Niciun fermier din judeţul Buzău nu a putut depune, până în prezent, proiecte în vederea accesării fondurilor europene disponibile prin cele două măsuri active în cadrul Programului Naţional de Dezvoltare rurală 2014-2020, respectiv instalarea tinerilor fermieri şi investiţii în exploataţiile agricole. Şi asta pentru că niciun proiect verificat de reprezentanţii Camerei Agricole Buzău nu a îndeplinit punctajul impus pentru acest început de sesiune de depunere.
"Deşi suntem la finalul lunii mai şi la acest moment ar fi trebuit să avem un portofoliu de proiecte deja depuse în cursa fondurilor europene, din păcate situaţia nu stă aşa. Sunt două cauze: pe de o deoparte întârzierea de o lună cu care Agenţia de Plăţi şi Intervenţie pentru Agricultură Buzău a început primirea cererilor unice de plată, documente necesare la dosare, şi pe de altă parte punctajul mare pe care trebuia să îl aibă proiectul pentru luna aprilie, respectiv 85 de puncte", a explicat Dumitru Socol, directorul Camerei Agricole Buzău.
Totuşi amatori de accesare a fondurilor europene sunt şi la Buzău. Până acum, aproximativ 300 de buzoieni s-au interesat şi lucrează la proiecte pe care intenţionează să le depună spre sfârşitul sesiunii de depunere.
"La Camera Agricolă Buzău am organizat sesiuni de informare la care s-au prezentat 300 de fermieri dornici să acceseze fonduri europene prin cele două măsuri active. Din păcate cel mai mare scor pe care l-am obţinut la un proiect a fost de 65 de puncte, mult prea mic pentru punctajul cerut acum de AFIR. Este foarte greu să faci acest prag de calitate impus pentru începutul sesiunii", a spus Dumitru Socol.
Începând cu lunile iulie-august se aşteaptă ca toate aceste dosare aflate în curs de întocmire să fie depuse în cadrul celor două măsuri. Majoritatea buzoienilor solicită bani pentru înfiinţarea plantaţiilor de legume în câmp, pepeni şi căpşuni, dar şi înfiinţarea exploataţiilor agricole prin preluarea unor ferme de vaci de lapte.