BVB ŞI RASDAQ Tranzacţii de numai 2,7 milioane de euro, în lipsa "deal"-urilor

Ziarul BURSA #Piaţa de Capital #Jurnal Bursier / 20 martie 2014

Tranzacţii de numai 2,7 milioane de euro, în lipsa "deal"-urilor

Corecţie de 5% pentru acţiunile SIF Muntenia

Andrei Rădulescu, SSIF Broker: "SIF-urile traversează o perioadă de tranziţie către un nou model de business"

Lipsa tranzacţiilor "deal" a afectat puternic şedinţa de tranzacţionare de ieri, care a consemnat o lichiditate de numai 2,7 milioane de euro.

Indicele BET, al celor mai lichide zece acţiuni, a încheiat ziua în scădere nesemnificativă, cu 0,07%, iar titlurile companiilor din sectorul energetic au dus indicele BET-NG cu numai 0,04% sub nivelul de marţi.

În acelaşi timp, indicele BET-FI, al acţiunilor celor cinci SIF-uri şi al titlurilor Fondului Proprietatea (FP), a coborât cu 1,15%.

Gabriel Aldea, Director General Adjunct SSIF "Intercapital Invest", ne-a declarat: "Cu excepţia ROTX, care s-a apreciat uşor, restul indicilor au înregistrat scăderi în şedinţa curentă (n.r. de ieri), evoluţia negativă fiind în ton cu cea a majorităţii pieţelor europene. Scăderile de astăzi (n.r. ieri) şi lichiditatea scăzută atestă faptul că investitorii locali continuă să adopte o atitudine rezervată faţă de piaţa locală, situaţia tensionată din Ucraina, dar şi un tipar de evoluţie nefavorabilă în această perioadă a anului şi în anii anteriori contribuind la această situaţie de fapt".

Acţiunile SIF Muntenia au scăzut cu 5%, ieri, după ce omul de afaceri Gheorghe Iaciu a ieşit, marţi, din acţionariatul companiei, vânzându-şi deţinerea de 4,99%. În aceeaşi şedinţă, Adrian Andrici a cedat un pachet de 1,83%, pentru 15,5 milioane lei (3,4 milioane euro).

Domnul Aldea ne-a precizat: "Cea mai însemnată scădere a fost înregistrată de BET-FI, deprecierea acestuia fiind influenţată însă semnificativ de corecţia puternică a preţului acţiunilor SIF Muntenia.

În cazul titlurilor SIF Muntenia, remarcăm faptul că scăderile survin după ce ieri (n.r. marţi) au fost transferate în piaţă pachete importante, aceasta putând reflecta o inversare a raportului de forţe între cererea şi oferta de acţiuni în cazul acestui emitent".

Andrei Rădulescu, Senior Investment Analyst la SSIF Broker, consideră că SIF-urile traversează o perioadă de tranziţie către un nou model de business, cu impact asupra politicii de dividend.

Domnia sa pune scăderile generalizate de la Bursa de Valori Bucureşti pe seama evoluţiilor mixte din principalele pieţe europene, determinate de aşteptarea deciziilor şi semnalelor pe care FED le va adopta/emite la a doua şedinţă de politică monetară din acest an.

Domnia sa a adăugat: "De asemenea, se menţine o percepţie de risc investiţional la un nivel ridicat în regiune (dată fiind situaţia din Ucraina). Aceşti factori au determinat persistenţa lichidităţii la un nivel foarte redus, sub 3 milioane euro".

Ieri, rulaje de peste 500.000 de lei au înregistrat acţiuni emise de doar 7 din cele 82 de companii listate pe primele trei categorii ale BVB şi la secţiunea titlurilor internaţionale.

Titlurile a trei dintre SIF-uri au înregistrat scăderi cuprinse între 0,27% şi 1,52%, titlurile SIF Oltenia au stagnat, iar acţiunile Fondului Proprietatea au coborât cu 0,5%.

Indicele extins BET-XT a încheiat ziua de miercuri în scădere cu 0,31%, iar indicele extins BET-BK a coborât cu 0,38%.

Indicele BET-XT reflectă evoluţia celor mai lichide 25 de acţiuni româneşti, inclusiv SIF-urile şi Fondul Proprietatea. Indicele BET-BK cuprinde primele 25 de acţiuni în funcţie de lichiditate, printre care titlurile băncii austriece Erste (EBS), SIF-urile şi Fondul Proprietatea.

Acţiunile Fondului Proprietatea şi OMV Petrom (SNP) au fost cele mai lichide din piaţă, cu operaţiuni de 4,3 milioane lei şi, respectiv, de 1,5 milioane lei. Titlurile Fondului Proprietatea au coborât cu 0,5%, la 0,7885 lei, iar acţiunile OMV Petrom au scăzut nesemnificativ, la 0,44 lei.

Pe piaţa Rasdaq, investitorii au transferat acţiuni de 745.000 de lei, faţă de 375.000 de lei în şedinţa anterioară.

www.agerpres.ro
www.dreptonline.ro
www.hipo.ro

adb