BVB Aparentă revenire pe Wall Street, la deschidere, după trei zile de corecţii mari

Mihai Gongoroi
Ziarul BURSA #Internaţional #Jurnal Bursier / 10 septembrie 2020

Aparentă revenire pe Wall Street, la deschidere, după trei zile de corecţii mari

Sectorul tehnologic american a marcat o revenire puternică ieri la deschidere după cele trei zile de corecţii mari care au dus indicele Nasdaq Composite pentru scurt timp în teritoriul corecţiei (scădere mai mare de 10%). Sentimentul pozitiv din piaţa americană a fost dublat de evoluţia pozitivă a indicilor europeni, în timp ce indicii asiatici au fost în şedinţa de tranzacţionare de ieri victima vânzărilor de marţi de la New York.

Rămâne de văzut dacă revenirea de ieri a burselor americane reprezintă un "bounce" într-o nouă direcţie ascendentă după o corecţie bine-venită (evaluările erau la niveluri istorice vorbindu-se de o bulă în sectorul tehnologic, sector care a condus raliul post-Covid), un "dead cat bounce" în direcţia descendentă sau dacă pieţele americane vor evolua în lateral o perioadă. Până acum economia americană a marcat o revenire puternică după recesiunea Covid din martie-aprilie în ciuda semnalelor mixte - unele sectoare sau state americane încă fiind afectate de moliciunea asociată păstrării unor restricţii sau măsuri de distanţare.

Amintim că Andrei Rădulescu, economistul şef al Băncii Transilvania, citat de BURSA în ediţia din 26 august, avertizase într-un raport de analiză că probabilitatea unor unor ajustări pe piaţa bursieră americană era în creştere: "Atragem atenţia cu privire la faptul că indicatorul de volatilitate pentru indicele bursier S&P 500 încă nu a revenit la nivelul de dinainte de incidenţa pandemiei. Totodată, barometrul PER (price-earnings ratio) indică un nivel ridicat de evaluare pentru indicele S&P 500. În acest context este în creştere probabilitatea incidenţei unor ajustări - realocări între clase de active - în perioada următoare".

Totodată, preţul petrolului Brent urca ieri cu 0,7% la ora 17:45 stabilizându-se la 40 de dolari barilul după ce cu o zi înainte scăzuse sub acest nivel pentru prima dată din iunie încoace pe fondul unei cereri în continuare scăzute şi a scenariului unei majorări a producţiei de către ţările OPEC.

Deutsche Börse

- Indicele pan-european STOXX 600 urca la 17:45 cu 1,56% după o scădere similară în magnitudine ziua anterioară. O veste negativă însă acceptată cu aparentă uşurinţă de investitori a fost suspendarea temporară de către AstraZeneca a testelor clinice pentru vaccinul său anti-Covid. La nivel sectorial acţiunile din domeniul turistic şi de recreere şi din sectorul auto scădeau la ora menţionată cu 1,5% şi 0,6%. Titlurile de utilităţi, telecomunicaţii şi domeniul medical marcau însă creşteri de peste 1%.

- Titlurile AstraZeneca scădeau la ora redactării cu 0,7% pe fondul ştirii menţionate. Motivul din spatele suspendării testelor finale a fost apariţia unei boli inexplicabile la un participant.

- Michael Every de la Rabobank consideră că pauza în testele pentru vaccinul AstraZeneca reprezintă o lovitură pentru încrederea economică la nivel global. Acesta spune că oprirea testelor clinic este o procedură standard care va genera însă preocupări.

- Acţiunile companiei britanice easyJet au pierdut 3% la ora 18:00 la o zi după ce şi-a redus calendarul de zboruri pe fondul restricţiilor guvernamentale care au lovit în cerere de zboruri. Titlurile Ryanair urcau cu 0,86% recuperând pierderile anterioare din zi, în timp ce acţiunile operatorului de croaziere Carnival scădeau cu 2,16%.

- Indicele german DAX urca la 18:00 cu 1,9%, referinţa pieţei londoneze FTSE 100 cu 1,5%, indicele bursei de la Paris CAC 40 cu 1,3%, iar cel al pieţei poloneze WIG 20 marca un salt de 2,4%.

- Indicele STOXX 600 s-a tranzacţionat într-un interval destul de strâmt încă din luna iunie, iar investitorii europeni au fost ieri atenţi şi la semnalele privind inflaţia venite dinspre Banca Centrală Europeană în condiţiile în care astăzi consiliul guvernator al băncii se va întâlni într-o nouă şedinţă de politică monetară. Pieţele iau în considerare menţinerea politicii actuale, fără surprize pe partea ratelor de dobândă. Atenţie suplimentară se va acorda şi comentariilor BCE privind întărirea monedei euro şi în privinţa perspectivei de inflaţie.

Nasdaq

- Acţiunile americane au revenit ieri la deschidere, stabilizându-se după corecţia de circa 12% din precedentele trei şedinţe bursiere. Indicele sectorului tehnologic marca la 18:05 un avans de 2,7%, în timp ce acţiunile Tesla au marcat un salt de peste 8% la deschidere (+4,9% la ora redactării) după ce şi-a pierdut peste o cincime din capitalizare în precedenta şedinţă bursieră.

- Şi ceilalţi indici ai pieţelor bursiere americane consemnau la ora redactării noi avansuri - S&P 500 (+1,84%) şi Dow Jones (+1,7). Printre cele mai mari contribuţii la avansul Dow au fost cele ale Apple (+4,24%), Salesforce.com Inc (+3,28) şi Microsoft (+3,72%).

- Luna septembrie este istoric una foarte slabă pentru pieţele americane. Amintim că luna august 2020 a fost cea mai bună lună august din 1984 încoace pentru cei doi indici.

- Alte titluri din sectorul tehnologic care au susţinut mega-raliul până joia trecută precum Amazon şi Facebook au urcat şi ele la o zi după ce Nasdaq a intrat în teritoriul corecţiei (scădere mai mare de 10% în raport cu maximum din 2 septembrie)

- Toate sectoarele majore ale S&P urcau ieri la 18:15 cu un avans de 2% în titlurile de sectorul tehnologic.

- Datele de la organizaţia de clearing OCC au arătat că investitorii de retail au plătit 40 de miliarde de dolari în ultima lună pe opţiuni call.

- Volatilitatea este aşteptată de către investitori să devină mai accentuată cu apropierea alegerilor prezidenţiale din 3 noiembrie. Lunile septembrie şi octombrie sunt istoric vorbind cele mai volatile din întreg anul.

- Analiştii consultaţi de Reuters spun că corecţia din sectorul tehnologic este posibil să continue pentru încă puţin timp însă aceştia nu se aşteaptă la o nouă piaţă bear.

Shanghai Stock Exchange

- În Asia-Pacific, titlurile chineze de risc au închis în mare parte pe minus şedinţa bursieră de miercuri fiind contagiate de scăderile de marţi de pe Wall Street. Indicele Shanghai Composite a închis mai jos cu 1,86% faţă de referinţa din ziua anterioară, indicele Hang Seng de la Hong Kong a pierdut şi el 0,63%, iar indicele japonez Nikkei 225 1,04%. Acţiunile Softbank au închis cu un minus de 2,87% ieri după declinul de 0,6% din ziua precedentă şi cel de 7,2% de luni.

- Indicele sud-coreean Kospi a terminat cu un minus de 1,09%, iar referinţa australiană S&P/ASX 200 cu un minus de 2,15%.

www.agerpres.ro
www.dreptonline.ro
www.hipo.ro

adb