Cadavrul unui soldat indian a fost găsit congelat într-un gheţar din Kaşmirul indian la 21 de ani de la dispariţia militarului, a declarat astăzi, pentru cotidianul The Hindu, colonelul Rohan Anand, purtător de cuvânt al armatei.
Rămăşiţele pământeşti ale lui Havildar Tukaram V. Patil, congelate din cauza temperaturilor extrem de scăzute, au fost localizate întâmplător astăzi de personalul militar detaşat în zona gheţarului Siachen.
Militarul a fost identificat după o scrisoare primită de acasă şi un certificat medical, documente găsite într-un buzunar. Cadavrul nu a putut fi transportat, din cauza vremii defavorabile din districtul Sangli, aflat la peste 5.000 de metri altitudine. Militarul făcea parte din Batalionul 4 de Infanterie Uşoară Maratha şi a dispărut la 27 februarie 1993 în această zonă izolată, situată în apropierea graniţei dintre Pakistan şi India. Un frate al soldatului, Sepoy N.V. Patil (şi el infanterist Maratha), a fost dat dispărut în 1987, în urma unei avalanşe produse pe acelaşi gheţar, dar, deocamdată, nu a fost găsit.
Autorităţile construiseră deja, în 1993, un memorial în amintirea lui Havildar Patil, dispărut după ce plecase de la postul său către punctul de aprovizionare. Militarii care l-au descoperit sunt de părere că ploaia neîncetată din ultimele zile a scos la suprafaţă cadavrul soldatului. De obicei, misiunile de patrulare pe gheţarul Siachen sunt prevăzute cu frânghii de susţinere, iar traseele sunt marcate, salvatorii susţinând, de aceea, că Havildar Patil s-a abătut de la drumul stabilit şi a alunecat.
Posturile cu importanţă strategică de pe gheţar sunt localizate la înălţimi ce depăşesc 5.486 m, având de a face cu temperaturi sub 0 grade Celsius pe tot parcursul anului. Guvernul estimează că 850 de militari au murit în această zonă din 1984, când India şi-a început dominaţia asupra Culmii Saltoro, declanşând un război cu Pakistan pentru controlul întregului gheţar (teritoriu neocupat anterior de nimeni), conflict ce continuă şi astăzi, într-o formă îngheţată, în ciuda acordului de încetare a focului semnat în 2003.