Calotă, ANRE: "Consumatorii vor beneficia de contoare inteligente de energie"

A.G.
Ziarul BURSA #Companii #Energie / 7 octombrie 2013

Calotă, ANRE: "Consumatorii vor beneficia de contoare inteligente de energie"

Consumatorii vor beneficia, începând de anul viitor, de contoare inteligente de energie, care permit fiecărui consumator final să-şi aleagă furnizorul, a declarat, vineri, Emil Calotă, vicepreşedinte al Autorităţii Naţionale de Reglementare în domeniul Energiei (ANRE).

Domnia sa a precizat, citat de Agerpres: "Recent, prin metodologia de stabilire a tarifelor pentru operatorii de distribuţie, am impulsionat programul de instalare a contoarelor inteligente pentru energie electrică, program care trebuie finalizat în proporţie de 80% până în anul 2020. Contorul inteligent nu doar că stabileşte o legătură corectă şi transparentă între furnizor şi consumator, dar dă şansa consumatorului final să îşi aleagă furnizorul. Pentru că trebuie să acceptăm, din nefericire, că în România, în ciuda paşilor importanţi de liberalizare a pieţelor de energie, consumatorul final casnic încă este captiv".

Domnia sa a spus că acest tip de contor va fi introdus începând de anul viitor, ceea ce va permite fiecărui consumator să-şi aleagă furnizorul, şi nu neapărat schimbând contractul: "A umbla la contract este intrarea într-un labirint. În momentul în care vom da posibilitatea ca fiecare consumator să-şi schimbe furnizorul după preţ, nu se mai poate fura şi vom avea calitatea serviciului corespunzătoare".

De asemenea, se încearcă ţinerea în frâu a creşterii preţului gazelor, care se află pe agenda de liberalizare, de convergenţă a preţurilor cu piaţa internaţională.

Emil Calotă a mai declarat: "Pe energie termică, urmărim foarte atent schema de sprijin pe care statul român o acordă producătorilor de energie termică în cogenerare de înaltă eficienţă. Pe linie de energii regenerabile, care folosesc resurse naturale teoretic inepuizabile, de asemenea urmărim foarte atent prin schema de sprijin ca cele mai profitabile şi utile investiţii să se producă în România. Recent, am aprobat şi sperăm să primim şi de la Bruxelles avizul pentru a transforma metodologia pentru capacităţi sub un megawat de resurse regenerabile. Această metodologie dă şansa fiecărui cetăţean, dar şi fiecărei firme tip IMM din România să facă, în condiţii avantajoase, propria sursă de energie. Cu alte cuvinte, încurajăm producţia descentralizată de capacitate mică pentru consum şi pentru consum local astfel încât sistemul naţional să poată fi uşurat de noi capacităţi de producţie care să injecteze energie".

Cât priveşte sistemele de alimentare centralizată cu energie termică (SACET), vicepreşedintele ANRE a spus că acestea înglobează un nivel de pierderi în energie la nivel naţional extrem de mare: "Un studiu recent spunea că pentru modernizarea acestor sisteme şi viabilizarea lor ar trebui investiţii de circa 4,25 miliarde de lei. Cum şi de unde să finanţezi astfel de investiţii? Deci este o problemă care trebuie să devină prioritară, pentru că ea asigură alimentarea cu energie termică a circa 7 milioane de cetăţeni din mediul urban".

Şerban Danciu, partener în România în cadrul Institutului de Performanţă Energetică cu sediul la Bruxelles, a spus că momentul acesta este foarte important pentru România, deoarece se alocă fondurile europene pentru 2014-2020. Domnia sa susţine că mare parte din fondurile alocate României va fi pentru renovarea termică a clădirilor, posibil 2 miliarde de euro, deşi necesarul este de 10 miliarde de euro.

Cotaţii Internaţionale

vezi aici mai multe cotaţii

Bursa Construcţiilor

www.constructiibursa.ro

Comanda carte
danescu.ro
arsc.ro
Stiri Locale

Curs valutar BNR

14 Aug. 2024
Euro (EUR)Euro4.9761
Dolar SUA (USD)Dolar SUA4.5124
Franc elveţian (CHF)Franc elveţian5.2344
Liră sterlină (GBP)Liră sterlină5.7993
Gram de aur (XAU)Gram de aur358.8318

convertor valutar

»=
?

mai multe cotaţii valutare

Cotaţii Emitenţi BVB
Cotaţii fonduri mutuale
Teatrul Național I. L. Caragiale Bucuresti
hipo.ro
hipo.ro
energyexpo.ro
roenergy.eu
rommedica.ro
prow.ro
aiiro.ro
oaer.ro
Studiul 'Imperiul Roman subjugă Împărăţia lui Dumnezeu'
The study 'The Roman Empire subjugates the Kingdom of God'
BURSA
BURSA
Împărăţia lui Dumnezeu pe Pământ
The Kingdom of God on Earth
Carte - Golden calf - the meaning of interest rate
Carte - The crisis solution terminus a quo
www.agerpres.ro
www.dreptonline.ro
www.hipo.ro

adb