Cotaţia barilului de petrol Brent a urcat marţi la cel mai ridicat nivel din noiembrie 2018, după ce SUA au sporit presiunile economice asupra Iranului, transmit Reuters şi Sky News.
Luni, preşedintele Donald Trump a decis să elimine toate scutirile acordate unui grup de opt economii care puteau achiziţiona petrol iranian fără să se confrunte cu sancţiunile SUA. În luna noiembrie a anului trecut, SUA au reintrodus sancţiuni asupra exporturilor de petrol ale Iranului, după ce preşedintele Trump a decis să se retragă, în mod unilateral, din acordul convenit în 2015 de Iran şi cele şase puteri mondiale. Cu toate acestea, Washingtonul a acordat atunci scutiri de la respectarea sancţiunilor pentru primii opt cumpărători de petrol iranian (China, India, Japonia, Coreea de Sud, Taiwan, Turcia, Italia şi Grecia), scutiri care le permiteau acestor state să achiziţioneze în continuare petrol iranian timp de şase luni.
La bursa ICE Futures, cotaţia barilului de ţiţei Brent din Marea Nordului cu livrare în luna iunie a crescut marţi până la 74,47 dolari, cel mai ridicat nivel din 2019, relatează Agerpres.
Totuşi, analiştii de la Barclays apreciază că decizia SUA "va duce la o înăsprire semnificativă pe piaţa petrolului" şi va afecta estimarea băncii privind un preţ mediu al cotaţia barilului de ţiţei de 70 de dolari în 2019.
Înainte de reintroducerea sancţiunilor, Iranul era al patrulea mare producător de petrol din cadrul Organizaţiei Statelor Exportatoare de Petrol (OPEC) cu aproape trei milioane de barili pe zi, însă în luna aprilie 2019 exporturile Iranului au scăzut sub pragul de un milion de barili pe zi, susţin analiştii de la Refinitiv.
Ellen Wald, de la Global Energy Centre of the Atlantic Council, a declarat pentru Reuters că SUA "se aşteaptă" ca Arabia Saudită şi Emiratele Arabe Unite să-şi majoreze producţia pentru a înlocui petrolul iranian.