE cu privire la aprecierea cursului de schimb", consideră Shaun Osborne, strateg şef pe forex la Scotiabank. Pragul de 1.20 ar fi "linia din nisip" pentru BCE.

- Indicele german DAX 30 creştea la ora redactării cu 2,05%, cel mai puternic avans din rândul pieţelor dezvoltate. Indicele francez CAC 40 marca şi el un avans de 1,86% la ora 18:20, indicele pieţei londoneze FTSE 100 urca cu 1,30%, iar indicele polonez WIG 20 marca o apreciere de 0,72%.

- Investitorii au aşteptat ieri publicarea raportului economic Beige Book de către Federal Reserve. Datele privind industria prelucrătoare din SUA şi China publicate în această săptămână au indicat o revenire a motorului economiei globale din ultimele decenii.

- Totuşi, date publicate ieri au reliefat o scădere neaşteptată a comerţului cu amănuntul în Germania în luna iulie. Datele arată că consumul gospodăriilor din cea mai mare economie europeană încă este suprimat de pandemia de coronavirus.

 Nasdaq

- Începutul puternic de septembrie a continuat ieri în primele ore de tranzacţionare de la Wall Street. Indicii bursieri consemnau creşteri în ciuda unui raport dezamăgitor privind numărul de locuri de muncă creat de sectorul privat american: 428.000 (real) vs. 950.000 (aşteptări).

- Practic, principalii indici ai pieţelor bursiere americane consemnau la ora redactării noi avansuri - S&P 500 (+0,60% spre noi maxime istorice) şi Dow Jones (+0,84%) - după cea mai bună lună august din 1984 încoace pentru cei doi indici. Nasdaq Composite consemna un moment de respiro după mai multe maxime în ultimele săptămâni. Nasdaq marca la ora 17:45 un plus de 0,13%, în timp ce titlurile Apple scădeau cu 2,12% la 17:45, cele ale Tesla scădeau cu 5,61%, cele ale Amazon creşteau cu 0,7%, iar cele ale Microsoft consemnau un plus de 1,40%.

- Lael Brainard, membră a comitetului guvernatorilor Fed, a declarat ieri că Rezerva Federală a SUA ar trebui să adopte o strategie de politică monetară mai agresivă pentru a impulsiona şi mai mult creşterea economică în următoarele luni. Fed a adoptat recent o nouă strategie prin care dă mai multă importanţă ocupării integrale a forţei de muncă (reducerea şomajului) şi lasă mai mult loc inflaţiei (ar putea tolera inflaţie peste 2%).

- Nancy Pelosi, şefa Camerei Reprezentanţilor din Congresul american, a declarat ieri că Democraţii şi Casa Albă încă au "diferenţe serioase" cu privire la pachetul fiscal pentru impulsionarea economiei. Declaraţia a venit după un dialog telefonic cu ministrul finanţelor de la Casa Albă, Steven Mnuchin. Democraţii şi Republicanii negociază noul pachet fiscal de mai bine de o lună şi jumătate - democraţii doresc un stimul de 2,2 trilioane de dolari (iniţial 3 trilioane) în timp ce republicanii nu vor să treacă de 1,3 trilioane de dolari.

- Acţiunile companiei Zoom au scăzut la deschidere ieri cu 8% după raliul de 41% din ziua precedentă pe fondul marcărilor de profit. Compania, care a raportat marţi venituri de 663,5 milioane de dolari la finele semestrului, mai mari cu 355% faţă de perioada similară din anul trecut, încă are o capitalizare de circa 118 miliarde de dolari.

- Numărul de infectări cu Covid din Statele Unite a urcat marţi la 43.253 de noi cazuri după ce luni a scăzut la 33.888 noi cazuri. Tendinţa până acum a fost de scădere după maximul de circa 78.000 de noi cazuri zilnice atins la jumătatea lunii iulie, însă epidemiologii avertizează că rata de infectare va creşte pe fondul apropierii sezonului rece.

- Industria prelucrătoare din SUA a crescut pentru a treia lună la rând în august, cu cel mai bun ritm din ianuarie 2019, conform indicatorului ISM (Institute of Supply Management. De asemenea, ritmul lunar al construcţiilor a revenit în teritoriu pozitiv în iulie, după patru luni de ajustare.

 Shanghai Stock Exchange

- În Asia-Pacific, titlurile chineze de risc au închis în scădere şedinţa bursieră de miercuri, indicele Shanghai Composite mai jos cu 0,17% faţă de referinţa din ziua anterioară. Indicele Hang Seng de la Hong Kong a pierdut şi el 0,26%, iar indicele japonez Nikkei 225 (+0,47%) a beneficiat de pe urma datelor pozitive privind revenirea industriei prelucrătoare.

- Industria prelucrătoare din China a crescut pentru a patra lună la rând în august, indicatorul PMI Caixin consemnând un avans lunar de 0.3 puncte la 53.1 puncte (maximul din 2011).

- Titlurile sud-coreene au urcat ieri după datele pozitive din marile economii cu privire la industria prelucrătoare. Indicele principal KOSPI a urcat 0,63% deşi a afişat şi un minus de 0,35% pe parcursul zilei pe fondul vânzărilor operate de nerezidenţi. Cazurile noi de Covid au continuat să fie de rândul sutelor, ministerul de finanţe sud-coreean anunţând că guvernul va fi nevoit să ofere pentru a doua oară stimulente financiare gratuite gospodăriilor pentru a uşura povara economică a crizei sanitare.

- Acţiunile din Australia au urcat în cel mai bun ritm din ultimele patru săptămâni: indicele S&P/ASX 200 a marcat prima zi de creştere după trei de scăderi şi a încheiat şedinţa de marţi cu un plus de 1,8%. Investitorii au trecut peste contracţia record a PIB pe fondul aşteptărilor privind o revenire rapidă a economiei australiene.

www.agerpres.ro
www.dreptonline.ro
www.hipo.ro

adb