CADASTRUL - PENTRU UNII MUMĂ, PENTRU ALŢII CIUMĂ Piperea: Restituirea haotică a terenurilor provoacă numeroase procese în instanţă

EMILIA OLESCU
Ziarul BURSA #Companii #Imobiliare / 17 ianuarie 2012

Piperea: Restituirea haotică a terenurilor provoacă numeroase procese în instanţă

Realizarea cadastrului reprezintă una dintre priorităţile invocate de autorităţile noastre. De îndeplinirea acestui obiectiv depinde însăşi dezvoltarea agriculturii. Însă efectuarea cadastrului nu va conduce doar la lucruri pozitive, cum ar fi crearea de ferme mari şi, în consecinţă, refacerea sistemului de irigaţii, ci şi la situaţii mai puţin dorite, de genul a numeroase procese în instanţă. Avocatul Gheorghe Piperea ne-a spus că acest lucru se va întâmpla din cauza modului defectuos în care au fost restituite terenurile, în ultimii 20 de ani: "Aşa-zisa restituire a terenurilor în România nu a fost niciodată completă si nici legală. Titlurile de proprietate s-au emis pe suprafeţe de teren nedeterminate (de regulă, după formula "5.000 mp teren în comuna Cuca Măcăii, pe dreapta"), ceea ce a permis samsarilor de terenuri să îi < localizeze > pe proprietari pe te miri unde şi să le vândă acestora terenurile, uneori şi de 2-3 ori, la cumpărători diferiţi; primarii şi-au păstrat tot timpul rezerve de terenuri pentru a fi "restituite" cui trebuie, iar asociaţiile agricole au luat în arendă terenuri care nu au fost niciodată clar delimitate (arenda gestionată după regula < anul acesta X va avea terenul cultivat cu grâu pe dreapta, iar la anul pe stânga >). Este o problemă foarte dură, care începe să se întoarcă împotriva celor care l-au inventat şi gestionat".

Domnia sa ne-a explicat că există o mulţime de localităţi în care pe aceeaşi tarla de teren apar patru-cinci proprietari: "Foarte mulţi au vândut terenurile. Cel mai mult au beneficiat de această stare de nedeterminare a limitelor proprietăţii intermediarii".

Dar cumpărătorii încep să îşi dea seama că au achiziţionat nu terenuri agricole relativ ieftine, ci procese în instanţă cu adevăraţii proprietari, care îşi vor cere drepturile. Cumpărătorii, mai ales cei care au investit pentru realizarea unor proiecte pe acele parcele, vor risipi mulţi ani prin judecăţi şi vor cheltui mulţi bani cu costurile legale, pentru că nu vor avea niciun interes să piardă. Probabil că vor câştiga. Dar, în unele cazuri, se întâmplă să mai şi piardă, cazuri în care cumpărătorii amatori de chilipiruri vor fi nevoiţi să accepte restituirea terenurilor către adevăraţii proprietari. Şi alte procese vor rezulta de aici - vânzătorii, intermediarii, primarii, toţi cei implicaţi în acest comerţ cu terenuri vor fi acţionaţi în instanţă pentru evicţiune, urmând să fie obligaţi la despăgubiri".

Domnul Piperea ne-a spus că persoanele care au făcut tranzacţii în ultimele luni ar putea fi avantajate, întrucât, din octombrie 2011, trans-ferul dreptului de proprietate pe imobile nu este efectiv decât după intabularea în cartea funciară, ceea ce implică obligaţia ca aceste tranzacţii să aibă la bază măsurători de cadastru şi, deci, identificarea terenurilor agricole. Intabularea unui teren agricol durează, însă, ani de zile, după cum ne-a spus domnia sa.

Aşadar, titlurile de proprietate date de-a lungul celor peste 20 de ani nu vor mai avea nicio valoare după ce va fi întocmit cadastrul. Acest lucru reiese din Ordinul dat în 2009 de directorul general al Agenţiei Naţionale de Cadastru, pentru modificarea şi completarea reglementărilor în domeniu (Art I,3): "Dacă suprafaţa din măsurători este diferită de suprafaţa înscrisă în cartea funciară, suprafaţa din cartea funciară se va modifica în baza documentaţiei cadastrale de actualizare a suprafeţei. În cartea funciară se va înscrie suprafaţa rezultată din măsurători, în condiţiile prezentului articol".

Deşi Gheorghe Piperea susţine că acest Ordin vine să rectifice erorile materiale din sistem, există mulţi oameni nemulţumiţi de prevederile noii legi.

Cristian Pârvan, secretarul general al Asociaţiei Oamenilor de Afaceri din România (AOAR), ne-a povestit că trece printr-o astfel de situaţie: "Domnul director al cadastrului şi-a permis să dea un ordin cu caracter de lege în care spune că < degeaba ţi-am dat titlu de proprietate, pentru că eu n-am făcut cadastrul şi nu poţi să-l intabulezi >. Ca să-l intabulez, mi se cere o declaraţie prin care trebuie să fiu de acord că, dacă nu se potriveşte cadastrul lui cu titlul meu de proprietate, să facă ce vrea cu terenul. Pot ori să pierd terenul, ori valoa-rea lui, dându-mi loc în altă parte. Mi se limitează dreptul la proprietate, pentru că dacă nu intabulez terenul, nu pot să-l vând. Şi atunci, degeaba vine domnul ministru al agriculturii să mă amendeze că nu-mi lucrez pământul. Şi noi am sus-ţinut amenzile, dar du-mă în punctul în care să pot să intabulez acest teren, pentru că poate vreau să-l vând. Nu poţi să mă amendezi, tu stat, pe mine, care nu sunt proprietar în drepturi depline. Tu eşti vinovat în faţa mea, pentru moment. Eu vreau să plătesc intabularea. Dacă am plătit-o şi nu-l lucrez, poţi să mă sancţionezi, pentru că poţi să-mi spui: < dacă nu-l lucrezi, de ce nu-l vinzi? >. Dar eu acum nu pot să-l vând".

Cristian Pârvan consideră că lucrurile de genul acesta împiedică organizarea în domeniu şi, implicit, pune piedică dezvoltării agriculturii.

Cotaţii Internaţionale

vezi aici mai multe cotaţii

Bursa Construcţiilor

www.constructiibursa.ro

Comanda carte
veolia.ro
Apanova
digi.ro
aages.ro
danescu.ro
librarie.net
Mozart
Schlumberger
arsc.ro
Stiri Locale

Curs valutar BNR

21 Noi. 2024
Euro (EUR)Euro4.9766
Dolar SUA (USD)Dolar SUA4.7317
Franc elveţian (CHF)Franc elveţian5.3535
Liră sterlină (GBP)Liră sterlină5.9743
Gram de aur (XAU)Gram de aur405.9099

convertor valutar

»=
?

mai multe cotaţii valutare

Cotaţii Emitenţi BVB
Cotaţii fonduri mutuale
Mirosul Crăciunului
Teatrul Național I. L. Caragiale Bucuresti
petreceriperfecte.ro
targuldeturism.ro
Studiul 'Imperiul Roman subjugă Împărăţia lui Dumnezeu'
The study 'The Roman Empire subjugates the Kingdom of God'
BURSA
BURSA
Împărăţia lui Dumnezeu pe Pământ
The Kingdom of God on Earth
Carte - Golden calf - the meaning of interest rate
Carte - The crisis solution terminus a quo
www.agerpres.ro
www.dreptonline.ro
www.hipo.ro

adb