Cântarea "Esplanadei"

Cătălin Deacu
Ziarul BURSA #Companii #Construcţii / 17 septembrie 2008

Cântarea "Esplanadei"

Pe fundaţia celor 10,7 hectare de-a lungul Bulevardului Unirii unde comuniştii voiau să ridice "Cântarea României", răsare un alt proiect cu "cântec": "Esplanada"

Omul de afaceri clujean, Arpad Paszkany nu are nicio legătură cu proiectul "Esplanada", a declarat, ieri, în cadrul unui seminar de specialitate, Sandor Nyul, Chief Operating Officer al "Trigranit" Development România, compania responsabilă de execuţia proiectului, aflat în dezbatere publică de patru ani.

În cadrul dezbaterilor privind evoluţia controversatului proiect din centrul Bucureştiului, la care au participat atât reprezentanţi ai Guvernului, cât şi cei ai Primăriei Capitalei, Sandor Nyul a admis că Paszkany rămâne totuşi unul din partenerii importanţi ai "Trigranit".

La întrebările presei, acesta a ţinut însă să demonteze sus­piciunile legate de o posibilă implicare a lui Paszkany sau a lui Puiu Popovici la ceea ce se doreşte a fi unul dintre cele mai ambiţioase proiecte imobiliare ale Capitalei. Ziarul BURSA şi cotidianul Evenimentul Zilei au publicat ample articole cu numele afaceriştilor şi politicienilor care au gravitat în jurul acestui proiect, în care numele lui Arpad Paszkany şi Puiu Popoviciu figurau în societăţi afiliate grupului "Trigranit".

"Paszkany este parternerul nostru, avem contracte de asociere în participaţiune - joint venture, în judeţele Cluj şi Braşov, dar nu în Bucureşti, pentru proiectul Esplanada", a explicat Nyul.

Referindu-se la putere, reprezentantul "Trigranit" a ţinut să precizeze că societatea sa va sta "cât mai departe de viaţa politică", cu toate că, în Ungaria, lucrurile stau puţin diferit.

Borbely: "Nu ştiu ce putem rezolva până la alegeri"

Prezent la eveniment, ministrul Dezvoltării, Laszlo Borbely s-a declarat revoltat de evoluţia proiectului "Esplanada".

În opinia sa, tergiversarea proiectului continuă lungul şir de nerealizări, din ultimii optisprezece ani, care au transformat Bucureştiul într-un oraş haotic, fără o concepţie urbanistică.

Laszlo Borbely a precizat că, deşi a moştenit acest proiect de la guvernările anterioare şi a pregătit inclusiv o legislaţie nouă pentru începerea lucrărilor, Ministerul de Finanţe şi Ministerul Justiţiei refuză însă să se pronunţe în acest caz.

Ministrul a subliniat că Guvernul nu are niciun proiect ţinut la secret pentru zona respectivă.

Laszlo Borbely a vorbit despre problemele proiectului: "Noi am pregătit o ordonanţă de urgenţă şi am trimis-o Ministerului de Finanţe şi Ministerului Justiţiei. Totodată am predat toate dosarele noului primar al Capitalei, inclusiv proiectul Esplanada, deoarece aşa este firesc. Primăria trebuie să dea un răspuns foarte clar privind zona de construcţie, care respectă suprafaţa de 25%, de spaţiu verde, solicitată. Totodată Ministerul de Finanţe şi cel al Justiţiei trebuie să rezolve două probleme: cea a proprietăţii rezolubile, pentru ca proiectul să fie bancabil, şi cea a terenurilor. În două-trei săptămâni lucrurile s-ar putea rezolva la nivel de minister, dar în ceea ce priveşte terenurile ce trebuiesc cumpărate, acestea reprezintă cam 50% din suprafaţă, şi s-ar putea să dureze doi-trei an.Nu ştiu ce putem rezolva până la alegeri, mai ales că mulţi au intrat deja în precampanie", a concluzionat Borbely, şi el candidat pentru un loc de deputat în judeţul Mureş.

Arhitectul-şef al Capitalei: "Oprescu, ca medic, are nevoie de timp"

De cealaltă parte, Gheorghe Pătraşcu, arhitectul-şef al Capitalei, a declarat că "Primăria Generală, implicit primarul Sorin Oprescu, ca medic, are nevoie să analizeze profund proiectul pentru a lua cea mai bună decizie".

