Începutul de săptămână nu a adus noutăţi în ceea ce priveşte lichiditatea pieţei, tranzacţiile încheiate totalizând 6,25 milioane euro. Indicele BET (care urmăreşte evoluţia celor mai lichide zece acţiuni), s-a depreciat cu -0,91%, după ce începuse şedinţa pe "plus". Asemenea lui, BET-C a coborât cu -0,60%. Doar indicele societăţilor de investiţii financiare a crescut cu +1,35%, maximul atins fiind aproape de 43.000 puncte.
Silviu Antonescu, de la "Har-invest", a comentat faptul că s-a înregistrat lichiditate scăzută la nivelul întregii pieţe, iar creşterile sectorului SIF au fost ocazionate de volume mici. În a doua parte a şedinţei, investitorii au plasat tot mai multe ordine de cumpărare. Anunţul privind creşterea cotei de piaţă pentru emitenţii bancari ("Banca Româ-nă pentru Dezvoltare" -15,48% şi "Banca Transilvania" -4,34%), a avut o influenţă pozitivă doar pentru acţiunile celei dintâi, care au câştigat +1,80%.
Silviu Turc, de la "SSIF Broker", confirmă evoluţia bună a acţiunilor SIF, deşi tranzacţiile au fost reduse ca valoare. Maximele s-au atins cu jumătate de oră înainte de închidere, când investitorii au "intrat" la cumpărare, ceea ce s-ar putea repeta şi în şedinţa de astăzi. În cazul "Petrom" domnul Turc crede că un vânzător important nu lasă cursul să coboare sub 0,55 lei. "Petromidia" pare să fi făcut o regulă din a împinge investitorii să vândă o dată cu publicarea situaţiilor financiare. În opinia sa, cele mai optimiste rezultate vor recupera pierderea suferită pe primul trimestru. Despre acţiunea TLV ne declară că este ris-cant să o cumperi la acest preţ (1,07 lei), pe care îl consideră supraevaluat.
Acţiunea "Băncii Române de Dezvoltare" a depăşit pragul de 17 lei. Măsura adoptată de BVB de a coborî blocul standard de tranzacţionare pentru acţiunile BRD de la 500 la 10 acţiuni va creşte accesibilitatea acestui simbol printre investitori. Datorită acestei decizii s-au perfectat ieri un număr triplu de tranzacţii decât de obicei.
Cu titlurile SIF "Oltenia" s-au realizat cele mai importante transferuri, în valoare de 3,21 milioane lei. Pe fondul unei volatilităţi de 0,06 lei, cursul acţiunii a urcat chiar până la 2,41 lei şi a închis şedinţa la 2,40, cu +2,13% mai mult decât în ziua anterioară.
• "Rompetrol Rafinare" Constanţa
661 de transferuri s-au realizat cu titlurile "Rompetrol Rafinare" Constanţa, la un volum total de 33,6 milioane acţiuni. Acţiunea RRC a pierdut în şedinţa de ieri aproape şase procente. Imediat după des-chidere cursul s-a prăbuşit cu peste 30 de ROL şi a continuat să coboare până la 843 ROL/acţiune. Au existat două ordine mai importante de pes-te două milioane de titluri. Mâine, compania din industria prelucrării petrolului va face publice rezultatele la jumătatea anului.