Camera Deputaţilor a aprobat modificarea Codului Silvic

Valentin Busuioc
Companii #Mediu / 25 februarie 2015

Camera Deputaţilor a adoptat, astăzi, proiectul de modificare a Codului Silvic iniţiat de mai mulţi parlamentari PSD, liberaii criticând prevederile iniţiativei legislative, iar liderul social-democrat Victor Ponta susţinând că ţara noastră are nevoie de această lege, transmit mass media.

Astfel, au fost înregistrate 208 voturi pentru, 97 împotrivă şi 27 abţineri. Camera Deputaţilor este for decizional.

Proiectul prevede, printre altele, că valorificarea masei lemnoase pe picior se face doar de către operatori economici atestaţi.

Astfel, un operator sau un grup de operatori economici poate cumpăra la licitaţie ori negociere, după caz, materiale lemnoase rezultate din produse principale sau accidentale, sub formă de lemn rotund fasonat la drum auto, doar în cazul în care asigură prin capacitatea proprie procesarea a cel puţin 40% din materialul lemnos achizţtionat.

Proiectul mai stabileşte că suprafaţa maximă care poate face obiectul scoaterii definitive din fondul forestier (incluzând construcţia, accesul şi împrejmuirea) este de maximum 250 metri pătraţi în cazul proprietăţilor forestiere mai mari de 5 ha şi de cel 5% din suprafaţa proprietăţii forestiere, dar nu mai mare de 200 m pătraţi, dacă suprafaţa proprietăţii forestiere este mai mică de 5 ha.

Noul Cod Silvic interzice accesul în fondul forestier naţional cu autovehicule, motociclete, ATV-uri sau mopede, cu excepţia activităţilor sportive, de recreere şi turism, care se pot practica numai cu acordul şeful ocolului silvic sau al proprietarului.

Pe 2 octombrie 2013, proiectul unui noului Cod silvic a fost adoptat de Guvern, cu prevederile anunţate de Lucia Varga, pe atunci ministru delegat pentru Ape, Păduri şi Piscicultură. Totuşi, proiectul a fost respins în Parlament. Ulterior, mai mulţi deputaţi PSD au iniţiat un nou proiect de Cod silvic.

Premierul Victor Ponta a declarat, în dezbaterile de astăzi din plenul Camerei Deputaţilor: "A fost un efort de aproape doi ani pentru ca la Guvern şi apoi în Parlament să fie adoptat acest Cod Silvic de care România avea nevoie. Interesele private ale marilor companii neromâneşti care exploatează în mod excesiv lemnul în România şi-au găsit, din păcate, reflectarea şi în Parlament şi de aceea avem şi voturi contra".

La rândul său, deputatul UDMR Attila Korodi, fost ministru al Mediului în guvernele Tăriceanu, Ungureanu şi Ponta 3, a declarat că se poate şi mai bine şi că astăzi se încheie o procedură care era în Parlament de trei ani.

Politicianul a explicat: "Sunt convins că această modificare a Codului Silvic va putea să protejeze pădurile României dacă vor veni şi actele normative de implementare. Punem capac monopolurilor mari în domeniul prelucrării lemnului. În sfârşit, reuşim să direcţionăm materie primă pentru companii mici şi mijlocii".

Pe de altă parte, deputatul PNL Tinel Gheorghe a afirmat că legea conţine aspecte contradictorii, care vor crea probleme de aplicare.

Deputatul PNL Lucia Varga (fost ministru delegat pentru Ape, Păduri şi Piscicultură în cabinetul Ponta 2) a apreciat că România avea nevoie de un cod silvic european în care să fie protejată pădurea şi care să se dea drept de preempţiune agenţilor economici din industria de prelucrare a lemnului, precum şi să sprijine proprietarii. Domnia sa a atras atenţia că, iniţial, prim-ministrul a fost de acord cu proiectul de act normativ, dar s-a răzgândit.

"Mă întreb oare ce la făcut să renunţe la acele principii pe care le-am agreat. Oare să fie interese de partid?", s-a întrebat retoric Lucia Varga.

Opinia Cititorului ( 1 )

  1. "Ma intreb oare ce l-a..." in loc de "..ce la.."

Cotaţii Internaţionale

vezi aici mai multe cotaţii

Bursa Construcţiilor

www.constructiibursa.ro

Comanda carte
veolia.ro
Apanova
digi.ro
aages.ro
danescu.ro
librarie.net
Mozart
Schlumberger
arsc.ro
Stiri Locale

Curs valutar BNR

18 Noi. 2024
Euro (EUR)Euro4.9764
Dolar SUA (USD)Dolar SUA4.7176
Franc elveţian (CHF)Franc elveţian5.3172
Liră sterlină (GBP)Liră sterlină5.9544
Gram de aur (XAU)Gram de aur393.2836

convertor valutar

»=
?

mai multe cotaţii valutare

Cotaţii Emitenţi BVB
Cotaţii fonduri mutuale
Mirosul Crăciunului
Teatrul Național I. L. Caragiale Bucuresti
petreceriperfecte.ro
targuldeturism.ro
Studiul 'Imperiul Roman subjugă Împărăţia lui Dumnezeu'
The study 'The Roman Empire subjugates the Kingdom of God'
BURSA
BURSA
Împărăţia lui Dumnezeu pe Pământ
The Kingdom of God on Earth
Carte - Golden calf - the meaning of interest rate
Carte - The crisis solution terminus a quo
www.agerpres.ro
www.dreptonline.ro
www.hipo.ro

adb