Precizăm că Sorin Oprescu nu s-a declarat încântat de ceea ce dezvoltatorii proiectului "Esplanada", numensc "un oraş în oraş" şi ar fi preferat înfiinţarea unui parc pe cele 10,7 hectare abandonate după Revoluţie, unde dealtfel trebuia să fie ridicat "Centrul de Creaţie ". Interesant este că Gheorghe Pătraşcu a fost până la transferul său la Primăria Capitalei, arhitectul Gheorghe Pătraşcu a fost subordonatul ministrului Borbely, în calitatea sa de director general în cadrul direcţiei naţionale de amenajare a teritoriului, urbanism şi politica locuirii din MLPAT, poziţie din care a pus şi el umărul la dezvoltarea proiectului susţinut de Laszlo Borbely.

"Trigranit": "Nicăieri în lume nu ne-am confruntat cu o asemenea situaţie"

La rândul său, Dan Ghibernea, Country Manager al "Trigranit" România, a declarat că societatea pe care o reprezintă nu s-a confruntat cu o asemenea situaţie, nicăieri în lume. Ghibernea a spus că nu este normal ca Primăria iniţial să fie de acord cu investiţia de 1 miliard de euro, iar apoi "să-şi ia jucăriile şi să plece".

Precizăm să "Trigranit" a implementat proiecte în zece ţări din regiune în care a investit 8,5 miliarde de euro.

Conform înţelegerii, după 49 de ani, Proiectul "Esplanada" revine în totalitate în proprietatea statului român.

Viorel Hurduc, preşedintele filialei bucureştene a Ordinului Arhitecţilor din România, consideră că Bucureştiul va avea în scurt timp...cinci milioane de locuitori. "La momentul actual Micul Paris, a şasea capitală din UE, are peste 3,6 milioane de locuitori, şi nu două milioane cât se vehiculează", a declarat Hurduc, care a precizat că Bucureştiul are nevoie de o dezvoltare sistematică, nu de una electorală. În acest sens, Hurduc a declarat că pentru a transforma Bucureştiul într-o capitală europeană, este necesară colaborarea ministerelor Culturii, Dezvoltării, Mediului, Finanţelor, Transportului şi a Primăriei Generale. Privind "Esplanada", liderul arhietecţilor a apreciat că proiectul va aduce bucureştenilor şi o linie de metru de-a lungul Bulevardului Unirii, dar nu a explicat ce anume împiedică autorităţile să construiască linia de metrou chiar şi fără proiectul respectiv.

Părerile împărţite din jurul acestui proiect arată că dezvoltarea lui va mai întârzia, căci dincolo de problemele juridice, nu se cunoaşte care va fi impactul urbanistic şi de mediu al dezvoltării acestui megaproiect, în centrul Capitalei, una cu un risc seismic ridicat.

Oprescu vrea parc în locul proiectului Esplanada

Primarul Capitalei, Sorin Oprescu a afirmat, marţi, că îşi păstrează opinia vizavi de proiectul Esplanda, care vizează o importantă suprafaţă de teren din sectorul 3, afirmând că ar fi mult mai oportună amenajarea unui parc, în locul construcţiilor propuse prin proiect. "Vom face un sondaj şi, în cele din urmă, bucureştenii vor fi cei care vor decide. Dacă vor parc, vor avea parc, iar dacă vor construcţii, vor avea construcţii", a spus edilul-şef.

Comanda carte
danescu.ro
arsc.ro
Stiri Locale

Curs valutar BNR

16 Aug. 2024
Euro (EUR)Euro4.9754
Dolar SUA (USD)Dolar SUA4.5278
Franc elveţian (CHF)Franc elveţian5.2123
Liră sterlină (GBP)Liră sterlină5.8414
Gram de aur (XAU)Gram de aur358.6134

convertor valutar

»=
?

mai multe cotaţii valutare

Cotaţii Emitenţi BVB
Cotaţii fonduri mutuale
Teatrul Național I. L. Caragiale Bucuresti
hipo.ro
hipo.ro
energyexpo.ro
roenergy.eu
rommedica.ro
prow.ro
aiiro.ro
oaer.ro
Studiul 'Imperiul Roman subjugă Împărăţia lui Dumnezeu'
The study 'The Roman Empire subjugates the Kingdom of God'
BURSA
BURSA
Împărăţia lui Dumnezeu pe Pământ
The Kingdom of God on Earth
Carte - Golden calf - the meaning of interest rate
Carte - The crisis solution terminus a quo
www.agerpres.ro
www.dreptonline.ro
www.hipo.ro

adb